Inspirerande

inlägg i bloggen....hur skriver man dem på bästa sätt?
Funderar en del på hur jag bör skriva för att det inte bara skall vara en uppräkning av vad jag tränat, jag vill ju med denna blogg inspirera andra att ge sig ut och få uppleva den härliga känslan i kroppen av att vara ute och rört på sig.
Allt för ofta beskriver jag nog hårda, ibland tråkiga pass och för den som inte tränar blir nog dessa inlägg ännu en spik i kistan att inte börja röra på sig. Skall därför försöka att beskriva upplevelser på ett bättre sätt framöver.
Denna vecka har vi varit på en mini semester och hälsat på min syster och svåger i en stuga som de hyrt för en vecka.
I tisdags åkte vi iväg på morgonen för att besöka Halmstad äventyrsland innan vi vi anlände till stugan. En härlig dag i gassande sol innan vi kom fram till målet.
Då vi kommer till stugan någon km från Västersjön i nordvästra skåne så är de övriga på väg att traska iväg för ett bad poolen som låg centralt i stugområdet. Ett trevligt initiativ av "stugföreningen" med ett grönområde och pool för stugorna.
Medan de andra kastade sig i vattnet och allmänt tog det lugnt snörade jag på mig skorna för att upptäcka området samt få koll på vart man skulle bege sig för att fiska.
Kuperade vägar i tät skog gör det underbart att leta sig fram mot sjön. Hittade fiskeplatsen ganska snabbt, endast drygt 2 km till den....lite synd blev ju inte så lång sträcka om jag vände tillbaka nu, så jag var tvungen att ta mig en extra vända på en sidoväg, fortsatt härlig natur med trästugor, kohagar och sjön skymtandes mellan träden. Miljön ger en så underbar feeling, undrar egentligen vad som ger mest på en dylik runda, själva träningen eller den mentala kicken jag får av upplevelsen?
Tillbaka vid utgångspunkten är det bara att rycka av sig skor och tröja - sedan en snabb dusch innan jag kastar mig i poolen, så underbart svalkande och skönt! Sedan blev det att grilla och en eller två riktigt goda öl :-)
På morgonen efter blev det en ny runda, varm morgon sol något längre löpning denna dag, om möjligt var det ännu bättre nu. Fortsatte förbi fiskplatsen och kom in på mindre vägar för att till slut vara inne på en liten grusväg före det var tid att vända och kuta tillbaka till stugan.
Solstrålarna strilandes genom lövverket och stigande värme gjorde att passet blev något svettigt och denna svensken avslutade med "snygg löpning i bar överkropp".
Tillbaka vid stugan hade kära släktingar dukat fram frukosten och den tillsammans med ett par goda koppar kaffe satt riktigt fint!
Tillbaka i Ystad var det helt plötsligt torsdag kväll och det innebär ju intervaller. Sommarvärmen var denna kväll som bortblåst och det låg regn i luften. Kvällens pass skulle ännu en gång bestå av långa intervaller, 1 km, 2 km och som avslutning 3 km. Kort vila mellan varje gjorde att farten blev något lidande, men tror att jag höll ihop ganska bra trots allt, snittade mellan 3.45-3.50 beroende på distans. På sista intervallen öppnade himlen upp sig och en hyfsad skur gjorde att man var genomblöt då passet var klart.

Intervaller

med YIF. Dagens upplägg var precis det jag behövde.
Inledde med 20 minuters uppvärmning, som följdes av löpskolning på en något ojämn gräsplan. Säkert bra för musklerna i fötterna men viktigt att vara uppmärksam så det inte blev några feltramp.
Sedan över till intervallerna, ett hyfsat mastigt program. Inledde med 10 st 70/20 i ganska hög fart tror snittet blev 3.40/km, de 20 sekundernas vila gav inte mycket tid för återhämtning, pulsen började knappast sjunka, dock var den tillräckligt lång för att mjölksyran skulle tynga till det när det var tid för nästa fartsekvens.
Efter dessa intervaller blev det 4 minuters lugn jogg innan det var tid att vända tillbaka mot Midsommarängen som var utgångspunkten idag.
30/30 var det tid för nu, alltså skruvades tempot upp något det flöt på ganska bra och 30 sekunders vila kändes som en evighet jämfört med tidigare 20 dylika.
Ytterligare 4 minuters lugn jogg innan de avslutande 10 intervallerna med 15/15 upplägg skulle klaras av.
Här var det att hålla ögonen på klockan nästan hela tiden, man han ju knappt komma igång innan det var tid att gå ner i tempo och sedan upp igen.
Tillbaka vid starten blev det att jogga ned innan en välbehövlig stretch påbörjades.
Ett ruggigt och blåsigt pass var över, tyvärr så kändes det inte som de var läge att kasta sig i havet idag heller efter väl genomfört pass, synd för om vädret varit något bättre hade det förhöjt njutningen ännu mera.

Långdistans

snabba förändringar i väder, häromdagen gick tankarna med eller utan tröja, idag var det frågan om lång/kortärmat respektive långa/korta byxor, snabba omslag som sagt....
Det fick bli kortärmat och kortbyxor, det är ju trots allt juli månad :-)
Dagens pass avverkades med YIF, en liten grupp blev vi, när jag kom till samlingen strax före kl. 10 var det öde där och då tröt motivationen, men innan vi gav oss i väg så var vi iaf 4 st.
Österut längs med vattnet, förbi Nybrostrand och vidare mot Köpingebro. Små regnande gjorde inget, faktiskt ganska bra löparväder!
Diverse diskussioner gjorde att det flöt på snabbt och utan funderingar, vips var vi ungefär halvvägs och det var tid att fundera på tillbaka vägen. Sprang åter ner mot Nybrostrand för att springa de sista 5 km på samma stig som vi gjorde i början. När vi var tillbaka vid utgångspunkten var vi överens om att 2,5km till hade varit perfekt, så det fick bli en extra tur kring idrottsplatsen och Ystads Saltsjöbad, som inte det var nog så visade klockan att om jag sprang 300 meter till när jag kom till bilen så blev det exakt 22,5 km. Naturligtvis fick det bli så.
Nördigt, ja kanske lite men viktigt för mig :-)

Långa intervaller

och riktigt tungt dessutom. På schemat stod det 3*3 km i tänkt tävlingsfart på milen + 10 s/km. Det lyckades ganska bra att hålla den farten, det tråkiga är dock att det inte fanns mycket mer att hämta, vilket det borde göra.....Nåja det är ju semester och mat o dryckesvanor främjar väl inte riktigt träningen :-)
Det fanns både positiva och mindre roliga saker på dagens pass. Det positiva var att pulsnivån inte var det som gjorde att det gick sakta, återhämtningen var också superb, kom snabbt ner till ca. 60% av max puls.
Noterade dock att jag slarvat med teknikträning på sista tiden, löpsteget är segt och klumpigt, måste förbättra mig där. Det positiva med det är att ett eller två pass brukar göra underverk för tekniken.

Löpsteget

stelt och segt. Men trotsade mig igenom dagens backintervaller. Det var på staplande ben som jag gav mig iväg, stelt och segt utan att jag kan finna någon anledning.
Senaste passet ligger två dagar bort och det var ett lugnt långdistanspass, kan det vara gårdagens vandring på Kiviksmarknad som tröttat ut benen?
Nåväl det fungerade ju trots allt och det positiva med dagens pass var att jag återhämtade mig mellan intervallerna betydligt snabbare än förra veckan :-)
10*200m med en snittfart av ca. 43s/backe.
Totalt med uppvärmning och nerjogg knappt en mil.

Försenat

veckoavslutningspass, brukar ju försöka komma ut på ett långpass under helgen, men den gångna helgen blev det inte så. Åska, fest, renovering m.m gjorde att jag fick förlägga det denna måndgasmorgon i stället.
Ganska exakt 20 km blev det, sprang ut till slingan och ett varv på milspåret där. Inte så mycket att tillägga idag, det flöt på utan och avverkades enligt plan.

Backintervaller

så där på morgonkvisten. Trodde nog att tisdagens tävling skulle sitta kvar i benen men så var inte fallet, möjligen då i form av att ett piggare steg än vanligt satt kvar och det är ju positivt!
Intervallerna gick i ett bra tempo, mellan 39 och 42 sekunder/st, de flesta på 41-42, medan de avslutande gick något snabbare.
Fortfarande tar det något längre tid att komma ner i puls mellan varje upprepning, men även det går på rätt håll!
Positivt alltså!

Wallanderloppet

då var det avklarat för detta året. Hade inga större förhoppningar om en bra tid, förra årets pers med 22.43 trodde jag inte att jag skulle vara i närheten av. Hade en ganska så vid tidsram som jag hoppades kunna hålla, 23-24 minuter på den 6015meter långa banan.
Bestämde mig att till skillnad från tidigare år försöka hålla ett behärskat men högt tempo utan att behöva känna att jag låg på gränsen till att inte klara mer.
Till min stora förvåning så visade klockan vid 2 km passeringen på en snittfart kring 3.52, och detta efter den tyngsta delen av tävlingen, väldigt mycket stigning dittils.
Vidare ner mot centrum och passerade stortorget, alltid kul mycket folk och många glada tillrop, speciellt men YIF Friidrott tröjan på!
Passerade genom norra promenaden och tog ett glas vatten där, hälften fick jag i mig resten hällde jag över....Så pass långt in i loppet (ca. 4 km ) hade jag passerats av en mindre klunga om 5-6 löpare, orkade inte riktigt att ta rygg på dessa, utan låg några meter bakom dem
Men när vi hade mindre än 1 km kvar så började jag plocka in på dem, och när upploppet började hade jag krafter kvar att gå om samtliga förutom en, upploppet gick snabbt och vips så var det slut för denna gång.
23 minuter och 2 sekuner, endast 20 s efter förra årets pers, en sluttid som jag är helt nöjd med, har ju haft en dryg månad med minimalt med träning och det är först den sista veckan som det börjat kännas hyfsat ok igen.

Kvavt

och varmt, men har jag bestämt mig för ett pass så har jag......;-) . Nåja det fick bli omkastningar i schemat idag, hade tänkt att köra dagens långpass som på väg till stranden/badet, och möta upp familjen där, men då det var något mulet i f.m så blev det inget bad. Istället fixa något hemmavid och långpass vid lunchtid. Sprang till sandskogen där det blev en runda på milspåret, dock inte hela slingan sedan åter hem, totalt drygt 17 km.
Då det var lä så var det nästan olidligt varmt, men bara nästan, jag fixade ju turen !
I slingan var det mest skugga och det flöt på helt ok.
Tyckte inte jag hade problem med distansen idag, så jag kan nog påstå att jag är påväg att återfå en hyfsad form. Dock blir jag ganska snabbt påverkad om det går för tungt eller som idag är för varmt, de första 5 km flöt på i både takt och ansträngning som för ett par månader sedan, men sedan steg ansträngningen och farten gick åt motsatt håll.
Men nu är det bara att åka vidare på den positiva trenden.
I veckan som kommer väntar tävling och förhoppningsvis kan på lördag åter vara uppe i två mil på långpassen.

Kortrunda

som avslutning på minisemester på High Chaparal. Efter ett par dagar bland cowboys, tågrån och Lucky Luke var det tid att packa ihop pinalerna och åter bege sig hemmåt. Men först blev det tid till en kort runda, för frukosten, skönt att få till iaf denna löptur. Ingen kvalitetsträning men känslan av att springa på nya vägar och så nära naturen är inte så pjåkig den heller.
3 km iväg och sedan vända tbx allt som allt 6 km på fredagsmorgonen innan bilen åter körde söderöver.

Solskenstur

Underbara morgon, solen skiner från en klarblå himmel, fåglarna kvittrar och jag var smart nog att lämna ipod´n hemma så jag kunde uppleva ljuden från naturen.
Tycker nog att känslan från igår att det börjat lossna även fanns idag, även om intervallerna från i går kväll fortfarande satt i kroppen.
Framför allt är det "vanlig" jogg som flyter på bra, när det går något tyngre eller snabbare åker pulsen upp snabbt, men det går på rätt håll.
Dagens 45 minuter med jogg avslutades med 5*100 m stegringslopp @19 s.

Tendenser

till att det börjar vända kunde jag konstatera under dagens intervall pass. Ett något annorlunda upplägg mot hur jag normalt brukar lägga upp det. Idag värmde jag med 5 km i hyfsat tempo, tror det tog knappt 23 minuter.
Efter stretching och något att dricka bar det iväg.
Tränaren hade bestämt dagens upplägg och det skulle springas i samma fart som Wallander loppet (6 km) bör springas i nästa vecka.
1 km 3:40
3 min. vila
1 km 3:43
3 min. vila
2 km 7:31.
Siktade på att hålla 3:45min/km och det lyckades ju. Det som gjorde mig mest nöjd idag var att löpkänslan började infinna sig igen. Intervallerna inleddes med bra flyt och härlig känsla.
Ger goda vibbar inför nästa veckan.
Kanske är jag på väg att få igång kroppen igen.

Två pass

att lägga till i träningsdagboken.
I torsdags var det intervaller, hujedamig va grymt tungt det var. Vi körde 500m+500m+1000m och så tre repetitioner.
Farten inget att nämna, passet går inte till historien som ett av de bästa precis. Men nu kan det bara bli bättre.
Idag söndag var det så tid för långpass.
Fortsatt fokus på att komma tbx till något som kan kallas form. Idag var det långpass och målen var 15 km samt att hålla pulsen nere, därför blev också snittfarten, rent ut sagt värdelös.