v. 39

Lördag:
Så var då sista överlånga passet före Växjö maran avklarat. 37 km blev det idag, varav ca. 25 km tillsammans med Daniel, ganska skönt med sällskap så stor del av rundan blir liksom betydligt lättare mentalt på så sätt. Var ute nästan 3 timmar och 20 minuter. Precis som tidigare var det inte speciellt ansträngande utan hade kunnat fortsätta utan några problem ännu en bit. LIte oroande dock att farten var ca. 10 sek lägre än sist men pulsen var högre.....nedtränad? något skit i kroppen? svårt att veta riktigt vilket, nåja det är ju 3 veckor kvar och nu skall jag börja släppa på träningen succesivt så toppformen infinner sig lagom till den 18:e.

Torsdag:
Hemma igen och intervall kväll, på dagens program stod det 3*3000m ett minst sagt tufft intervall pass. Av gårdagens förhöjda puls fanns det inget kvar. Öppnade första på 11,27 för att tappa något på de efterföljande, ganska tung i benen på den sista vändan och gick därför medvetet något försiktigare där. Totalt idag blev det 14 km.

Onsdag:
Tänkte mig i kväll en något längre tur i Vilsta spåren, men redan då jag knöt skorna misstänkte jag att något inte stämde, pulsen höll sig runt 100 strecket på tok för högt för att knyta skorna! Men gav mig iväg trots det, men redan efter ca. 1 km insåg jag att farhågorna var riktiga, typ 10 slag högre än normalt och möjligen någon förkylning i kroppen, är lite seg i halsen så får väl se vart det slutar.

Måndag:
Är några dagar i Eskilstuna, så därför blev det i måndags kväll ett löppass här, från hotellet till spåret i Vilsta, kom i väg något sent så därför blev det "bara" 15 km totalt, hade egentligen tänkt mig ett varv på milspåret också, men mörkret föll och det fanns inte en chans att hinna med det.

v. 38

Måndag:
Så var det måndag och ny vecka med nya rundor och därmed nya mil som skall löpas!! Denna vecka fick inledas med det "korta" långpasset, dvs. 25 km på morgonkvisten. Trots vilodag i går så var inte benen med mig idag, gick långsammare än på länge snittade 5.24/km, men å andra sidan var det ganska högt prioriterat med att hålla pulsen nere. Turen gick längs Backaleden västerut, ner mot vattnet och längs västerleden tillbaka mot hamnen följde sedan kusten ut till campingen där jag vände inåt igen, för att gå på slingan i Sandskogen och även ta en runda på milspåret där, ganska lagom när det började ljusna för att springa där det inte var upplyst. När den rundan var avklarad så återstod endast ca. 4 km hemmåt, hemma igen strax efter kl. 07, snabb frukost, dusch och sedan var det bara att dra igång arbetsdagen. I morgon väntar ny bantävling, denna gång är det 2000m som skall springas på hemma plan.

Tisdag:
Så var det tävlingsdag igen! Denna gång var det 5 varv som skulle avverkas. Mycket kul med det initiativ som har tagits från YIF´s friidrotts sektion, vi börjar bli ganska många i den något äldre generationen nu som håller igång med långdistans, på startlinjen idag var vi 14 st varav 4 st kom utifrån, hade besök av bla. Björnstorp och Heleneholms löpare. 
Hade tänkt mig 5 varav @ 84 s, men det tog ju mn vana trogen inte så lång tid innan det sprack, öppnade första varvet på 77 sekunder men sedan lyckades jag stabbilisera det och låg hyfsat när min målsättning, ja förutom sista varvet då där det fick bli en liten spurt. Hade sällskap större delen av loppet av en kille från Heleneholm som var uppe och drog med ca. 1,5 varv kvar då trodde jag nog att han skulle dra ifån mig men inte, med ca. 300 m kvar drog jag upp min långspurt och han släppte tämligen omgående och var ca. 3 sekunder efter i mål. Totalt 7,5 km idag.

Torsdag:
Kände mig igår något sliten och tog därför en icke planerad vilodag igår, kände att det behövdes efter ganska mycket träning den sista tiden.
Idag var jag något piggare i kroppen och dagens intervaller gick riktigt bra, härligt flyt och bra känsla i dem.
Dagens uppvärmning och nerjogg var 4,5 km, intervallerna såg ut så här:
För omväxlingsskull körde vi idag intervallerna på milspåret och försökte rätta oss efter km skyltarna, det gick sådär.

1000 m @ 3,42  vila 60 s
1000 m @:3,42  vila 60 s
2000 m @ 7,51 vila 4 minuter
1000 m @ 3,45 vila 60 s
1000 m @ 3,45 vila 60 s
2000 m @ 7,53

Andra hälften är något osäkert med distanserna då km markeringarna var borta....fick gå på känsla om vart de brukar stå.

Lördag=lååångpass
Nu kan vi verkligen prata om långa pass, är 2-3 veckor nu med överlånga pass, som ett led i uppladdningen inför Växjö maran. Idag sprang jag iväg vid 5.45, startade västerut för att vara nere vid kusten lagom till soluppgången och där springa österut och se hela uppgången i horisonten, otroligt vackert, är värd hur mycket som helst denna vy, kommer bild på det senare.
Sprang sedan ut till Nybrostrand där jag rundade badet och sprang tillbaka i skogen, vid starten på motionsspåret gav jag mig sedan ut på 5 km rundan och sedan var det ju bara hemvägen kvar, och vips så var det 35 km avverkat idag, flöt på relativt bra, kände mig något seg vid 22-23 km men det släppt ganska omgående och flöt på bra resten av sträckan.

Härlig lördagsmorgon

Det jobbigaste med de långa passen är för närvarande inte jag blir trött utan det är nog mer åt att det är svårt med motivationen. Dagens pass blev något annorlunda, gav mig iväg vid 5.45 för att möta upp polaren vid 7 snåret på så sätt hade jag planerat att hinna ca. 15 km innan vi tillsammans avverkade andra hälften av mitt pass. Blev hur bra som helst, lite av att börja om på nytt när jag mötte Daniel, märkte inte av att jag hade 75 minuters löpning avklarad, distansen flyter på bra när man springer och småpratar under tiden.
En liten kul sak hände då vi kom till motionsspåret vid 8 tiden, ett lokalt handbollslag hade nyss avverkat ett löppass där, och tyckte att vi var ju sent på det som inte kom förrän då, ha ha, tji fick dem när vi visade på löpning i 2 timmar och 15 minuter samt 27 km, skrattar bäst som skrattar sist :-)
Totalt blev det 31 km idag på 2 timmar 37 minuter, mycket behagligt, nu återstår det endast 3 veckors mängdträning innan det är tid att trappa ner för formtoppning.


en underbar lördagsmorgon, jan det bli mer inspirerande under ett löppass?en tur igenom hamnen blev det också. Där fick vi glada tillrop av de resenärer som skull med båten. De skulle bara visst att vi då hade typ 22 km avverkade...


v. 37

Måndag:
Den traditionella morgonjoggen, var det tid för idag, var ju ett par veckor sedan sist, då jag under förra veckan var på resande fot. De 10 km med ganska mycket inslag av backar, tog idag 53 minuter och 30 sekunder.......5 minuter längre tid än för en månad sedan, men skall ju inte jämföra då ja för närvarande är mycket tung på grund av mycket mängdträning och för en månad sedan var det i stort sätt precis tvärt om, då jag laddade för ett par tävlingar. I morgon blir det tävling på bana, den klassiska distansen om 1 engelsk mil (1609m), skall försöka ta mig runt på 6 minuter, det borde ge ett snitt på 3,44/km vilket nog är ganska lagom mitt i denna period av hård träning.

Tisdag:
Bantävling på den klassiska distansen om en engelsk mil och som vanligt flyger tävlings djävulen i en när man står där på startlinjen, gick betydligt snabbare än planerat men kände nog aldrig att det gick för fort. 5.29 stannade klockan på och med det blev jag trea i dagens tävling.

Onsdag:
Ett "kort" långpass i morse, kände inget av gårdagens tävling, ett gott tecken då gick det inte för fort, var lite rädd att tempot varit för högt men det var inga problem idag. Börjar märkas att hösten närmar därmed mörka morgon timmar, var dock en härlig morgon med lite lätt dimma över havet men inget kallt. Tog mig västerut på cykelstigar för att sedan springa ner mot havet och följa kusten ut till "jakten", sedan letade jag mig in på slingan då hade det blivit så pass ljust att det fungerade att springa även på icke upplysta vägar, tog ett varv på milspåret och sedan hemmåt, totalt 25 km på 2 timmar och 10 minuter.

Torsdag:
Ohoj, så var det intervaller igen, idag var det, ja jag vet att det börjar bli lite tjatigt men det verkligen sega och slitna ben idag känslan av att behöva flytta ett par telefonstolpar var minst sagt påtaglig.....som tur var tror iaf att det var tur så skulle vi köra snabbdistans eller något som påminde om det. Efter sedvanliga uppvärmningen om 2,5 km blev det
5 km på 19,37
1 minutsvila
2,5 km på 9.01
och sedan nerjogg om 2,5 i lugnt och behagligt tempo. Alles 12,5 km idag.
Imorgon är det en välbehövlig vilodag. Skall bli skönt, inför lördagens långpass om 30 km.

v. 36

Måndag:
Blev ju inget långpass i helgen, eftersom jag tävlade i lördags och under söndagen fanns det ingen tid, så det blev att avverka 25 km i kväll, eftersom jag är i Eskilstuna fick det bli i Vilsta spåret, som är väldigt kuperat, och speciellt då för en skåning som inte är överdrivet bortskämd med långa backar.

Tisdag:
Kvällspass på slitna ben, kändes i låren att det var långpass igår, men efterhand så släppte det och på slutet var det helt ok. Hälsenan som strulade i våras och somras har dock börjat göra sig påmind igen och det är något oroande då jag under september måste öka på träningsdosen inför maran i Växjö, måste vara fösiktig och stretcha ordentligt.
Dagens runda gick från hotellet till motionsspåren, dock inte samma som igår, och avverkade 5 km slingan, totalt inkl. transporten t o r hotell mätte det idag 10 km, vilket sprangs på 51 minuter.

Torsdag:
Ännu en torsdag och naturligtvis var det tid att kuta lite snabbare idag, intervaller i Sandskogen precis som vanligt, nu har vi börjat koncentrera oss på något längre pass, så idag stod det 3*2,5 km på schemat, långt men ganska behagligt faktiskt, och dessutom endast 1 minuts vila mellan så det blev lite mera åt snabbdistans hållet.
Öppnade något försiktigt för att öka gradvis, spåret är nog något kort tror det fattas ca. 100 m, något att ha i åtanke då man räknar på tiden, hursom helst så blev varven så här:
9.16
9.09
8.45
Första vändan tappade jag dessutom "GPS pucken" så där fick jag stanna till och plocka upp den samma så därav något lägre tid.
Totalt idag dryga 12 som avverkades.
En annan kul detalj var att det idag kändes att den mentala fasen mot Växjö maran börjar infinna sig, tankar och diskussioner om fart, uthållighet e tc, börjar bli närvarande. Ett gott tecken, med ca. en månad kvar av hård och lång träning innan det börjar bli dax att släppa av på träningen.

Fredag:
Hade egentligen tänkt mig en vilodag, men vädret var ju så underbart att jag styrde om långpasset till idag, skulle ju ändå till Tomelilla och tog mig dit löpandes, "naturligtvis" inte raka vägen hade blivit alldeles för kort då, först en vända hemma i kvarteren sedan ut mot Sandskogen och vidare mot Nybro, längs vägen över Köpingebro, Stora Köpinge där det även blev ett stopp för att fylla på vatten på kyrkogården. I backarna mot Svenstorp och sista biten från Övraby in mot Tomelilla kändes det att veckan som gått varit tuff med många mil och bra med fart inkl. tävlingen i lördags. Men detta uppvägdes av ett underbart väder och den vackra naturen. 30 km tillryggalades på 2 timmar och 37 minuter.

utsikt över haveten något sliten Patrik under ett långpassså underbar natur man kan ha omkring sig vid ett löppass

Söndag:
På slitna ben, gav jag mig ut på en 10 km runda, hade siktet intställt på att hålla nere pulsen och få musklerna att mjukna upp, och tror faktiskt att jag lyckades, farten blev ju därefter och jag stannade klockan på 53 minuter och 30 sekunder, men det biten spelade ingen roll idag. Första veckan av den tuffa september träningen är nu avklarad och nu gäller det att bara fortsätta i samma takt.