Sista tunga veckan

är äntligen avklarad och det med som sig bör på helgen ett långapss. Idag var det dock riktigt riktigt tung, nästan så jag är orolig att det inte skall lossna till den 17:e....
Turen med vädret som varit hela sommaren, var inte riktigt den samma idag, inget regn men heller ingen soluppgång att njuta utav, ganska grådassigt hela passet, iof gjorde det att luften inte var så hög och kall. 33 km blev det och 3 timmar 15 minuter på ett ungefär.

Skönt att den tunga träningen äntligen är över, för nu så är kroppen så nerkörd den kan bli, tungt och tråkigt, nu gäller det bara att minska på träningen så formtoppen infinner sig den 17:e!

Långa intervaller

Ett behagligt intervall pass idag, lägre tempo för att börja lätta på träningen något, inte minska på antalet och längden dock farten.
1 km 4.20
2 km 8.43
3 km 12.35
jogg mellan varje intervall, vilket innebar att det inte blev någon egentlig vila och tid för återhämtning.

Mörkret lägrade tyvärr sig ganska tidigt över slingan, inget kul :-(

Mörkt

under hela morgonens milpass, hade nästan glömt hur tråkigt det är under vinterhalvåret. Nåväl vädret var helt ok trots ljusets frånvaro.
Tog den vanliga morgonturen om tre varv på cykelstigarna kring Backaskolan och Willys, totalt 1 mil. Förutom undertecknad fanns det faktiskt ett par hundägare ute samt ännu en galen löpare :-) syntes till.
Hoppet går upp o ner, idag var farten usel och det till en ganska hög ansträngning :-( detta tolkar jag som att formen finns där någonstans men är mycket nertränad, så därför skiftar det så kraftigt. Nåja återstår endast två pass innan det är tid att lätta på träningen.

Snabbdistans

eller hur läran om hur jag finner rätt snittpuls inför VSM i Marathon....går nu i den sista tunga tränignsveckan inför Växjö, sedan blir det bara lättare och lättare innan det är tid för la grande finale, huvaligen.
Idag påbörjades projektet med att finna rätt fartkänsla för att uppnå ett av mina mål nämligen att löpa de 8 varven i tempo om 4.30/km.
Det känns som jag har ganska bra koll på den, misstänkte att i förväg att pulsen behövde vara 180bpm så jag försökte hålla koll på den och köra på därefter, gick nog ganska bra då slutsnittet hamnade på 178bpm. Beträffande farten så är det något svårare att exakt veta hur det gick, då de 5 km var markerade på slingan stannade klockan på 22 minuter och 17 sekunder, jippi 10 sekunder till godo!!
Men då jag importerar till datorn visar den typ knappt 200 meter för kort :-( , jaha vilket är då korrekt?
Kan egentligen vara skit samma, fick ju trots allt ett bra riktvärde för fartkänslan och det kommer att bli ett par sådana här pass till.
Ett mycket angenämt pass, med lite högre fart än under de flesta träningarna, undantaget intervallerna som ju löps hyfsat mycket fortare, men ändå så pass långsamt att 5 km inte är några problem, ja tur är väl det om jag planerar och hålla samma tempo ytterliggare 37 km...

Gryningstur

Vi har denna säsong haft en sagolik tur med vädret under våra morgonpass, så ock idag! Mycket vackrare morgon med soluppgång och en klar himmel är svårt att finna.
Idag var det näst sista långpasset i uppladdningen inför maran, känns att kroppen är ganska sliten, i början på passen så är den hyfsat återhämtad men sliten något tidigare än vad den borde bli. Sprang först knappt en timme innan jag hämtade upp Daniel, sedan bar det iväg på den traditionella rundan runt Edvinshem, och sedan ner till kusten för att följa den mot Nybrostrand, bitvis var solen jobbig och ett par solglasögon hade inte suttit fel. Avslutade med att springa in på slingan och ta oss hemåt, väl inne på slingan var det ganska många andra morgontidiga motionärer.
Fick ihop totalt 35 km och ca. 3 timmar 15 minuter.

Hoppet lever

om att hinna få till formen under den närmaste månaden, idag fanns det tendenser till att möjligheten finns. Medvetet går jag inte riktigt för fullt, tror inte det tjänar något till att köra intervallerna i farter kring 3.40 iaf inte för det stundande mara.
För att inte riskera skador eller att jag återigen får en sådan där konstig förkyling som aldrig bryter ut, som endast ligger och bråkar hur länge som helst, tror jag det är mindre risk om jag kutar intervallerna med 5-10 sekunder långsammare.
Idag var upplägget:
1,5 km  5.40
2,5 km  9.23
2,5 km  8.56

Blev nästan 12 km med uppvärmning och nerjogg.

Animal planet

och en timme framför ett program om Geoparder, tillbringades på motionscykeln. Är ganska länge sedan jag nyttjade den, kanske inte så konstigt egentligen, motion framför TV´n på sommaren är väl inte det jag tänker på i första taget.
Idag fick det dock bli så, Nettan är ju fortfarande på semester och att lämna Joel själv hemma sovandes är inget alternativ.
Tur att det var något att se på TV annars är det ju groteskt tråkigt att sitta på motionscykeln......

Jag mötte Ronny....

under min "lilla" tur idag. Inledningsvis skall det väl sägas att långpass på inte helt kontrollerade sträckor skall nog undvikas....missbedömde sträckan och fick ringa efter skjuts med knappa milen tillbaka till föräldrarna.
Naturligtvis ställde min kära mamma upp och hämtade sonen...inte för att jag inte orkat ta mig hem, men det var liksom inte läge för ett pass upp mot 45 km, så här med ca. månaden kvar till maran, sliter ganska hårt.
Dagens runda utgick från föräldrarna i Tomelilla via Benestad, Övraby, Bollerup, Hannas och Hammenhög, så här långt flöt det på bra, pulsen var under kontroll, om än något högre än tänkt men det berodde mest på att jag stundtals hade svårt att hålla tempot nere. Dock började det klarna för mig att sträckan troligen skulle bli för lång men riktigt säker kunde jag inte vara.
Vid torget i Hammenhög så var det något spektakel med inspelning, teater? och så där, trodde först det var någon Wallander film som spelades in men inte visade det sig. Ronny Cronvall var där och vi pratade ett par minuter, tyckte nog att jag var något tokig som kom springandes så långt hemmifrån....dock så undrade jag detsamma då han berättade om vad killen som de filmade höll på med, han läste en bok och skulle så göra i typ 45 minuter, inget konstigt med det, om det inte varit för att han läste den i bokstavsordning! ja just det, från A till Ö, alltså kunde det vara typ 250 st av ordet "alla", för att sedan vara 190 st "alltid", undrar vem som är mest tokig killen som läste boken eller jag?
Jag fortsatte löpningen och nu började det gå tyngre, dels för att jag sakta och säkert närmade mig 30 km, men även för att det är mycket stigning inte så brant, men långt och konstant.
Missade också att svänga mot Östra Ingelstad, strax utanför Hammenhög och fortsatte därför fram till Smedstorp innan jag svängde ditåt, nu var jag helt säker på att rundan skulle visa sig för lång, så när jag passerade kyrkan i Östra Ingelstad, där det för övrigt fylldes på vatten, så ringde jag och beställde hämtning halvtimmen senare, då hade jag nyss passerat Kverrestad och hade 35 km på klockan, tyckte liksom det fick räcka för denna gång.

195

var det magiska talet idag. D vs. mer än så skulle inte lilla hjärta slå under de inledande intervallerna idag. Vi började med att under 1 km köra långa fartökningar, endast två stycken på denna sträcka. Sedan en kort vila innan vi började på allvar. Hade bestämt mig för att inte fokusera på farten idag, utan att pulsen skulle ligga rätt. Detta gjorde att jag fick en ganska behaglig fart och det var inga problem att börja efter pauserna.

1 km 3.53
2 km 7.47
2 km 7.39
1 km 3.37

Har dessutom flyttat blodgivning som skulle varit idag till att istället lämna i början på november, då tävlingarna är över och kroppen har vila från löpningne. Förhoppningsvis gör detta att jag de sista veckorna för Växjö nu kan träna ordentligt utan sviterna från att länmnat blod.

Mörka kvällar

Då var den mörka säsongen åter här, igår tisdag blev det den vanliga "morgonrundan" i kvarteret, 1 mil löpning på cykelstigarna, tyvärr så mörkes det allt tidigare, men visst det här ju säsongen till men ändå, ljusa ljumma sommarkvällar är trevligare.
Nåväl i går gav jag mig ut för en tur, har ju frånsett tävlingsförsöket i lördags inte tränat sedan mitten på förra veckan.
Tisdagens pass blev något konstigt, benen kändes suveränt pigga och känslan var att det flöt på ganska snabbt och lätt, när jag dock kom hem så visade klockan något annat....har ännu inte hunnit kolla av i pc´n hur puls och sådär var, men det såg hyfsat ut under turen iaf.
Faktum är att det under turen var ganska många andra löpare och andra flanörer ute, trevligt att se lite folk på rundan, när jag normalt tar mig runt där vid 5-6 tiden på morgon är det av naturliga? skäl inte så där många ute.

Tävling

I går lördag styrdes kosan mot Trelleborg för andra helgen i rad, även denna gång var det ett mil lopp som var anledningen. Inget stadslopp denna gång utan DM på 10 000 m på bana, alltså 25 varv runt och runt.
Nu blir saker och ting inte alltid som man tänkt sig, märkte redan på uppvärmningen att det inte stod korrekt till, hade en puls som var i paritet med ett långpass i hyfsat tempo redan då vi värmde....inga positiva indikationer alls. Nåväl startskottet gick och vi drog iväg, första km passerades på 3,56 och jag låg på typ 195 bpm, nästa km passerades på 4.03 fortfarande samma höga nivå, fortsatte ett varv till med försök att öka tempot något för att åtminstone springa under 4 minuter/km, men det varvet blev det sista, då jag passerade 200 bpm i ett tempo som jag vida överstiger på intervallträning och då typ 10 slag lägre.
Resten av dagen och även söndag f.m har det varit förkylnings tendenser men inte något som brutit ut...senare delen av söndagen har det blivit bättre!

Tror nog det är första gången jag har brutit ett lopp, och denna gång var det tack vare pulsmätaren, för utan den så hade jag nog inte haft känsla nog att känna av att kroppen inte ville riktigt denna gång.

Något lugnare vecka

efter förra veckans ganska tuffa vecka med intervaller, tisdag och torsdag, 10 km tävling på lördagen samt långpass på söndagen känns det som det är ganska lägligt med en riktigt lika tung vecka. Får väl se hur pass jag kan hålla det men har börjat försiktigt med två vilodagar!! Skulle egentligen kört intervaller tisdag kväll med klubben men kände mig trött och hängig under dagen så jag avstod och var hemma med familjen istället ;-)
Idag är jag i min "andra" hemstad, Eskilstuna, nöja är ju faktiskt två veckor sedan sist, och det lär bli fler gånger framöver också.
Efter transport under förmiddagen och sedan eftermiddagen tillbringades på kontoret så kom jag till hotellet vid 18 tiden, gav mig iväg ut ganska omedelbart, fick naturligtvis bli ett något enklare fartpass.
Totalt 10 km med 5 st fartökningar insprängda, två minuter i ganska hög fart, blev drygt 550 meter på dessa minuter, fortsatte sedan jogga till nästa km då jag åter ökade takten.
Till helgen är det åter tid med en tung helg, då det under lördagen är DM 10 000m, 25 varv på banan i Trelleborg! Återstår att se hur formen är då, kan det vara läge för nytt pers?
Söndag får även denna vecka bli dag för långpasset, nu återstår det tre veckor med med riktigt långa pass, drygt 3 timmar skall de vara. Efter dessa veckor är det tid att minska ner på träningen med månaden kvar till maran, det ju så svårt att dra ner på träningen, tror ju att försämrar formen......är ju precis tvärtom, måste försöka vara hård på det så formen är optimal när det är tid i Växjö