Formtoppning

kräver planering och jag har insett att jag tyvärr inte har möjlighet att närvara vid gemensamma intervall/kvalitets pass i den utsträckning jag vill och bör. Har därför sökt efter något lämpligt schema att följa.
Har inte funnit något som riktigt passar min kapacitet och träningsmöjligheter, så jag satsar hårt och följer ett schema mot Göteborgsvarvet som riktar sig mot tider under 1.20.
Detta är typ 8 minuter snabbare än mitt pers. och naturligtvis något ambitiöst i överkant, men det får fungera som ett bra riktmärke.
Det är fördelat på 6 träningspass i veckan=en ökning med två pass i veckan och det tror jag inte att undertecknad fixar. Kroppen är inte van vid den mängden och tyvärr så har jag inte tiden heller. Men ett försök får det bli och det ger även en bra struktur på fartträningen.
Enligt schemat skall jag träna så här vecka 9:
Måndag:
45 min jogg
5*100 stegringslopp
30 minuter styrka
45 min jogg
5*100 stegringslopp
30 minuter styrka
Tisdag:
uppv. och nerjogg 15 minuter
backe 10*200m tröskelfart

Onsdag:
70 minuter i prattempo

Torsdag:
uppv. o nerjogg 15 minuter
6*4 minuter i tröskelfart
1 minuts vila

Fredag:
Vila!!

Lördag:
uppv. o nerjogg 20 minuter
20 minuter i tröskelfart
styrka 20 minuter

Söndag:
100 minuter i prattempo

Pulskoll

idag var mottot att ta det extremt lugnt och hålla nere pulsen, försökte hålla den kring 150-155 och lyckades ganska väl, fick ett snitt på 156bpm, får väl betecknas som godkänt.
Är dock en bit från någon storform, för med det snittet brukar det gå 15-20 sek. snabbare per km.
Så nu blir det fokus på formen.
Dagens 20 km pass var det sista i grundträningsperioden, i morgon påbörjar jag träning efter schema. Men mer om det i ett annat inlägg.
Hur som helst så var det riktigt riktigt härligt idag, dels det lugna tempot men även att cykelstigarna var snöfria. Njöt av hela passet.
http://www.funbeat.se/tracks/index.aspx?RouteID=311926

Lossnat

kan jag nog påstå att det gjort. Kände det redan under uppvärmningen i går, det gick mycket enklare, lättare ja det spelar ju ingen roll vad jag kallar det men kontentan är som löpsteget och farten helt plötsligt bara var där. Naturligtvis inget uthållig vad gäller farten, men att det går lättare med träningen gör att fartträningen går lättare också.
Idag var det tanken att det skulle bli ett distans pass i behaglig fart, typ 5.20/km. Men flytet i steget infann sig direkt och det blev 10 kalla km, på 50 minuter.
Tjoohoo vad kul det är när allt flyter på.
Och dessutom åker jag ju hem i morgon och träffar familjen. Dessutom ingen resa nästa vecka. Dubbel glädje!

Fingertopparna

var det kallt, kallt om undre kvällens intervallpass, ja just det, äntligen ett fartpass. Märktes med all tydlighet att det var extremt länge sedan jag körde med någon fart.
I ett kallt Eskilstuna, drygt -10 blev det uppvärmning med 3 km sedan 4*1000m på snötäckt cykelstig. Ingen halka bara kompakt snö.
Fick slita hårt hela tiden, misstänker att det är en kombination av kylan, underlaget och frånvaro av intervall träning.
Målet var att hålla 4 min/km och det lyckades jag med, hade t om någon sekund tillgodo.
Joggade 3 km tillbaka till hotellet, nu väntar kvällsbuffe, innan det blir att nanna kudden.

Utförsåkning

var liksom planerat för idag. Skulle till Vångaberget vid Kristianstad och åka hela dagen, jag och sonen. Men, men, men blidväder gjorde det hela mindre intressant, snöblandat regn i morse och +1 grad, gjorde att vi ställde in resan. Hmm en hel oplanerad dag över......vad göra, ju naturligtvis blev det läge för ett oplanerat långpass, passar dessutom utmärkt då det var tänkt söndag morgon och då är det ju OS hockey på TV. Så jag anslöt till YIF friidrott för ett 20 km pass, första milen var på oplogade f.d militärvägen och lika oplogad cykelstig, asfalt torde finnas någonstans under snöslasket. Vi hade inledningsvis planer på två varv på denna vattenpolo väg, men kom lyckligtvis på bättre tankar.
Istället för att gå på ett andra varv fortsatte vi på cykelstig västerut, dessa var dessbättre plogade och vattnet var mycket enklare att hantera, dessutom tittade solen fram och det blev riktigt trevligt, nästan gassande varmt och första tendens till att det trots allt blir vår någon gång kunde skönjas!!
Som vanligt när man springer i större grupp så dras tempot upp, eller är inte riktigt som jag planerat men idag var det nog bara av godo, har ju inte fått mycket fartpass i kroppen detta året, så en två milsrunda in 5 minuters tempo fick betecknas som kombinerat långdistans och fartpass, denna gång. Trött kropp som förtjänar en pilsner i kväll.

Hemmapass

Vetenskapens värd på datorn och en halvtimme på motionscykeln, måste ha något att koncentrera mig på, då det är grymt tråkigt att sitta på motionscykeln annars.
Körde på riktigt hårt stundtals, tre lopar om 5 km på varje, stegrande motstånd på varje "varv". Nästan max puls vid högsta motståndet.
Avslutade men en kvarts styrketräning, situps, armhävningar, utfallssteg.

Distans

som vanligt denna vinter, d vs. snöpuls och inte direkt läge för intervaller. Vi hade planerat och kallt (ha ha) räknat med att kunna starta upp med intervaller idag, cykelstigarna var ju snöfria sedan ett par dagar tillbaka......ända tills i eftermiddags då det började snöa igen.
Men snön till trots så blev det en tur och en mycket vacker sådan med ett par cm nysnö och även snö i luften. Ca en timmes löpning och 11 km.

Skitvecka

iaf träningsmässigt. Långa arbetsdagar i kombination med fortsatt snö har gjort att det inte blivit ordentligt tränat. Framförallt har jag inte haft möjlighet att få till några intervallpass de senaste veckorna och det börjar återspegla sig i även då jag springer längre distans.
Kroppen skulle helt enkelt behöva en tuff genomkörare med hög fart och löpskolning. Långpassen tenderar till att bli sega, förmodligen p ga. både underlaget och att jag tappar löpsteg, blir mera lunkande och det ger inte direkt någon vidare löpekonomi.
Idag blev det ett två milspass, samma runda som förra veckan men betydligt mindre blåst och snö idag, vilket gjorde rundan mera behaglig!
Hoppas på bättre träning veckan som kommer :-)

Veckostart

som vanligt??? så började jag veckan med ett milpass, långt innan många andra var vakna. Och precis som vanligt var det så så svårt att motivera sig att komma ut. Men efter ett par km så underbart härligt. Frisk luft. Finns det något bättre?
Fortfarande något halkigt, men det börjar bli bättre, har ju inte snöat på en vecka nu.
Så bitvis idag fick det bli lite löpskolning, men i ärlighetens namn så är det inte så enkelt halvsex på morgon och typ -7 grader ute. Kroppen liksom inte riktigt vill köra höga knän, hälkick, fartökning m.m då.
Undrar varför?
Nu väntar några dagar på hotell igen, brukar ju medföra hyfsat långa arbetsdagar, och lär väl bli så denna gång också. Packar träningskläder och hoppas hinna med minst ett pass, men hemskt hemskt gärna två.

Mental istid

var väl en låt av Ebba Grön om jag inte minns helt fel. I morse var det en mental kamp om jag hade någon orsak att inte ge mig ut på dagens långpass, efter diverse dividerande med mig själv kom jag ut och det till det smått isiga underlaget.
Efter gårdagens vämrebölja (+1) hade snön bitvis blivit isig, men överlag hade kommunen gjort ett bra arbete och saltet hade gjort vad det kunde.
På cykelstigen mot Hedeskoga var det snövallar som fick mig att tänka på vintern 78-79, nu var de inte riktigt lika höga som den gången men häftigt är det med snövallar som är dubbelt upp mot en själv.
Blåsten när jag sprang österut längs vattnet var riktigt bitande och ansiktet frös rejält under ett par tre km, innan jag åter vände mot stan och hemmåt.
Det blev de planerade 20 km som tillryggalades, i ett lustempo, men skall väl egentligen inte klaga, det finns ju ganska bra anledning till det.

Slölöp

har det fortsatt vara denna vecka. Inte precis läge att kuta intervall.
Tog mig ett morgonpass i Göteborg i tisdags morse. Hamnen, via stationen mot Ullevi, Skånegatan Avenyn samt en extra sväng innan jag återvände till hotellet. Som så många gånger annars så ca. 10 km även denna morgon.
Nysnö och ett vaknade Göteborg.
En får passa sig när man springer i Göteborg, lite spårvagnar både här och där.
I dag är det ju torsdag och vanligen intervaller, vi gjorde ett tappert försök, men underlaget inbjöd inte precis. Istället blev det cykelstigar som var halft snöiga och delvis isiga.
Blev en massa snack under rundan, pratade mycket om olika arbetssituationer. Dryga 13 km idag.

Ny vecka

och mängder av nya möjligheter! Inledde veckan med ett löppass, på måndagsmorgon, medan de flesta låg kvar i sängen och sov.
Hade inte kommit någon snö under natten vilket underlättade löpturen då det inte fanns nysnö att ta sig igenom, nåja för den skull var det inte snöfritt på gång och cykelstigarna.
Som så många andra gånger blev det även idag 10 km, dock i ett lågt tempo, svårt att kuta fort halvsex på morgonen på snöklädda vägar.