Veteran SM

Idag är det dax!! Min tävlingspremiär på bana, och ärligt talat kunde man ju valt en något mindre tävling än VSM att begå denna debut på....är nu ungefär 3 timmar till start och nervositeten är högst påtaglig, brukar ju vara ett bra tecken på att man är laddad, hoppas jag nu kan få ut något vettigt av kroppen också idag. Just nu är det svårt att få både mat och dryck i sig, skall bli skönt när man kommer ner till banorna och känna att man är på gång.

Avklarat!!
Jaha då var det gjort, tävlingsdebuten klar. Är lite kluven till hur jag skall ställa mig till resultatet, 40.13 på min egen klocka och en sjundeplats i M35, med det blev jag inte sist hade två deltagare efter mig och med detta är jag nöjd, dock något missnöjd med mitt upplägg av loppet. Hade tänkt mig att varva runt 92-93 sekunder och på så sätt gå under 39 minuter.
Första varvet öppnar jag försiktigt och klockar mig för 94 sekunder, helt perfekt, övriga fältet något avvaktande, på andra varvet börjar folk inta sina positioner. Jag hamnar bakom en kille och tillsammans ligger vi några varv på 93-94 sekunders passeringar, känner dock att jag kan gå något fortare och går om på bortre långsidan, ganska snabbt får jag några meter och dessa fortsätter att öka. Problemet nu är att det är ganska långt fram till nästa man, stort sätt ett halvt varv och det känns ganska avlägset....så i ungefär 20 varv ligger jag och gör mitt eget lopp, ja frånsett då att täten varvar mig ett par gånger, utan draghjälp eller någon rygg att försöka komma i kapp sjunker tyvärr varvtiderna ner mot 98 sekunder, blir i stället att inrikta sig på att inte falla igenom så någon av de bakomvarande kommer i kapp, visste inte riktigt om det var löpare från min egen åldersklass eller från M40.
På de sista två varven är det några som tappar ordentligt och jag plockar snabbt in avståndet på dessa och passerar med snygg långspurt.
Så med facit i hand borde jag nog gått med "klungan" löparna framför mig hade tider som jag nog skulle klarat av att matcha om det funnits någon att löpa med, men den som lever lär ju och detta var en nyttig erfarenhet inför ev. kommande banlopp.

v. 26

Måndag:
Är i Kalmar denna kväll, och tog ett pass tillsammans med "Klubben" och "Tigerlotta", utgick från Kalmar Ok klubbstuga vid Smedby, blev förevisad en mycket trevlig runda i både skog och på småvägar däromkring, efter knappt en mil avvek Tigern för att ta en något kortare väg tillbaka medan vi andra fortsatte ca. 3 km till innan vi var åter vid start punkten. En som vanligt trevlig runda man blev bjuden på i dessa trakter, längden på den kan ju diskuteras då Klubbens garmin visade 12,6 km och min Suunto fick ihop hela 13,1 km....att man aldrig kan lita på tekniken.

Tisdag:
Tänkt genrep inför VSM på söndag, 2*2,5 km på Stensö, snällt sagt gick det så där......de båda varven avverkades på 10.16 resp. 10.02 och det kändes ganska tungt, kan förhoppningsvis förklars med att det var ett hyfsat pass i går med, men hade nog önskat en något bättre känsla idag, totalt idag 12 km detta inkl. uppvärmingen nerjogg som skedde från Hotell Packhuset ut till spåret på Stenö.
Nu blir det i princip löpvila fram till söndag, möjligen någon lugn km och lite kordination/fartökningar på torsdag och så är det bara att hålla tummarna för att formen skall infinna sig.

Fredag:
5 km morgonpass inkl. lite kordination och fartökningar, egentligen tänkt att köra detta i går kväll men det blev en lång arbetsdag och när jag kom till hotellet var jag otroligt hungrig och efter det kändes det inte precis som läge att ge  sig ut på en tur.

v. 25

Måndag:
Blev inget lopp i helgen, kände mig inte helt ok i halsen. I morse drog jag dock mig upp ur sängen och tog den sedvanliga morgonturen, om 10 km, något seg i benen, de är ju inte precis vana vid flera dagars löpvila, kuta runt ungefär som vanligt knappt 53 minuter och snitt puls på 155, vilket gör att verkade som det skall. Nu blir det att försöka finslipa formen inför Veteran SM sista helgen i Juni.

Tisdag:
Besök i Växjö även denna vecka, så i kväll fick det bli ett längre pass runt centrala Växjösjön, något kylig kväll men som löparväder var det ganska behagligt, som vanligt ganska mycket folk som rörde på sig runt sjön. Jag avverkade 3 varv, samt tur o retur hotellet, vilket torde bli ca. 18 km totalt.

Onsdag:
Helg på fredag så veckans intervall pass fick gå av stapeln på onsdags kvällen, var ett bra tag sedan jag körde intervaller så det var inte utan att kroppen behövde det, och det märktes också, andra blocket gick betydligt lättare och dessutom snabbare.
                      1:a                       2:a
400m          1.25                    1.24
800m          2.57                    2.53
500m          1.50                    1.43
1000m        3.45                    3.39


30 sekunders vila mellan intervallerna var det tänkt, dock blev det "joggvila" mellan några av dem för att hamna rätt i spåret och vid dessa så blev vilan närmare minuten.

Mellan blocken vilade vi 4 minuter.

Kändes verkligen att det lossnade under andra varvet. Nu skall jag försöka få till ett banpass också innan veteran SM nästa helg.

Fredag:
Hääärligt långpass fick inleda midsommarhelgen, klar himmel men något blåsigt var det, gav mig iväg strax för 7 i morse, sprang till Sandskogen där det blev ett varv på milspåret och även en 3 km runda. Ganska mycket folk som var ute och promenerade i skogen denna underbara morgon. Totalt blev det 23 km idag och det tog ungefär 2 timmar.

Söndag:
Körde på idrottsplatsen idag, i ett försök att finna lämplig fart/varv, inte alldeles enkelt visade det sig, pendlade mellan 86 och 94 sekunder/varv. Blev 2 km med fart samt några km som uppvärmning och nerjogg. På söndag gäller det, då är det 25 varv som skall avverkas.


v. 24

Måndag:
Då var det tid att komma tillbaka i någon form av normal träning igen, har varit ryckigt sedan uppladdningen inför Göteborgsvarvet. Idag blev det sedvanliga morgonrundan, tyckte det var tungt och jobbigt samt pulsen något hög, ända tills jag kollade klockan och såg att tempot var något högre än vanligt på morgonen, inte något snabbdistans tempo precis, men ändå.

Tisdag:
Befinner mig i ett blåsigt Växjö, och idag fick det bli en snabbdistans om 5 km runt Växjösjön, avverkades på klart godkända 19 miuter och 53 sekunder, väldigt nöjd med tiden men hade ingen bra känsla i löpningen, kan nog bero på att farten var ganska hög. Totalt med upp o nerjogg 10 km.
Nu blir det att bänka sig framför TV´n vid baren och njuta av en förhoppningsvis trevlig fotbollskväll.

Torsdag:
Nu vet jag varför det inte kändes helt ok i tisdag, var nog inte farten som bråkade, nä har något skit i kroppen, lite strulig i halsen, inte ont men ändå, trotsade detta och skulle försöka mig på kvällens intervaller, misstänkte redan på uppvärmningen att något inte stod rätt till, 75% av maxpulsen på uppvärmningen är iaf 10% för högt. Beslöt mig ändå att testa första intervallen i lägre tempo än normalt, körde på i 2 st "tusingar" i typ 4.45 fart, men då låg jag närmare 90% av max, så beslutet att lägga ner dagens träning var inte särskilt svårt. Hade hoppats på ett bra pass för att stå på startlinjen i Malmö på lördag med ett bra självförtroende, nu tyder allt i stället på att det inte blir någon start om inte "förkylningstendenserna" snarast försvinner.

Lördags och långdistans

långpassen har det varit sparsamt med den sista tiden, egentligen inget ordentligt sedan början på maj månad, sedan har det varit mycket annat, tävlingar, återhämtning och utlandssemester, men idag kom jag iväg på en hyfsad långrunda iaf, blev 20 km av det, vill egentligen ha minst 25 km för att känna det som ett riktigt långpass, men det får anstå till midsommarhelgen. I sedvanlig lördags ordning gav jag mig hyfsat tidigt, strax efter halv sju. Strålande väder och skogen full av fågelkvitter, kan det bli så mycket bättre på ett löppass?

Kreta

Åkte till Kreta med familjen den 29 maj och har tillbringat en vecka där men mycket mat lite god dryck men även träning lyckades jag få in på schemat, blev lite blandad träning med bergslöpning, 3 km på serpentinväg och hyfsad stigning, lika långt var det ner igen. Löpning blev det under alla dagar med varierad mängd, mellan 5-10 km, sträckan  berodde när på dagen jag kom iväg, ett par morgonpass blev 10 km, medan kväll/eftermiddags passen stannade vid max 7 km eftersom det då var ca. 30 grader i skuggan och det var ju inte precis där löpningen skedde.....De flesta dagarna blev det även ett simpass om 1 km. En härlig vecka med både avkoppling och lite behaglig träning.