En försöker så smått

att komma igång efter lördagens tur i Göteborgs bastun :-)
Knäet har ju varit ömt och bidragit starkt till att jag tagit det mycket lugnt denna vecka. I tisdags blev det ju en tur i simbassängen, så härligt efteråt men oj vad tråkigt det är att ligga och plaska där ;-(
Onsdag morgon tog jag mig en tur på ca. 30 minuter i Eskilstuna, märktes att benen var pigga då farten blev ganska hög trots att det var morgonrunda.
Torsdagens intervaller försökte jag hålla lugna, hade Joel med mig på cykel även denna vecka, uppvärmningen cyklade han med oss på varvet medan han cyklade motsatt håll när det var tid för intervall.
2*1,5 km @ 5.35 ungefär.
Sedan nedvarning med mycket gånginslag då Joel skulle springa det varvet, passade en annan perfekt.
Mitt lilla knä har blivit bättre allt eftersom denna vecka men så fort som jag tagit mig en liten joggingtur så har det ömmat igen, så idag tog jag ett besök på apoteket för inhandling av Voltaren tabletter, hoppas att de hjälper.

Sådärja haft ett ömmande knä sedan var...

Sådärja haft ett ömmande knä sedan varvet i lördags och inte tränat sedan dess. Idag blev det en km i simbassäng sååå tråkigt men grymt härligt efteråt. Funderar på säsongskort på utomhusbadet hemma. En simtur någon morgon varje vecka under sommaren kanske är härligt?


Göteborgsvarvet 2010

då är det tid att sammanfatta varvet och även årest första "löparexamen". Om jag tar och enbart kollar på dagens sluttid, vs. mitt pers och dessutom vad jag hade en förhoppning om så skulle det kunna betecknas som misslyckat.
Nu är det ju inte så enkelt att bara se på siffrorna, det ligger ju en del bakom det också, idag var jag ju ca. 3 minuter efter förra årets tid och tillika pers. samt ca. 6 minuter efter den tid jag hoppades på i dag.
Men om jag skall börja i rätt ända av tråden så är det ju så att jag det senaste kvartalet har inriktat all min träning mot GBG varvet och träningen har gått mycket bra, väldigt få pass som jag har fått hoppa över och inga tendenser till överträning.
Om det nu skall vara något negativt så fick jag för två veckor sedan känning i höger knä, men endast vid hård belastning och endast då, långpass eller andra lugna pass har varit ok.
Tävlingsdagen fram till start var också helt perfekt, käk, dricka kunde inte blivit bättre taiming på det, inte direkt nervös ens, var så säker på min form, dock koncentrerad men helt ok.
Lagom till en timme före start kom årets första högsommar värme, kanske inte riktigt lägligt.
Svettades av bara f-n i startfållan, försökte dricka enda in tills det startskottet gick, men vad hjälpte det.
Hade bestämt mig för att inledningsvis inte rusa på utan att gå med i den takt som det flöt på i, inga hastiga fartökningar för att komma förbi någon och så få sidleds förflyttningar som bara var möjligt.
Även detta fungerade perfekt, öppnade de två första km på 4.10min/km helt ok med tanke på hur mycket folk det är där, nästa km då det var något mera lättlöpt gick på 4.05 helt kanon, nu började jag komma in rätt rytm och tänkte att väl överkommen Älvsborgsbron skulle det gå att trycka på något mera.
Första vätske stationen efter ca. 3,5 km tog jag ett glas vatten då det var enormt varmt.
Sedan var det tid för Älvsborgsbron och där går det naturligtvis ner något i tempo, sedan började dock farhågorna komma, eftersom jag började få tecken på vätskebrist redan vid 7 km var noga med att dricka på varje kontroll men känningarna bara ökade och vid 12 km mattades jag rejält, tog där mig tid att dricka flera muggar och det blev något bättre, men värmen var ganska tuff mot löparna idag och helt återställd blev jag tyvärr inte.
Hade nu förstått att dagens målsättningar var utom räckhåll och då rann även motivationen av något, inte speciellt meningsfullt att trycka det där lilla extra med den värmen och ett bortflygande pers.
Tog sedan ännu ett längre stopp för att tanka i mig flera muggar vätska innan jag styrde kosan upp för avenyn, och där började värmen ta ut sin rätt för ett stort antal av dem som inte skött vätskan korrekt, de sista 6 km var det många som stupade och sjukvårdare, samt övriga funktionärer hade fullt upp.
Nåja jag klarade mig i mål och tillhörde dessbättre inte den skara av löpare som fick bli omhändertagna på innerplan efteråt.
Läser sedan GP på nätet efteråt och ser att det varit grymt många som inte klarat sig igenom loppet denna gång, så nog var det så att jag inte var ensam om värme problem.
Kollar jag resultatlistan så är även den positiv i det mesta förutom sluttiden då....
  • 1.31.21 i sluttid mot 1.28.33 förra året
  • Placering 707 mot 767 förra året!
  • ca. 58 000 anmälda mot ca. 50 000 förra året.
Så summa summarium bör jag nog vara nöjd med dagen, sluttiden till trots.
Bättre lycka nästa gång.

Då är jag i mål, typ 6 minuter efter pl...

Då är jag i mål, typ 6 minuter efter planerad tid. Öppnade ungefär som tänkt på 4.10 4.10, 4.05 försatte så ett par km innan värmen börkäjade ta ut sin rätt. Har nog aldrig druckit så mycket under ett lopp som idag. Trots allt är jag inte missnöjd omständigheterna gjorde att det inte blev bättre.


Två timmar till start så där lagom nervös....

Två timmar till start så där lagom nervös.... ligger i skuggan och laddar med go hårdrock. Blir snart att byta om och ställa sig i kö till toa.


Mobilblogg Får testa att blogga från min ...

Mobilblogg Får testa att blogga från min telefon


På cykel

tillsammans med pappa var idag sonen, glad över att få följa med ut på ett av mina träningspass. Ett mysigt pass om ca. 5 km med sonen cyklandes stundtals framför ibland bakom och även stilla stående för att stretcha, visst är de härliga.
Nu är dessutom naturen som bäst, härligt grön och vacker, jag njuter så varje löppass i denna underbara miljö.
Dagens pass avslutades med 5*100m stegringslopp.
Jag måste ju erkänna att det känns grymt bra i kroppen inför helgen, undrar om jag varit så här bra tränad tidigare någon gång? Nu skall det bara göras också, hoppas att man är så där lagom nervös på lördag, och kan hålla kroppen i styr de 3-4 första km, att börja rusa och springa sick-sack i den inledande trängseln leder ingen vart, blir att sota för det på slutet, nä i år måste jag hålla mig i kragen och flyta med i början.
Jag har de senaste dagarna haft en härlig känsla i hela kroppen men främst i benen, känner mig enormt pigg och det känns som jag har myror i benen. Piggt värre.
Göteborg here we come!
Nytt pers är det minsta jag siktar på!

Nedräkning

inför Göteborgsvarvet eller examen på vårens tränings upplägg. I söndags blev det ett långpass i lugn takt, 5.15 ungefär och typ lika länge som jag skall vara ute på lördag.
Hoppade över måndagens 30 minuterspass som skulle följts av 5*100 m stegringar. Detta pga. jag kände mig lite lite snuvig, inte mycket och hade det inte varit för varvet på lördag hade jag nog inte ens reagerat.
Nu återstår två pass, onsdag 45 minuter jogg och torsdag ett pass lika det som skulle varit i måndags.
Börjar känna ett behagligt lugn i kroppen - tror det kan vara ett tecken på att formen är på väg. "Hoppas, hoppas, hoppas...."

Kort distans

om 5 km i tröskelfart. Blir förvånad varje gång jag springer fartpass i slingan farten är hyfsat ojämn, första km i 3.50 fart, men allt eftersom går tempot ner eller om det är km skyltarna som inte stämmer? ty känslan och pulsnivån indikerar att jag håller samma tempo konstant.
Nåja spelar inte så stor roll det är ju trots allt kvaliten som gäller.
Började och avslutade dagens pass med 20 minuter uppvärmning och nerjogg
Idag var det sista passet med fart i, nu väntar "bara" distanspass av olika längd samt ett par stegringlopp efter ett par lugna distanspass nästa vecka.

Säsongspremiär

på ovalen! Torsdagen erbjöd som vanligt intervaller och denna gång körde jag dem på idrottsplatsen. Är inte så ofta jag brukar kuta intervallerna där men nu var jag riktigt sugen och måste ju säga att underlaget är grymt skönt att springa på.
Att det sedan inte är överdrivet kul att även springa upp o nerjogg där är en helt annan sak, men det går ju att ta en runda längs vattnet för de ändamålen.
Det är nu ganska påtagligt att nedvarvning pågår, det var endast 4 st intervaller och 4 minuter per st. Nöjd då jag var väldigt jämn i farten på dem, blev ca. 1100 meter varje gång. Detta gör en snittfart ungefär på 3.38min./km. En minuts vila mellan varje.

Lätt distans

onsdag morgon kring sjöarna i Hammarby. Utgick från Qulity Hotell Nacka och joggade nedför backen mot sjön, en sväng åt höger när jag kom ned och två olika viadukter så vips var jag på andra sidan och vid foten av Hammarbybacken, var lite sugen på att köra backintervaller där, men det får anstå till en annan gång, jag är ju för närvarande fast besluten att hålla mig till träningprogrammet. Fortsatte istället på skogsstigen jäms med vattnet, mycket mycket vackert, morgonen bjöd dessutom på klarblå himmel och några plusgrader, bitvis fick jag kisa då solen blänkte i det blanka vattnet.
Precis där skogen tog slut var jag tvungen att stanna upp då ett rådjurs (kid?) hoppade från stigen och ett par meter in i skogen. Rådjuret stannade sedan där och under några sekunder stod vi och kollade på varandra, rådjuret gjorde inga ansatser att ge sig iväg och det var jag som kutade först.
Gissa om jag förbannade mig själv som inte tog med telefon denna morgon, hade blivit ett underbart foto annars.....
Löpningen tillbaka mot slingans start bjöd inte på samma naturupplevelse då det saknades skogsstig och stora delar även gång/cykelstig, det fick istället bli genom villa kvarteren.
Men skam den som ger sig, det fick bli ett varv till på samma runda, naturen på utvägen, tyvärr inget rådjur denna gång och villakvarter tillbaka.
En timmes lätt jogg avklarad, sedan satt frukosten fint och en ny arbetsdag tog sin början.

Träningsvärk

ja det är faktum, låren har tydligen fått sig en riktig duvning i helgen, med tävling i lördags och långdistanspass igår. Hyfsat länge sedan jag hade någon känning av träningsvärk, visst sliten är man ju ofta men att ha känslan av träningsvärk....det är inte vardagsmat. Egentligen tycker jag nog om den, så där lite svagt öm i låren, kände av det under dagen och blev ännu mera påtagligt i kväll när jag gav mig ut på en 45 minuters runda.  Nya löpvägar för min del iaf, är i Stockholm och vid foten av Hammarbybacken går en runda på ca. 5 km vid Hammarbysjöarna.
Transportlöpning på några hundra meter samt någon extra sväng gjorde att det blev de planerade 45 minuterna samt avslutade med 5*100 m stegringslopp. Kändes faktiskt riktigt bra på stegringarna trots träningsvärken. Konstigt.

Tungt långpass

fick avsluta den tunga träningen inför stundande halvmara. Idag var sista passet på den tunga träningen, ett tvåtimmars långdistanspass, var ganska slitsamt, gårdagens tävling satt kvar i ben och huvud? Dessutom visade inte vädret sig från den allra bästa sidan, grått, småfuktigt i luften gjorde inte morgonens pass till ett av de som går till historien.
Det fanns dock ett par postiva och roliga saker. Det är ju militär övning i trakten, och ganska kul att se militärerna med utrustning i stan igen, det är ju några år sedan de försvann härifrån. lite som minnet av en svunnen tid.
Den andra positiva prylen var att skogen börjar slå ut och är för närvarande så där härligt grön, den bästa tiden av alla på året tycker jag, tror att de närmaste två veckorna blir så där underbart vackra i naturen.
Dagens tur blev samma runda som de senaste veckornas långpass, hemifrån, Hedeskoga, Källesjö och vidare mot slingan i Sandskogen, milspåret där och sedan åter hemmåt, 23 km och 2 timmar, 2 minuter.

Lundaloppet - 38.16 :-)

eller genrepet inför Göteborgsvarvet. En gråmulen och kall lördags eftermiddag - precis tvärt mot hur vädret brukar vara på Lundaloppet.
Nåja +6 grader, men uppehåll. Är ju inne i slutfasen på en tungtränignsperiod, så jag visste inte riktigt var jag stod/står formmässigt.
Hade dock som målsättning att sätta nytt pers, förra årets tid var ju 38.33 och det var nog ett måste att slå det för att känna mig hyfsat trygg inför varvet om två veckor. Uppvärmningen kändes mycket bra, flöt på lätt mycket lätt och med bra flyt.
När startskottet gick blev det ganska hög fart omgående och det var inga problem att komma in i ett lämpligt tempo, öppnade första km på 3.37, något snabbare än vad jag tänkt mig. Andra km är det stigning och det drar ner på tempot något. Bansträckningen med mera löpning centralt än som tidigare i villakvarteren är till sin fördel, mera folk längs banan och ger bättre flyt.
Halvvägs har jag ca. 19 minuter och hoppet om nytt pers lever fortfarande, vi är nu knappt en handfull löpare som håller ungefär samma temop och pressar varandra mer eller mindre konstant.
Efter 6 km markeringen börjar stigningen om 1,5 km igen och nu dras "vårt" lilla gäng isär, försöker hänga på en en tjej som sedan blir tvåa i damklassen, men orkar inte riktigt att hålla samma fart vid stigningen. Övriga lämnar jag bakom mig.
Efter stigningen kommer vi in mot centrum på nytt och jag får nya krafter då jag börjar plocka placeringar, sträckan rullar på och snart passerar jag sista km markeringen (9km), har här 39 minuter och misstänker att det inte blir något nytt pers.....
Men är fortsatt stark och pressar på längs cykelstigen mot central idrottsplatsen i Lund, passerar tre löpare till på denna bit, svänger in på idrottsplatsen för att ta mig de sista 250 meterna där inne, kollar nu på klockan och upptäcker att tiden är betydligt bättre än jag trodde, i kurvan före upploppet trycker jag på extra är nöjd med att sista biten mot mål rullat på så bra, passerar mållinjen på 38 minuter och 16 sekunder = nytt pers med 17 sekunder.
Undrar nu om jag kan lägga på 10 sekunder/km och orka dubbelt så långt i Göteborg, om jag klarar det så fixar jag 1.25 där, men det kanske är att hoppas på för mycket.

Tröskel

träning. Och då syftar jag inte på den sortens man har i dörröppningar. Kan kanske vara nog så jobbigt att gå över dem om de är tillräckligt höga.
I detta fallet syftas på löpträning i högfart men inte så hög att det blir mjölksyra i benen.
Först uppvärmning om ca. 15 minuter, detta inkl. lite löpskolning och stegringslopp.
Intervallerna bestod av 6 st á 4 minuter, och blev ca. 1 km/st.
Underlig känsla under passet att inte trycka på det där sista. Behagligt alltså.
Avslutade med 15 minuter nerjogg.
Nu är det tävling på lördag som gäller.

Morgonstund

ger härliga turer. Idag var det tid för ett befarat tungt pass, körde ju intervaller i går kväll och i morse var det så ett distanspass om 90 minuter på schemat, borde varit tungt.
Kan nog säga att det gick förhållandevis lätt trots allt, tog samma runda som förra onsdagen, d vs. hemifrån ut till slingan och ett varv på milspåret innan jag styrde stegen hemmåt igen.
Det positiva i kråksången denna gång var högre fart och lägre puls! Precis som det skall vara.
Som vanligt på de tidiga turerna i skogen var det en del djur som passerade i slingan, harar (kaniner), ekorrar samt naturligtvis ett härligt fågelkvitter denna underbara vårmorgon!
Nästan 17 km tog jag mig idag, nöjd som bara den.

Intervaller

enligt schemat. D vs. 4 st á 6 minuter. Men före det så naturligtvis uppvärmning om typ 15 minuter. Konstigt på uppvärmingen kändes att gå väldigt väldigt sakta även för att vara uppvärmning men icke - ungefär som vanligt kanske även ngt snabbare, vet inte vad jag skall tro om detta.
Sedan på intervallerna var det svårt att komma upp i fart och rätt pulsnivå, tog nästan halva första intervallen innan jag låg på rätt nivå.
Passet var exakt samma tider som förra veckan och kan nog även påstå att distanserna blev de samma.
En konstig sak i sammanhanget är att jag passerar 1 km markeringen på slingan efter ca. 3.40 ett tempo jag är helt nöjd med. Sedan har jag ju ca. 2 minuter och 20 sekunder kvar att springa. Borde vara ca. 650 meter.
När jag efteråt kollar passet så visar GPS klockan att varje intervall varit ca. 1,5 km.
Vilket skall jag lita på?
För jag vägrar att tro att jag tappar så mycket fart på slutet av varje intervall.
Som vanligt avslutades dagens träning med 15 minuter nerjogg.

Tandläkarskräck?

eller berättelsen om ett brev från Folktandvården.
Fick för ett par dagar sedan ett brev som jag trodde avsåg ett tandläkare besök för sonen och var aningen feladresserat men en eftertänksam sambo som ringde och kollade fick då veta att det var Patrik som skulle dit och inte någon 6-årig son....
Ungefär så här löd brevet:
"Till målsman för:
Patrik Persson
Ardennergatan
Ystad
Hej!
Vi har reserverat tid för ditt barn hos Tandhygienisten, den 1 juni. "
Visst är väl jag som de flesta andra inte överdrivet förtjust i att besöka tandläkaren, men jag fyller ju trots allt 40 år nästa gång....om än inte detta året. men ändå. Eller är det så att det är som jag misstänkt länge länge, jag är fortfarande ett barn!!
Eller har jag varit så omedgörlig vid mina tidigare besök att jag måste ha någon förälder med mig?
Så nu är frågan, Mamma och/eller Pappa- kan du/ni ledigt från jobbet en timme  den 1 juni för att följa med mig till tandläkaren?

Sista tunga veckan

innan den nedtrappningen inför Göteborsvarvet börjar. Veckan ser ut ungefär som förra men en väsentlig skillnad, tävling på lördag 10 km stadslopp i Lund, betydligt tuffare med tävlingen än som i lördags 20 minuter i tröskelfart.
Undrar om jag har fart nog i kroppen för att sätta nytt pers.
Nåja veckan som kommer är tänkt så här:
Måndag: 45 minuter jogg + 5*100 stegringslopp.
detta är avklarat och trots gårdagens långpass var det positivt högre fart och lägre puls än för två veckor sedan.
Tisdag: 15 minuter uppvärmning
intervaller 4 st* 6 minuter/st i tävlingsfart. (2 min. vila)
15 minuter nerjogg.
Onsdag: 90 minuter distans (detta blir tufft, dagen efter intervallerna)
Torsdag: 15 minuter uppvärmning
intervaller 6 st * 4 minuter/st i tröskefart, d vs. på gränsen till mjölksyra (1 minuts vila)
Fredag:  Vilodag!!
Lördag:  Tävling 10 km samt uppvärmning och nerjogg. Måste ju sikta på att gå under 38.33 som jag hade förra året i Lund.
Söndag: Långdistans 120 minuter i "snacketempo"

En söndagsmorgon i maj

med solen i öster och kanon förutsättningar för en bra dag. Kan den börja bättre än med ett långpass?
Säkert många som tycker att den kan börja på betydligt bättre sätt, men för mig är det iaf underbart, 2 timmars löpning lugnt tempo och endast ljudet från naturen!
Dagens runda blev som så många gånger för ut mot Hedeskoga, fortsättning till Källesjö, dessa delar är väl inte de mest natursköna, men efter Källesjö var det att styra skutan mot slingan i Sandskogen och milspåret. Fågelkvitter och kaniner gjorde det extra härligt där.
Sedan var det bara att styra skorna hemmåt och en god frukost efter 2 timmars löpning.
Frukost i uterummet tillsammans med en glad och sprallig son var kanon, detta medan sonen tog sig en morgonpromenad.

Bekvämt tröskelpass

för ovanlighetens skull så tog jag sovmorgon och kunde faktiskt sova längre än 6 snåret som kroppen annars brukar vara alldeles för bra att vakna vid.
Dagens pass gick av stapeln i ett ganska soligt Ystad. Lämnade sonen på 7 års kalas och gav mig sedan iväg mot sandskogen och det tänkta tröskelpasset där.
Ganska bekvämt pass med hyfsat hög fart men ändå väldigt kontrollerat. På lördag är det ju tid för Lundaloppet, ett mycket bra tillfälle att se vart jag står, är dock något osäker på om den fart som behövs för ett pers på milen finns i kroppen för närvarande.
Träningen de senaste 3 månaderna har ju varit inriktad på halvmaran och fartuthålligheten är jag inte rädd att inte ha men kapacitet att kuta på 3.45-3.50/km under 10 km vette katten om det fungerar.
Idag ja, dryga timmen blev det med transport jogg (även uppvärmning och nerjogg)till och från slingan samt tröskelpasset!