Fartlek i milspåret

Helgens långpass hoppades över då det kändes som förkyling var på gång, nu uteblev den och idag var det tid för träning igen. Tog ett par km innan det började rulla på, förklaringen lär ju vara att det blev en hyfad fest i lördags och det är kanske inte helt lyckat för träningen.....men sinnet skall ju ha sitt oxå ibland eller?
Idag fick det bli så kallat ett farlekspass, en intervall liknande träning men med konstant löpning, gav mig ut på milspåret och fic k stundtals sick-sacka mellan övriga flanörer, inget ont med det tvärt om kul att se så mycket folk i skogen, kan ju önska för deras egen del att de fortsätter motionera även när vädret inte är lika tilltalade som idag, motionen gör ju minst lika gott för kroppen en dag med sämre väder. 
För min egen del så var det lugn löpning under de första 2 km sedan var det tid för den första ökningen, 2 minuters snabbare löpning, sedan fortsatt jogg till nästa km markering och nu var det 3 minuters fart som gällde, kom oroväckande nära nästa km skylt och fick jogga riktigt riktigt sakta innan jag kom till skylten som visade 4 km, nu var det ju tid med 1 km fart pass och det tog 3.40. Nu hade halva slingan avklarats och jag joggade fram till skylten för 6 km, sedan var det samma upplägg som tidigare, dvs. 2 minuters fart sedan jogg till skylten för 7 km för att köra ett 3 minuters intevall, lyckades med bedriften att springa om en tjej strax före att jag sprungit mina 3 minuter, kändes så där kul att strax efter jag kutat om henne näst intill stanna, hoppas jag inte skrämde henne. Var nu endast 150 m kvar till den sista intervallen och denna var följdaktligen 1 km lång, sedan återstod det bara att slöjogga i mål samt avslutande stretching.

800 meters intervaller

var dagens upplägg. Även idag hade jag sällskap av sonen, som vill följa med igen, dock fick han nöja sig med att cykla med under uppvärmningen om 2,5 km, sedan kom Nettan och hämtade honom. 
Sedan blev det att påbörja löpningen för vår del. 
Först 2*400 m för att få upp pulsen och komma igång med farten. Efter det till att köra intervallerna om 6*800 m, skulle endast ha 1 minuts vila mellan varje, så här efteråt kan man nog konstatera att det var för lite, kom inte ner speciellt mycket i pulsen, låg på 85% av max puls när det var tid att påbörja nästa intervall. 
Tiderna låg mellan 2.53 och 2.58, något för ojämnt, men kan kanske bero på att känslan under dagens pass var hyfsat konstig, inget alls flyt i steget, kom aldrig in i löpningen och fick flyt i steget, som helhet var det väl ett bra pass ändå, med tider som var ok men den dåliga känslan kunde jag varit förutan.

Förändrade planer

Hade igår tisdag tänkt mig långa intervaller, men då Joel ville följa med till slingan fick det bli andra planer, kunde ju inte neka honom det. Så istället för jobbiga intervaller blev det två varv på slingan som mäter 1500m, Joel på cykel och jag lätt joggandes.
Som kompensation fick det i morse bli 10 km på backarundan, en hyfsat "kuperad" runda iaf för att vara i Ystad. 

Milspåret

i Sandskogen, efter två dagars uppehåll, dock med intag av alkohol i tre dagar....inga stora mängder men en del under midsommar och det blev även någon pilsner innan gårdagens konsert med Ac/Dc! 
Öppnade som vanligt i ett tempo om 5.15 på första km, ökade sedan stegvis för att vara i mål på 45 minuter. Att farten stegvis ökade var inget som jag i förväg hade planerat, nu blev det till ett ganska bra fartpass, kroppen börjar nog hämta sig från blodgivningen för 2 veckor sedan.

Kuperat och jobbigt

Idag midsommarafton fick det bli att avverka veckans långpass, hämtade upp Daniel efter drygt en halvtimmes löpning och han lockade ut mig på vägar som jag aldrigt testat förut.....kuperat och motvind första halvtimen av vår gemensamma tur, ansträngningen var otroligt hög, har inte vågat kolla hur pulsen låg till, men det var nog i högsta laget. Nåväl omgivningen var som vanligt vacker så här års med öppna landskap, ett och annat djur i form av harar, kaniner och katter kunde också skymtas under den tidiga morgonen. Upp mot Bergsjöholms Gods vidare förbi grustaget och västerut svängde sedan ned så vi passerade Ruutsbo frys och den biten var helt ok, nu började vi få vinden i ryggen samt även en del nedförsbacke, underbart. 
När vi nådde cykelstigen vid havet och vände tillbaka mot Ystad blev det underbart med vinden i ryggen och löpningen in mot stan flöt på kanon. Väl i stan gick färden mot Hartmans konditori för inköp av bullar, men icke där höll de stängt över Midsommarhelgen, efter en kort fundering hoppades vi på att Maria konditoriet var öppet och visst var det så, men samma tankar hade nog de flesta haft, då det inte fanns många frukost bullar kvar, men det räckte till oss. Nu återstod endast ca. 2 km löpning hemmåt, dock med stigning uppför Bellevuevägen, tog mig en liten extra runda hemma i kvarteret för att få ihop 24 km.
Ikväll blir det väl att förstöra en del av träningen med någon god snaps och ett par glas öl, men det är de värt. 

Trevlig Helg!

Midsommarveckan

blir det annorlunda upplägg med löpningen, ställer till det en del med tjänsteresa i början på veckan och helgen ruckar ju en del på det normala upplägget.
I måndags var jag i Stockholm, boendes i Skärholmen på "prinsens" hotell, hittar skapligt i omgivningarna och har inga problem att finna en runda på 10 km, men desto svårare att få till någon intervall träning, då det är mycket cykelstig, trottoarer och korsninger, fick i stället bli en runda för att bara röra på sig. Kanske inte helt fel då jag känner mig lite sliten i kroppen, har småont lite här och var...
Idag onsdag var det meningen att köra intervallerna med gänget som normalt brukar kuta tillsammans på torsdagarna, dock var det svårt att få ihop den planerade tiden med övriga familjens planer så jag gav mig iväg på intervallerna själv, så där kul, men de blev ju genomförda! Dessutom var jag lagom klar tills de andra skulle börja så det blev ju lite snack med killarna iaf.
Har numera gått ner på kortare intervaller och körde idag en s.k "Akraka" , d vs:
200 m          34 s
400 m    1m 22 s
600 m    2m 9 s
800 m    2m 55 s
800 m    2m 53 s
600 m    2m 4 s
400 m    1m 20 s
200m       33s

uppvärmning och nerjogg om ca. 5 km, vilket gjorde att dagens pass blev kortare än 10km, inte ofta det är på den sidan om milstrecket.

Dagens löptur!

http://www.funbeat.se/tracks/index.aspx?RouteID=168588

Blöt morgon

nåja det kunde ju varit värre och det kan det väl alltid, eller? Stack ut vid halvsju tiden för att halvtimmen senare hämta upp Daniel längs turen. Vinden var på morgonen ganska jobbig dock så hade det nog varit värre om vädret varit som i går (fredags) morse.
Planerade turen efter hur det blåste, inget vidare att springa i hård motvind och speciellt inte när man börjar närma sig två timmars löpning. Höll i oss därför ganska mycket inne i skogen eller vid bebyggelse, inte så mycket löpning nere vid kustremsan som vanligt. Avslutade med ett besök på Hartmans Cafe på stortorget och en påse nybakade "frallor" med mig hem. 
Suveränt gott, med en kopp kaffe till!

Omvänd bloddoping

Eller något ditåt, idag kändes det verkligen av att jag försökte vara en god medmänniska i början på veckan, riktigt riktigt tungt med dagens intervaller. Ingen riktig fart och HÖG puls för inget...men det är ju så det brukar bli efter blodgivningen. Likväl så hoppas man att det inte skall inträffa just denna gång. 
Idag bestod intervallerna av 
2*500m 60s vila
2*600m 90s vila
2*800m 150s vila
1*1000.

Till detta skall då läggas uppvärmning och nerjogg om ca. 2,5km*2.
Imorgon får det bli löpvila. 
Godnatt.

Ut i skiten

eller iaf i lerskogen.
Första passet med nya upplägget d vs. dubbla intervallpass varje vecka, ett pass med långa intervaller och ett pass där fokus är på kortare. Idag var det långa intervaller, nöjde mig med 6st á 1000m idag, fattas ju lite till vad vi körde tidigare i våras, men jag valde att inte köra de sista 2 som var planerade, dels så har det ju varit sparsamt med fartpass de senaste veckorna, p ga. flitigt tävlande och sedan var jag och lämnade blod igår, vilket också påverkade kroppen, dock var det inte så illa som det varit vid några tidigare tillfällen.
Tränade med YIF och det är ju alltid positivt med att köra intervaller i grupp, viker inte ner sig lika mycket då, idag var vi ett gäng om fyra som var ganska lika tidsmässigt.
Efter uppvärmning och löpskolning om ca. 4 km var det tid att dra igång passet i leran.....banan i Sandskogen har den egenheten att när det regnar så blir det väldigt vattensjukt i spåret, efteråt så var jag skitigare än vad sonen är när han kommer hem från dagis :-)
Löpningen gick så här:
3.47
3.45
3.44
3.42
3.37
3.39
3 minuters vila mellan varje, ganska länge men det gjorde nog att jag orkade med alla intervallerna trots blodtappet igår.

Ny vecka

som börjar hyfsat tråkigt och lite småstressigt. Upp i svinottan för att få dagens träningspass avklarat 10 km på cykelstigarna runt Backaskolan, veckans backpass avklarat. Var på väg att lyckas övertala mig själv om att det var någon förkyling på gång och därför skippa passet men efter ett par minuter så tog jag mig i kragen och steg upp - varför tveka?? När jag väl är ute på turen och speciellt efteråt är det ju så härligt, kroppen riktigt skriker ut hur nöjd den är.
Snabb frukost och sedan iväg för att lämna blod, så nu blir det troligen ett par riktigt tunga veckor med träning innan man återhämtat sig från det.
Borde egentligen inte fått lämna blod då mitt blodvärde var för lågt 132, måste ju vara minst 135.....men de upptäckte inte det förrän jag hade lämnat, nästa gång blir det å testa för lämningen. Dock så har de ju nytta av blodet i vilket fall som helst.

Tror nog att mitt låga blådvärde har att göra med träningen, det sägs ju att man "slår" sönder de röda blodkropparna när man är ute och springer, är det sant så e de ju inte så konstigt att värdet är lågt. Nu blir de å äta järna tabletter både morgon och kväll under ett par veckor.....så härlig magen skall bli.

Långdistans

brukar ju försöka köra dessa pass, hyfsat tidigt på lördagsmorgonen, för att inte halva dagen skall gå åt till träningen, men i morse var jag för trött för att ge mig ut och dessutom behövde jag nog lite påtryckning för att ge mig ut. Så idag fick det bli ett pass med Yif, begav mig ner till idrottsplatsen för gemensamt pass klockan 10, och tro att där var någon? Inte en löpare i sikte och klockan närmade sig 10 med stormsteg, nu började modet att svikta, skulle jag hoppa över passet, som tur var dök det upp två stycken precis vid slaget jämnt, så nu var det bara å ge sig österut. Genom sandskogen i motvinden på militärvägen mot Köpingebro, vi sprang i behagligt "snacke tempo". 
I Köpingebro bar det iväg mot Nybrostrand och sedan åter mot Ystad via löpning på sanddynerna i Nybro, genom skogen på södersidan. 
2 mil och 110 minuter, gjorde att passet flöt på lätt och behagligt. Nu stundar troligen ett par veckor av tuffare tränng då det åter är tid att öka på träningen och dessutom skall jag lämna blod nästa vecka, brukar alltid bli ett par veckor med sänkt kapacitet efter de.

Back on the track

Iaf vid intervallpassen i skogen, som brukligt är om torsdagarna. Har varit ganska sparsamt den senaste månaden med dessa intervaller, mycket tävlingar har dragit ner på intervallerna. Så därför var det ganska skönt att återigen dra igång, körde lite försiktigt idag, tror nog att även om kroppen känns förvånansvärt fräsch så är den sliten fortfarande. Som vanligt när det är intervaller så är målet ett och slutresultatet helt annat, betydligt snabbare än planerat....Nu går vi in i en period av kortare intervaller och högre fart, får nog kompensera det med att lägga in ett långintervall pass i början på veckan. Nåväl dagens upplägg var:

500m  1m45s.
500m  1m44s
600m  2m10s
600m  2m12s
800m  2m58s
800m  2m53s

1 minuts vila mellan varje intervall. 
När jag nu räknar samman så ser jag att det endast blev 3,8 km med intervaller, inte mycket i jämförelse med det vi körde för några veckor sedan, då var det närmare milen totalt i intervaller.

Slingan

oj det var ganska länge sedan jag tog ett tränings pass där. Riktigt skönt att vara tillbaka och börja träna igen, har ju varit ganska mycket tävlande den senaste månaden, vilket gjort att träningen blivit lidande.

Men idag var det tid för det första löppasset denna månad och på den nya träningsperioden. Blev ett fartlekspass idag, om 5 km där jag vid varje km markering löpte på i högre tempo under 90 sekunder, joggade sedan till nästa km markering, tror det blev en snitt fart om 4.45/ km. Till detta kom uppvärmning och nerjogg om ca. 2,5 km/st, alltså totalt ca. 10 km. Kroppen var något seg under uppvärmningen men sedan tyckte jag nog att det gick förvånansvärt lätt att springa på under resten av passet, ej heller pulsen indikerade på att det skulle vara problem med återhämtningen, trots att det endast är tre dagar sedan maran.

Återstart

en dags vila fick räcka. Idag påbörjades träningen mot nya tävlingar och nya mål, satsningen för resterande del av året siktar mot V-SM på marathon, denna går av stapeln i Växjö under senare delen av oktober.
Idag tog jag en timme på motions cykeln väldigt sakta för att få bort resterna från maran från benen. I morgon hoppas jag hinna med ett löppass under kvällen.