Mjukstart

Börjar bli tid att röra så smått på kroppen igen, nu har det snart varit vila i veckorna två. Idag blev det mycket mycket lugn återstart, typ 5 km på 35 minuter, detta under en kväll då det normalt är intervaller!
Dock var det helt planerat, är något förkyld igen.....men behövde få lite frisk luft och dessutom var sonen med på cykel, något sömnig men runt tog han sig med viss hjälp, roligt snackepass tillsammans med två polare som var vänliga nog att hålla mitt och Joels ryckiga tempo.

Efter maran

brukar det inte vara så kul att gå i trappor, att gå nedför brukar vara riktigt riktigt jobbigt, ja ibland har jag fått lov att backa ned, det brukar gå lättare, och för er som inte vet har vi tre våningar här hemma.....
Men denna gång har det varit annorlunda, naturligtvis så har benen gjort sig påminda men inte på långt när som tidigare tillfällen!!
Och varför inte det då? - Ja förmodligen några olika anledningar, bättre tränad än tidigare, att jag inte gick för fullt andra halvan är de mest troliga orsakerna.

Just nu är det träningsvila under ett par veckor, kroppen får vila efter ett intensivt träningsår och huvudet får fundera ut nya mål. Kanske jag börjar träna så smått under nästa vecka om hostan har försvunnit vill säga. Det troliga är också att rullskidorna kommer att plockas fram och att det även blir lite styrketräning.

Växjö Marathon 09

Så var då andra maran för året avklarad, första gången som jag under samma år ger mig på två maror, och med upplägget som var i Stockholm så fungerade det bra, dock hade det blivit svårare att kuta två stycken och försöka mig på bra tider på båda.
Jag har ju under veckan dragit på mig en förkylning som inte riktigt riktigt velat ge med sig, trots att jag gjorde stora investeringar hos hälsokosten ;-) . Var osäker in i det sista om jag skulle springa eller ej, uppvärmningen gav inte speciellt positiva tecken, men beslöt mig att starta ändå och se hur det gick. Kom snabbt in i tänkt tempo om 4.30/km vilket skulle ge en sluttid på 3 timmar och 10 minuter, ett mål som jag inte kan beteckna som för högt, har haft en balanserad träning under sommaren och hösten.
Höll tempot precis som planerat och passerade halvmaran på 1 timme och 35 minuter, kunde inte bli mer korrekt! Dock så sänktes tempot ganska snabbt efter halva loppet och om jag skulle bibehållit farten så hade det blivit tungt. Funderade ett tag på att bryta för att spara kroppen, men till vad? Säsongen är i det närmaste slut och jag var ju på plats, så efter att funderat ett tag så slutade det med att jag beslöt mig för att fullfölja loppet men att hålla farten på en nivå som inte medförde för stor ansträngning. Detta gjorde att andra halvan sprangs på 1.48 men med en bra känsla, förutom att det var "pannben" som gällde under ett par varv då jag tappade motivationen för att springa vidare.
Kutade i mål på 3.23.03, efter omständigheterna är jag nog nöjd med tiden, är ganska säker på att jag kunnat fixa mitt mål om jag varit frisk under veckan som gick.
Nu är det några veckor med väldigt låg träningsaktivitet som gäller, så kroppen får återhämta sig och motivationen återkommer!
Kanske skall köra lite rullskidor, någon dag, alltid kul som omväxling.
Sedan skall jag sätta upp målen för nästa år, vad de nu kan bli?

Fartkänsla

stod på schemat för dagens pass, och resultatet får nog betecknas som sådär. Började bra med en lagom ansträngande nivå, men det var tyvärr inte riktigt så enkelt....farten var för låg eller så var pulsen för hög. Nåja det är ju en vecka kvar till maran så förhoppningsvis rättar det till sig.
Dagens pass var uppvärmning och nerjogg samt 2*2,5 km.
Första gick på 11:44 med en snittfart på 4.43 och 180bpm. Korrekt snitt men för låg fart.
Andra gick på 11:06 med en snittfart på 4.29 och 187bpm.  Korrekt fart men för hög snittpuls.


Helsingfors

På resande fot under veckan som varit, så det fick bli ett pass i Helsingfors, hade dessutom tur att få vägvisare. Kusin Roger var i samma stad så vi passade på att kuta dryga milen tillsammans, ja för honom blev det nog längre då han var just nu att möta mig och det blev säkert 3-4 extra km för honom i vardera riktning. För min del hittar jag inte riktigt i centrala delarna, blir säker ändring på det men denna gång var det ju skönt att få lite vägledning och tror nog att jag fått bra kläm på några trevliga löparrunder i närheten av centrum, finns ett par trevliga sjöar med gång och cykelstigar runt som det passar bra att kuta kring. Spana gärna in länken så ser ni att variationen inte var så stor, fram och tillbaka men några få avvikelser.

http://www.funbeat.se/tracks/index.aspx?RouteID=243797

Hypokondrisk?

Undrar ibland om jag lider av denna symptom eller om jag har så bra koll på kroppen att jag börjar fundera på om det är något som inte står korrekt till vid minsta antydan till snuva och hög puls....Kanske en kombination?
Idag så var jag något snuvig när jag gav mig ut, men å andra sidan är man ju det för de mesta, kanske för att det tillbringas ett par timmar om dagen i bilen med airkondition?
Nåja hade tänkt mig ett löppass om typ 90-100 minuter, tyckte dock att pulsen var för hög i förhållande till farten, och beslöt mig att dra ner på passet, och vips så var det under kontroll igen, fanns dock en tendens att den ökade vid ganska lite extra ansträngning, så det fick bli drygt 12 km och ca. 65 minuters löpning. Kanske kan vara så att jag är på väg att återhämta mig nu när jag dragit ner på träningen, men att kroppen fortfarande är känslig.
Har varit på hälsokosten och investerat i Kan Jang, och hoppas det håller tillbaka ev. förkylning tills efter den 17:e.

Piggnar till

gör kroppen nu förhoppningsvis. Dessa sista veckor innan maran är något kluvna, kroppen börjar återhämta sig från att varit ganska tung några veckor, jag började ju att förra veckan minska ner på farten under intervall passen sedan var det i söndags det sista långpasset, sedan dess har jag vilat fram till idag då det var tid för sedvanliga intervaller, de är ju riktigt behagliga då farten ligger kring 4.15/km, låt vara att det är långa intervaller, idag 3*2,5 km men det till trots så är det ingen större ansträngning!
Allt eftersom skall träningen minskas och kroppen blir ju piggare det gör att man börjar känna sig riktigt tävlingssugen och längtar till startlinjen.
Så samtidigt som jag får mer tid över, träningen blir lättare så uppstår en viss frustration och längtan till den 17:e, även om jag vet att den morgonen inte är speciellt kul, brukar må riktigt skit på morgonen före loppet, lilla gossen har ju lite darriga tävlingsnerver :-)