Bandy

fick bli dagens underhållning och motion! Nåja inte riktigt bokstavligen men som underhållning under tiden som jag körde en timme på motionscykeln.
Någon löpning blev det inte, orkade helt enkelt inte att snöpulsa idag igen, speciellt inte när det dykt upp nysnö som inte plogats bort.
Under timmen som jag cyklade så avklarades 33 km. Det var i form av stegar om 2,5 km, där belastningen ökade varje 500m.

Snöpuls

Det finns inget dåligt väder....bara dåliga kläder. Idag var det att leva efter den devisen, hade jag bara rättat mig efter vädret så hade det inte blivit någon runda idag, men det blev det!
Dock inte den snabbaste och lättaste rundan i världshistorien, eller ens i min egen historia som löpare. Efter att det under natten kommit drygt 1 dm nysnö och det tillsammans med kraftig vind, var inte vägar och gång/cykelstigar så värst bra plogade.
Så rundan fick bli som den blev, ganska många gånger fick jag stanna och invänta bilar som jag mötte, då jag sprang på packad snö på vägen i stället för på oplogade cykelstigar. Vid tillfälle då det inte fanns alternativ blev det att intala sig att det var ett bra styrkepass att kuta i den djupa snön.
Drygt 15 km blev det och snittfarten var ganska nära 5.30/km.

Tisdagsmorgon

I södra Stockholm, kallt var det, iaf i början. Gav mig iväg från hotellet vid halv sjutiden och då var det bitande vind i ansiktet, dock kändes det varmare efter 4-5 km löpning (20-25 minuter). Denna morgon blev det fyra varv på gång och cykelstigar i nära anslutning till hotellet. Dessa stigar var snöklädda men inte isiga så de passade bra, det var dessutom nära hotellet så om det blivit för kallt hade det varit ganska enkelt att vända tillbaka.
Men jag "höll" ut, och det blev de planerade 10 km som tillryggalades.

Sliten

idag hade jag tänkt mig ett fartlekspass med Yif, men ställde in det. Känner mig seg i benen och allmänt trött, kan iof bero på ett par nätter med endast drygt 5 timmars sömn/natt.
Skall försöka få till ett pass på motionscykeln i stället.

Morgonlöpning

det var ett tag sedan jag körde "långdistans" så tidigt på morgonen som idag. Hade egentligen inte någon hålltid för att ge mig iväg men vaknade ganska tidigt och låste dörren typ 6.15 för att dra iväg.
En får vara försiktig då det bitvis var mer eller mindre blankis på trottoaren, inget vidare där inte och dessutom mörkt.
Idag valde jag att springa genom Sandskogen österut, på gamla militärvägen, ute vid golfbanan i Nybrostand, vände jag åter mot Ystad. Nu gick löpningen längs med riksväg 9 och då det fortfarande var mörkt så var det inget kul då bilarna kom med helljuset på. Blendad. Yes.
Nåja tillbaka i utkanten av Ystad forsatte rundan med sikte på att det skulle bli 20 km totalt, så det fick bli en runda vid Edvinshemsområdet innan det åter vände hemmåt.
Idag var löpningen riktigt tung och seg, men kanske inte så konstigt, blodgivning, ett par löppass i veckan och endast drygt 5 timmars sömn i natt.
Det kan ju ha sin förklaring där.
Måste bli bättre på att sova.

Riksväg 9

mot Nybrostrand, var inte den heller snöfri, men det gick att kuta intervall där. Idag var det att bita samman, så nära så nära att lättjan fick segra och i stället för ett bra fartpass slölöpa en mil.
Men tack vare att vi blev två stycken som beslöt oss för att trotsa underlaget så blev det ett förhållandevis bra pass.
Från campingen och österut så långt det fanns gatlyktor längs cykelvägen blev varje intervall. Ca. 1,8 km på varje håll.
Motvind österut.
Härlig medvind på andra hållet.
Fortsatta sviter efter blodgivning - men varför klaga på det, är ju faktiskt frivilligt att lämna.
4 st intervaller med 90s vila mellan varje.
Nöjd med farten.
Sista grymt jobbig. Sprang nog för snabbt.
7,43
7,27
7,17
7,00.
Nedjogg.
Totalt 12,4 km idag.
Godnatt.

Cykelstigarna

i utkanten av Vänersborg är snöklädda men inte isiga. Det kan jag konstatera efter morgonens löptur från hotellet på cykelstigar in ett villakvarter, letade mig sedan tillbaka mot hotellet igen på lika snöklädda vägar. Ca. 5 km var ett varv, så naturligtvis blev det två varv.
Är nöjd med turen, som avklarades i ett tempo av 5min./km. Detta trots det tunga underlaget samt blodgivning i måndags. Naturligtvis var ansträngningen ganska hög till följd av detta men turen är genomförd och nu väntar en lång arbetsdag, innan kosan styrs hemmåt igen i kväll.

Fartlek

Ännu ett pass med klubben denna helg, nog någon slags rekord för min del. Har inte testat söndags passen tidigare och det gav mersmak, hoppas kunna vara med fler gånger.
Inledde med ett par km som uppvärmning följt av fyra stegringslopp nere vid strandpromenaden. Och där var det kallt, riktigt rått och blåsigt, mao inget kul alls. Frös mer här när det var -2 än förra söndagen i Kläppen där det var
-29.
Är jag född i fel landsända?
Sedan var det tid för en tidsstege:
1 minut
2 minuter
3 minuter
4 minuter
mellan varje 1 minuts vila i form av lätt jogg, förutom efter den första då det var 30s.
Efter fyraminuters intervallen vände vi tillbaka, rimligen borde man komma tillbaka till utgångsplatsen, men inte vi kom typ en minut för långt.
På tillbaka vägen var det omvänt, 4, 3, 2 och 1 minut.
De första 4 intervallerna var grymt jobbiga, kallt och enorm motvind, men å andra sidan när vi var på väg tillbaka hade vi ju vinden i ryggen :-)
Tillbaka vid utgångsplatsen blev det en längre vila innan nästa del av dagens pass gick av stapeln.
2 km med 30/30, 40/30 och 50/20, rullandes tills vi nått ut till vändpunkten.
Tillbaka vägen i motvind löpte vi 70/20. Vilan gick ordentligt snabbt.....
Nerjogg om ett par km samt avslutning med 5 st stillopp.
I morgon blir det garanterat löpvila.

Långdistans

Lördag förmiddag och jag fick tid att ta ett långpass med Yif, alltid kul att kunna köra passen tillsammans med andra. Tyvärr fungerar det inte så ofta som man skulle önska, p ga. jobb och att man vill tillbringa tid med familjen. Men som sagt denna lördag fick vi ihop schemat.
Vi gav oss iväg från idrottshallen på gamla Regementsområdet österut, den vanliga turen genom slingan i Sandskogen byttes ut mot mindre grus och asfaltsvägar, p ga. snö och halka i spåren. Som vanligt var vi närmare 10 st (tror det var 8 idag) som gav oss iväg, efterhand minskar gruppen då det finns olika behov på långpassen.
Denna gång var vi fyra stycken som fortsatte förbi Nybrostrand innan det var tid att vända turen ner mot strandvägen och springa tillbaka mot Ystad, men innan dess hade vi passerat Köpingebro.
På en del av de mindre grusvägarna fanns kraftiga spår efter veckans blåst, med hyfsat stora drivor av grus och jord.
När vi kom ner på strandpromenaden fick vi vinden i rygen och löpningen gick både lättare och det blev även något varmare, även om det inte varit direkt kallt tidigare heller.
Tillbaka vid utgångspunkten konstaterade vi att det blivit 22 km denna lördag, en välbehövlig dusch senare och åter hem till familjen.

Kläppen - torsdag

God morgon, sista dagen här - lite vemod, hade säkert klarat att tillbringa några dagar till i backen. Men samtidigt skall det bli skönt att komma hem till familjen och försöka få till normala rutiner igen. Det har ju nästan varit en månad med ledighet även om jag jobbade en vecka efter nyår så var den ju nedkortad av trettonhelgen.
Idag blir det städning av "stugan" inget direkt betungande jobb, då det bara varit jag och Joel i stugan och vi försökt att hålla undan kontinuerligt, men likväl skall det göras.
Utlastning i bussen nu klockan 8 och besiktning av stugan efter 9.30, sedan blir det åka av fram till typ 16.30 innan vi byter om och åker buss typ 10 mil innan det blir kvälls mat.
Sådär ja, då sitter vi i bussen och är på väg söderut. Kvällsmaten i form av pannbiff och potatis med en god kopp kaffe efteråt!
Dagens åkning var väl sisådär, vi fick stå ute ett tag och vänta på städkontrollen, naturligtvis blev det bakläxa, golvet inte riktigt städat och fingrar på spegeln....På golvet fanns spår av majs som inte blivit poppade, och det har då inte vi ätit denna vecka.
På spegeln var det märken högt uppe, ovanför Joels nåbara höjd och mig veterligen så har inte jag haft mina fingrar där. Känns som nivån är ojämn, men å andra sidan borde jag naturligtvis ha fixat till det när jag städade, även om det fanns där när vi kom.
Nåväl en timme utomhus i minus 17, gjorde att man frös något när vi kom ut i backen. Så vi fick nästan börja dagen i värme stugan.
Det var bitvis molnigt och då blev det kallt när man passerade dem.
Tror vi åkte från toppen fyra gånger idag, och det gick allt bättre för varje gång för Joel. Dock så var det på slutet tendenser till trötta ben eller huvud, kanske? Så vi beslöt att det fick räcka där.
Sedan blev det några åk i de inte fullt lika höga backarna. Jag lockade upp Joel i en backe han inte åkt i tidigare, dock inte den brantaste, men naturligtvis så blev det inte så bra, han ramlade och allt var pappas fel.
Nåja lite fika och en runda på snowracern (obs! utlovat sedan tidigare) så var vi på banan igen, för några sista åk.
Ombyte och enkel tvätt sedan in i bussen och nu är vi som sagt på väg hemmåt.
En lagom tripp, skall bli skönt med normala rutiner igen. Men skulle nog kunna tänka mig en vecka till med skidåkning denna säsong.
Blir det ny Kläppen resa nästa år, eller något annat, tål att fundera på. Något bör det nog bli.

Kläppen - onsdag

Full fart i backen,
När vi kom ut från stugan i morse trodde vi nästan att hela skogen stod brand. Men fullt så farligt var det inte, det var endast full fart på snökanonerna!
Efter hand så slog de från dem, men det låg kvar en tät dimma av snö ett bra tag vilket gjode det ganska svårt att åka från de högre nedfarterna.
Så den planarade toppturen  när Joel gick i skidskola fick utebli pga. nysnö från kanonerna och den täta dimman som gjode sikten mycket dålig.
Tyckte att det lossnat så mycket för Joel på skidskolan så jag beställde en privatlektion åt honom för att få till det där sista med att svänga när det är branta backar.....och att sluta ploga.
Under privatlektionen lärde han sig att ta position, slå sig själv i magen, luta skidan och svänga med hjälp av innerkanten, samt att åka baklänges. Sedan var det nog inte mer :-)
Efter lunch blev det även några åk från toppstugan, närmare bestämt tre stycken även idag.
Nu i kväll har vi förberett packningen för morgondagen, lämna bagaget i bussen strax efter kl. 8, sedan städning av stugan innan vi far ut i backen på nytt.

Kläppen - tisdag

Godmorgon Kläppen,
Endast -10 denna morgon, kan väl betecknas som värmebölja, dessutom kan det bli ett par grader varmare till under dagen!
Blir troligen en underbar dag i backen, igen! För det var ju riktigt kanon igår med, var ju i backen typ 8 timmar igår.
Idag blir det skidskola för Joel med start kl. 9, synd att den inte startar typ en kvart senare då hade vi kunnat nyttja lift systemet för att komma dit, nu får vi traska vägen upp, inte så långt men uppförsbacke :-( . Under tiden han är på skidskolan tar jag nog och åker upp till toppen för att att få ett par åk i de större backarna.
Då har det hunnit bli kväll även denna tisdag. Morgonen var något kallare än vad som utlovats, dock varmare än tidigare dagar, faktiskt så pass varmt som -17 i morse då vi kom till värmestugan för att hänga in ryggsäcken med varmchoklad och lite tilltugg.
Även idag var det skidskola för Joel och under tiden passade jag på att få några åk i längre backar och något större branter än de vi brukar åka tillsammans.
Efter skidskolan blev det ett par åk tillsammans innan vi tog fika paus. Sedan några åk i "Juniorsnowparken", samt något i barnbacken. Där tyckte jag att han inte längre behövde vara då han susar ner för backen och merparten av åkarna i barnbacken lärde sig få styr på skidorna. Inte helt uppskattat att inte få åka där men det godtogs iaf.
Tidig lunch i stugan och ganska tidigt i backen igen efter maten.
Och det var då det hände! Första åket efter lunch då kom Joel på det, att det faktiskt går att svänga i backen och på så sätt klara längre och något brantare backar.
Jag vet inte vem av oss två som var gladast och stoltast när vi båda insåg att han fått kläm på det hela. Nu var det helt plötsligt ingen hejd på det hela, vi skulle åka upp till toppstugan och sedan ta "lemmeltåget" ner igen. Samma spår som i går, med den skillnaden att nu var det inte tal om att få hjälp av pappa, de var bara å åk....
3000 m, låt vara i grön/blå pist men likväl, skitkul. Tre gånger blev det alltså totalt närmare milen bara i den nedfarten.
På väg till afterski med Trolle och Trolla passerade vi en snöskoter bana för barn och naturligtvis kunde vi inte låta bli att ta en tur även där (obs inte jag).
Efter avklarad afterski blev det några åk till för det att vi höll kväll, så idag blev det något tidigare än i går, endast 17.45 denna kväll.
En snabb runda till affären för att fylla på matförrådet, och nu mys i soffan med TV, dator och nintendo DS.
Det finns nya foto också från idag, se på bildsidan.

Kläppen - måndag

Jaha då har vi klarat av första "riktiga" dagen. Vaknade utvilade i morse efter nästan 12 timmars sömn....somnade framför Tv´n vid sju tiden i går kväll.
Och vilken dag sedan, varit i backen från 8.45 till nästan kl. 19 i kväll, naturligtvis med några värmepauser och lunchen.
Skidskolan började för Joel i morse och då passade jag på att få mig några åk i de något brantare backarna, grymt härligt att nästan vara först i pisten på nypistat underlag. Morgonen var dock fortfarande något kall, minus 24 då vi äntrade backen, men det ökade succesivt under dagen, tror det var typ -13 som varmast.
Efter skidskolan så tog vi en paus för intagande av medhavd varm choklad, gott värre.
Sedan återgick vi till barnbacken där det var ett "extra" steg med junior snowpark i vilken vi fastnade resten av förmiddagen.
Tog branten ner till stugan för en lunch bestående av korv och pasta. Sedan full fart på med kläderna igen.
Första åket började vi med "lemmeltåget" den längsta backen på stället, 3000m! Dock inte så farligt brant, hjälpte dock Joel men han var riktigt duktig och vi tog oss ner utan att synat marken. Hoppas vi åker upp fler gånger, det var mycket fin åkning där.
Fortsatt åkning i snowparken ett tag innan vi tog oss till ett något längre och även lite brantare parti.
Där tillbringade vi resten av eftermiddagen, med ett avbrott för Afterski! och tro det eller ej men det var Joel som ville gå på det och inte undertecknad, även om jag inte har något mot det.
Varm choklad till sonen.
Varm choklad med tillbehör till pappan.
Som avslutning på dagen blev det ett par pulkaåk, då det arrangerades pulkakväll i backen. Såg ganska kul ut när de skulle åka knapplift i pulka eller snowracer. Erbjöd några goda skratt.
För Joels del blev det bara ett par åk, sedan så gick vi tillbaka till stugan för en varm dusch och lite kvällsmat.
Tror nog det blir tidigt i säng i dag med.

Kläppen här är vi

Jaha så kom vi då fram. Lämnade ett blåsigt och kallt österlen, första milen mot Kristianstad var bitvis ganska moddiga och mycket snö på vägen, men sedan blev det hyfsat fina vintervägar.
Sömnen är sådär på bussen, iaf för min del, Joel somnade vid 10 snåret och vaknade till vid stoppen kl. 12 samt 03....Vid stoppet kl. 3 i utanför Mariestad så blev det återigen varmchoklad, denna gång somnade dock sonen om och sov till frukosten i Vansbro. Själv så var det väl lite till och från med sömnen, det känns nu.....
Nåja vi kom fram till Kläppen och då visade termometern -29, men det var bara att hämta utrustningen och sedan ut i backen.
Det blev inte så många åk, innan det var tid att värma sig, med en kopp choklad i cafet. Några åk till sedan lunch och snart var det tid att få tillträde till stugorna.
I e.m har det inte åkts något, vi har installerat oss i stugan samt varit o handlat, glömde dock "hälften" så det får bli att ge sig ut en runda till i kylan...

Skidkläder #2

Jaha, nya kläder blev det, och dyrt dyrt dyrt. Men kvalité skall ju löna sig sägs det. Just nu är jag rätt nöjd med inköpet då det är utlovat -30 grader vid ankomsten till Kläppen kan vara läglet med lite kvalitets värme då ;-)
Inget vidare att åka då precis.....men vad göra, vi får inte stugorna förrän typ 5-6 timmar efter ankomst, så det blir att åka, värmestuga, åka, värmestuga osv.
Kanske en runda i restaurangen också, en stor kopp varmchoklad lär inte sitta fel!

Piskande vind

gjorde morgonens runda mindre kul. En hård och kall ost/nordostlig vind i kombination med -6, gjorde morgonen osedvanligt kall. Men skam den som ger sig, ett långpass blev det.
Dessutom den sträcka som jag planerat för.
Abslolut längsta passet sedan mitten av oktober. Idag blev det 20 km och det tog ca. 1 timme och 45 minuter. Det var inte mycket under passet som var speciellt skönt. Hemlängtan köld och vissheten om stundande skidresa gjorde att jag var på väg att bryta flera gånger.
På vägen mot Hedeskoga bet vinden hårt i ansiktet, denna sträcka tillsammans med ett par km längs kusten var tunglöpta, vinden tillsammans med packad snö som underlag, gjorde det tungt.
Men nu är det klart, jag är hemma, käkat underbar frukost och packning inför skidsemester börjar!

Skidkläder

åker till Kläppen i helgen!!! Funderar dock över min klädsel, har ju skidkläder med några år på nacken, skall jag ge mig ut och köpa nya......eller klarar jag mig?
Idag har de typ -25 där uppe?

Snölöpning

Var det under torsdagskvällen. Några intervaller i spåret blev det inte. Istället stack jag och Daniel ut på en runda runt Ystad. Farten kom aldrig i närheten av vad som kan betecknas som intervall fart.
Det blev drygt 11 km på snöiga cykelstigar och istället för att kuta på in intervallfart så var det diskussioner under resan.
Passet grusades dock av att jag fick näsblod med någon km kvar.
Förkylning på gång? eller bara en följd av det kalla vädret, om det nu kan orsaka näsblod.....framtiden får utvisa.

Trött

värre var jag i morse men lyckades på något obegripligt sätt ändå komma ut på en morgonrunda. Gav mig ut en timme senare än vanligt då det är morgonjogg så idag blev det ett varv på slingan i Sandskogen inkluderat i turen.
Idag var det ingen vidare känsla i löpningen, segt och dåligt löpsteg tillsammans med en känsla av att sakna energi gjorde att det var mycket tungt.
Försökte mig på lite löpskolning innan jag i ett tappert försök till fartökning under dryga 2 km. Kan väl sammanfattas med att det gick sådär....
Nåja rundan blev sprungen och det kan ingen ta ifrån mig!
Imorgon blir det förhoppningsvis en tur också innan det på torsdag är tid för ännu ett intervall pass.

Sol och kallt

ja även i Skåne, kan det vara så ibland. Gav mig ut på ett "långpass" vid halvnio tiden i morse, fick pälsa på mig ordentligt då termometern visade -14....samt lite blåst ute. Det blev en runda om Hedeskoga och sedan ner mot havet och sprang längs kusten några km innan det vände hemmåt igen. Solen "gassade" och värmde så gott den kunde när vi hade vinden i ryggen, så den sträckan var välidgt behaglig. På andra hållet med motvind var det något mera bistert. Hur som helst så var det mycket skönt, och distansen byggdes på denna vecka och det blev dryga 16 km idag.