Stockholm Marathon

Flög till Stockholm på fredags e.m och genom flygbuss och tunnelbana var vi snart framme vid vårt temporära boende som var i en studentlägenhet tillhörande en släkting till kompissen som också skulle springa. Lägenhets innehavaren hade vänligt nog kvarterat in sig själva hos bekanta så vi kunde rumstera fritt i lägenheten. 
När vi installerat oss åkte vi tillbaka till sportmässan och hämtade ut våra startnummer och en massa reklam prylar, b la. en flaska hårspray, hur många är det som stylar håret för start? Nåja kanske kan de komma till användning efteråt för de som inte använder sig av min taktik med att varje vecka raka ner det till typ 12 mm. Tror nog att jag får överlåta just den reklam prylen till någon annan i familjen.
Vi passade också på att få oss en bit av den pasta som erbjöds på pastapartyt, och vips så var även kvällsmaten avklarad. På väg till vårt boende stannade vi till och införskaffade proviant för frukost och lätt lunch under tävlingsdagen.
Lite fixande och en timme framför Tv´n så var det dax att gå och sova. Lördagsmorgonen gav en tydlig indikation på hur varmt det skulle bli på e.m, redan vid halv nio på morgon var det 20 grader varmt ute, och vid vår kort uppmjukningsrunda  om ca. 2 km på morgonen så insåg vi att det kom att bli otroligt varmt denna dag. 
Försökte dricka riktigt ordentligt de närmaste timmarna innan det var tid att transportera sig till starten, eftersom vi planerade att "jogga" igenom loppet och inte gå ut speciellt hårt, så hoppade vi också över uppvärmningen. Ställde oss och spanade in alla löpare som hade brådis in i startfållorna då de öppnade, löpare som joggade in för att få bästa tänkbara position, när grindarna slogs upp 45 minuter före start.
Efter 15 minuter i en tilsynes hopplös kö till toaletten så var man framme och fick behoven uträttade för femte gången denna dag :)
Så där ja, in i startfållan med 10 minuter kvar till start, ett par glas vatten och väntan på startskottet. 
När speakern började nämna skofärgerna på favoriterna i herr respektiv dam klassen, funderade jag så smått på om han verkligen trodde att vi skulle få nytta av det. 
- "Isabella Andersson har orange skor, kolla efter det så ser ni när hon kommer"
Jag menar hur många av oss andra drygt 18000 löpare, skulle ha nytta av den informationen?

En minut efter startskottet gått så passerade även jag startlinjen och klockan kunde startas, ganska trångt den första km och tror att den tog, 5:15, dock tog det inte långt tid innan vi fick till det temo vi planerat för, dvs. att ligga runt 5 minuter/km. 
Efter en halv mil hade vi en bra rytm och snittade då 10 sekunder under vårt planerade tempo. 
Var väldigt noga med att dricka vid varje vätske kontroll, minst ett glas vatten och då det gavs möjlighet att blöta kepsen tog jag även tillfället i akt till detsamma.
Efter en runda på Djurgården kom vi in i centrum med täta åskådarled och väldigt varmt, i vår iver att finna skugga för löpningen missades någon km markering. 
Slottet passerades och snart var vi inne på södermälarstrand, något glesare med åskådare bitvis, men när vi närmade oss västerbron var det mycket folk igen, undrar varför de samlas där ? För inte kan det vara för å njuta av se löparna passera det tunga parti.....
Första varvet var bron inget problem, klarades av med bravur utan att tempot sjönk under vårt mål, det var nästan så att utförslöpningen från bron gav större problem, det brände ordentligt under fötterna när farten bromsades upp.
Norr mälarstrand flög förbi, även om det var fler km här än jag mindes, nu började en lång svag stigning mot Odenplan och vi fortsatte att njuta av loppet och sprang hela tiden och småpratade, väntade in varandra vid vätske kontrollerna där det lätt blev kaotiskt. 
Snart nog passerades halvmaran och farten fortsatte att ligga under planerna, faktiskt nästan så vi funderade på om det var för snabbt, vi tänkte ju oss inte ett riktigt hårt pass, utan att kunna flyta genom och inte ha större sviter i veckan som kommer än att vi kan träna på igen. 
Vid något tillfälle så började jag känna tendenser till frossa och då var det att dricka extra vid nästa vätskekontroll. Sträckningen på Djurgården på detta andra varv är annorlunda än det första varvet och är nog något tråkigare faktiskt, därför var det skönt när skansen och Gröna Lund dök upp, nu var det snart tid att åter komma i centrum och de massiva åskådarleden. Det fortsatte att flyta på och farten steg endast till över planerat tempo vid ett tillfälle, då det var trångt och problem vid en vätske station.
Västerbron närmade sig för andra gången och här började jag känna av distansen något fortfarande var tempot som planerat dock kände jag mig väldigt sliten när jag för andra gången kom ner på norr mälarstrand, började åter känna av vätskebrist och stannade för extra vätske intag vid två stationer, tror det blev 4 muggar/station, nu fortsatte jag den sista milen mot mål själv, då löparkamraten var något starkare vid bron och jag beslöt att inte hänga med honom. 
Dessa två stopp för vätske intag hade troligen inte varit helt nödvändiga om jag hade jagat tider, men eftersom så inte var falllet så tog jag mig den tiden, detta gjorde också att jag fick ett väldigt högt snitt 6.20 på en dessa km passeringar. Efter vätske intaget så kände jag mig starkare på nytt och kunde kosta på mig tempo ökning de sista dryga 2 km in mot stadion och hade nog ett hyfsat löpsteg när jag gick i mål på 3.27.28. 12 minuter bättre än förra gången jag sprang runt i Stockholm, men en kvart sämre än mitt pers från i höstas, men så var ju inte heller målet att persa denna gång.

Hämtade ut persedel påse, skiftade tröja och drog på mig överdragskläderna, samt fick i mig en enormt god Sort Guld som förvarats i persedelpåsen, mer välförtjänt pilsner får man leta efter.

Nu åkte vi ut till vårt tillfälliga boende för dusch och omklädnad, sedan påbörjades färden hemmåt, T-bana in till centralen, mat och ett par pilsner innan vi satte oss på nattbussen hemmåt. Rullade ut från centralen 22.45 och sovandeet var väl så där men visst somnade jag till och var i Malmö på utsatt tid klockan 7 i morse. Med stapplande steg tog vi oss de 500 meterna till stationen och lyckades komma med tåget hemmåt, hemma igen kvart över 8, och då hade taxi chauffören haft vänligheten att stanna till vid konditoriet för inköp av frukost bullar. 

Inför Stockholm Marathon

Jaha då är det tid igen för att springa de klassiska dryga 42 km, har nyss packat väskan för att sent fredag eftermiddag flyga till huvudstaden, familjen stannar hemma så det är med lite vemod jag åker iväg ett par dagar i helgen. 
Konstigt nog så känner jag mig inte det minsta nervös, ännu iaf, istället är det med ett enormt lugn och en inneboende känsla av välbehag.
Tänkte ta mig runt de 42 km och njuta av ett vackert väder, stämningen på banan och atmosvären runt banan. Undrar om jag kan göra det med en känsla av välbehag under hela loppet. Tror nog jag tar mig runt på typ 3.30-3.45, spelar inte så stor roll. 
Kanske skall ha med mig telefon och fotografera under loppet, får se.

Genrepet

inför maran i hufudstaden avverkad. Medan familjen fortfarande sov djupt snörade jag på mig löparskorna, med nyinskaffat skavsårs plåster på höger häl, har haft problem sedan varvet förra helgen, är egentligen inte skavsår utan fick såret av det band som höll fast "chippet" kring ankeln, skit samma, det är hur som helst väldigt skavsårs liknande, men nu tror jag att det håller på att läkas. 
I fokus på dagens pass var att hålla pulsen låg, farten var av väldigt underordnad betydelse. Det gjorde dock att farten inte blev högre än 5:25/km, nästa vecka hade jag då tänkt mig att kuta runt på i snitt 5 min/km utan att för den skull förta mig.

 Ett behagligt och kontrollerat lopp, som inte ger några större sviter på kroppen. Den satsningen får bli i höst på Växjö maran.
Dagens pass sprangs ut till Hedeskoga för att där vända mot Bussjö, ner i kvarteren vid ICA och Coop, vidare västerut till Lilleskog, här var motvinden välidgt påtaglig, när jag åter vände västerut så blev det att få bra hjälp av vinden, flöt på grymt bra i medvinden. Nu gick rundan längs kusten en bra bit, inte förrän jag var vid "jakten" så var det tid att ta sig hemmåt. 

Var hemma efter 2 timmars löpning och dryga 22 km.
En god start på lördagen, denna skulle sedan följas av en heldag på sommarland!
Kolla länken för att se hur min runda gick idag: 

www.funbeat.se/tracks/index.aspx?RouteID=157853

Tävling igen

så var det ännu en tävling, har idag sprungit Ackademilen, ett nytt millopp i Lund, gick väl ungefär som man kunde vänta sig efter lördagens halvmara, hade i förväg också bestämt mig för att inte gå på max, hoppades med det upplägget komma under 40 minuter, och det gick utan större problem! Banan var en varvbana om 5 km/varv, sprang på cykelstigar kring Norra Fäladen. Öppnade något väl optimistiskt och höll typ 3.45/km, detta justerades då första stigningen började och tempot blev mera humant. Hade krafter kvar den sista km och det blev en långspurt, där jag passerade typ 5 löpare som legat framför mig i stort sätt hela loppet. Nu är det sista veckan före maran i Stockholm och träningen fortsätter att vara på en låg nivå. Rundan:http://www.funbeat.se/tracks/index.aspx?RouteID=156809

Dåligt värre i Göteborg

Så var då årets halvmara i Göteborg avklarad, var en i mängden som bidrog till världsrekordet för halvmaraton. Vet inte om det var att det fanns betydligt fler deltagare eller mina ambitioner om ett snabbt lopp som gjorde att jag var frusterad under de första 3-4 km som det var trångt och gjorde det omöjligt att få en bra rytm i löpningen. Här började nog problemen för mig, glömde helt bort mig och försökte finna luckor för att få till mina planderade km tider, detta gjorde att det var enormt ryckigt och gick bitvis alldeles för snabbt och sedan betydligt långsammare. Fick slita hårt och fick inget flyt i löpningen någon gång under loppet. Halvvägs in i loppet så var jag fortfarande med hyfsat men kände att farten succesivt sjönk, och när jag kom in på avenyn blev det tom. att gå en kort stund under tiden som jag hällde i mig några muggar med vatten. Sedan tog jag mig åter i kragen och sprang vidare. Med en traditions enlig långspurt så kunde jag gå under mitt gamla pers med drygt 20 sekunder och det var ju trots allt det primära målet, även om jag är helt övertygad om att det finns kapacitet för att gå ner på tider kring 1.25, men det var helt enkelt inte rätt dag för det, denna gång. Rundan finns här: http://www.funbeat.se/tracks/index.aspx?RouteID=154331

Lundaloppet 2009

En sådan där dag då det flyter på något enormt lätt. Bitvis var det ny sträckning i år och det till det positivare! Kuperingen var densamma men det var mindre löpning i bostads kvarteren till förmån för löpning i centrum, betydligt trevligare. Kände mig ganska oinspirerad före start, men när vi kom igång så var flöt det på ganska lätt, öppnade första km på 3.45 bra! hade tänkt försöka snitta 3.55/km så det var på rätt sida. Även vid nästa km markering så låg jag på rätt sida och då var det mitt i stigningen, efter 3 km så planade det ut och det var att öka steglängden igen, sedan kom vätske kontroll och en mugg vatten intogs mitt i löpsteget. Några vändor i centrum innan det bar av mot stadsparken igen och varvning, andra varvet är ju till 80% det samma som första, undantaget sista km som nu går mot idrottsplatsen och målgång. Även på andra varvet var känslan bra, fortsatte att hålla mina km tider under planerat och kände ingen egentlig trötthet som gjorde att farten var på väg att sänkas. Försökte finna rygg att ligga bakom vid stigningarna men de som jag kom i kapp sprang något för sakta så det blev att gå förbi och dra själv. På sista varvet var jag starkt och plockade placering efter placering och det stärker naturligtvis. Inkommen på idrottsplatsen så insåg jag att det skulle bli nytt pers på milen ca. 20 sekunder blev det tillslut, men på Lundaloppet blev det en förbättring med hela 102 sekunder. Detta gav mersmak och förhoppningsvis så kan jag bibehålla formen till nästa helg då det är tid för GBG varvet. Loppet sträckning finner ni på: http://www.funbeat.se/tracks/index.aspx?RouteID=149093

Förkylning light

eller vad man skall kalla det, hur som helst så har det varit så halvsegt några dagar så jag har tagit det säkra före osäkra och vilade från ett par tyngre pass. Passade egentligen in ganska så bra då det är tävling på lördag och lite vila inte gör fel. Idag stack jag dock in på löplabbet på lunchen för att köpa nya skor, kom där ifrån med två par....nöja de gamla har ju trots allt varit med ett tag. Mina tävlingsskor har ca. 3 år på nacken och långdistans skorna drygt 150 löpta mil så det må väl vara hänt att det investerades i nya skor. Det blev ett par Adidas Adios en grymt lätt tävlingssko, har idag varit ute och prov joggat den, märktes knappt att jag hade den på mig. Får bli ett intervall pass i morgon också innan jag tar beslut om jag vågar använda den på lördag. Det andra paret blev samma modell som tidigare, dvs. Nike Zoom Elite. Som avslutning kan nämnas att de sista två passen som jag avverkat varit tillsammans med 5 1/2 årig son, som nyss lärt sig cykla och han är fullständigt förtjust i att cykla i motionsspåret under tiden jag springer. Roligt!

Långpasset 1 maj

sista passet i den tunga uppbyggnaden, nu går jag in i tävlingsmånad, med Lundaloppet, Göteborgsvarvet samt Stockholm Marathon. Dagens långskubbning började tungt, hade laddat med sportdryck och flytande kolhydrater på morgonkvisten, dessa gjorde sig starkt påminda i motvinden och lite småkuperat, tungt, tungt. Efter ca. 1 mils löpning fick jag dock nytta av vinden och kuperingen minskade, då började löpningen gå betydligt lättare. Halvvägs in i passet så började jag närma mig kusten och Nybrostrand, där jag sprang ett par km på sanddynorna, vackert är det men tunglöpt. Kroppen börjde nu bli tung och det flöt inte på fullt lika bra längre. Men när sanddynorna var till ända och skogstigen återkom blev det enklare igen, dessutom började det kännas att jag var på hemväg och kunde nästan känna smaken av kaffet som komma skulle! Totalt ca. 33,5 och 3 timmars löpning, distansen spelar egentligen inte mig någon större roll för närvarande det var tiden (3 timmar) och fokus på att inte gå för hårt, d vs. kontrollerat med låg puls som var viktigt idag. Kolla in sträckningen på: http://www.funbeat.se/tracks/index.aspx?RouteID=143451