v. 01

Måndag - Nyårsafton
Årets sista pass - nyårsloppet knappt 5 km och det kan väl summera året ganska bra, pers med 30 sekunder, sluttid på 18 minuter och 5 sekunder, kunde nog gått något snabbare om jag inte behövt göra loppet själv förutom de första 500 m, sedan hamnade jag i "ingenmansland", distanserad av den absoluta täten och gott ingen som hotade bakifrån, öppnade första km på 3.38 för att sedan gå ner något i tempo då jag sprang själv. Mycket bra känsla i kroppen och en bra avslutning på ett mycket bra år och dessutom ett avstamp inför nästa år.

Onsdag:
Årets första pass, ett riktigt tungt sådant, 10 km på morgonkvisten men dålig känsla och ingen fart i kroppen, förmodligen en kombination av att inte vara återhämtad efter loppet i måndags, festligheter och för lite sömn.

Torsdag:
Riktigt jobbiga långa intervaller idag, ett pass på knappt 15 km, varav 8 km var i intervaller, dessa var 1 km + 3 km med 500 m lätt jogg mellan och 2 st upprepningar, med snittfart på knappt 4 minuter/km. ingen direkt lysande fart men det är ju inte nu som den optimala farten skall finnas, de passen kommer längre in på säsongen.

Fredag:
Idag var det tänkt att köra ett styrkepass hemmavid, men jag orkade inte i morse utan vände mig om en extra halvtimme innan det var tid och jobba. Efter avslutat arbete blev det en runda till badhuset med barnen för lite bad och lek, väl där så skötte de sig själva så pass att jag kunde unna mig 1500 meter i bassängen, väldigt mycket folk så det blev att simma lite kors och tvärs och förmodligen blev sträckan därför betydligt längre men framför allt tog det ganska lång tid, ca. 45 minuter men det kan naturligtvis även bero på att jag inte simmar särskilt många gånger per år.

Lördag:
Idag var det tänkt att köra långdistans - kanske upp mot 25 km fanns i tankarna, körde ut till skogen för att undvika blåsten, väl där ute så var det för mörkt för att ge sig ut på milslingan, fick bli ett par varv på 2,5 km elljus istället, kändes dock väldigt konstigt i kroppen ingen hög puls men väldigt segt, så efter 10 km avbröt jag dagens träning får se om det blir möjlighet att köra något i morgon eller helgen blir mera av viloslaget.

Söndag:
Veckans sista pass blev styrkepass, och passade på att öka antalet repetetioner denna gång, blev 200 varv med repet samt 2*25+2*20 situps & armhävningar samt 2*10 utfallssteg. Har börjat få lite känningar i vänstra hälsenan så det blev även några övningar för att försöka motvera detta.

v. 52

Onsdag:
Första dagen med träning denna vecka, inte alls enligt planerna men efter söndagens sängliggande det varit vila som gällt ett par dagar. Idag blev det 10 km på motions slingan, mycket lugnt och behagligt tempo, det blev nog någon form av rekord i långsamhet, 56 minuter tog jag på mig, på hemvägen blev det att köpa nybakade bullar att njuta av till frukosten.

Torsdag:
Idag blir det dubbla pass, på förmiddagen ett styrkepass bestående av 200 varv med hopprepet samt 4*20 situps och armhävningar, i kväll blir det att kuta intervaller.
Dagens andra pass blev då intervaller, eller kanske mera korrekt fartlek, om totalt 8 km varav de 6 km var med högre fart. Bättre fart än förväntat på passet, det bådar gott inför nyårsloppet på måndag.

Lördag:
Långdistans 23 km, 2 timmar 7 minuter. Riktigt härligt pass idag i ett lugnt och beskedligt tempo, nu är det löpvila fram till nyårsloppet på måndag.

Söndag:
Årets sista styrkepass avklarat, blev de numera vanliga 200 varven med repet samt 4*20 situps och armhävningar, kompletterat med 20 st utfallssteg. Det skall bli spännande att se om styrekan kommer att göra någon nytta under 2008. Rent allmänt så känner jag mig starkare och mera genomtränad än på lång tid, om jag någonsin varit i samma fysiska form som detta år.
Till stor del beror det nog på ökat antal mil under 2007, samt variation på passen, har nog ökat löpmängden med ca. 20% från förra året och landar på dryga 240 mil i år. Mer om detta när jag får tid att summer året som gått och blick in i  nästa år.


v. 51

Ny vecka nya mil och nya möjligheter

Måndag:
Tung start på veckan, mitt morgonpass idag var verkligen tungt, inget flyt i steget och otroligt jobbig löpning. De 10 km avverkades på dryga 53 minuter, kan vara helgens långpass som ännu inte lämnat kroppen helt.

Tisdag:
Nytt styrkepass, med 100 varv hopprep, 4*20 situps & armhävningar, samt 2*10 utfallssteg.

Onsdag:
Ikväll blir det intervaller och premiär för min nya "leksak" Suunto T3, skall bli spännande att testa den. Tjoho nu var den invigd och verkar att fungera bra, saknar dock någon karta att se löpvägarna på, mest för att kunna se om GPS´s har missat någonstans, kanske jag kommer på det....hur som helst idag blev det ett tufft pass om totalt 15 km, varav 10,5 km var i kvalitets träning med fartlek. Använde pulsmätaren idag och det var några år sedan jag hade en fungerade sådan, kommer upp i 200 under intervallerna, lite i högsta laget men långsammare än så borde inte intervallerna gå, får hoppas den höga pulsen beror på att jag ännu ej är helt återhämtad från blodgivandet. Ett steg framåt från förra veckans pass var att jag iaf inte kände av mjölksyran alls på samma sätt som då.
Efter passet hade vi lite säsongsavslutning med fika och snack om upplägg inför nästa säsong. Det verkar som de flesta satsar på GBG varvet på våren och en mara eller Lidingö på hösten, och träningen bör bli därefter.

Torsdag:
Funderade på om jag skulle hoppa över dagens styrkepass eftersom återhämtningstiden blev kort från onsdagens intervaller, men jag körde på som vanligt och det gick riktigt bra, känns som det är tid att öka antalet repetetioner igen. Som vanligt blev det 100 varv hopprep, 4*20 situps & armhävningar samt 2*10 utfallssteg.

Fredag:
Morgonpasset avklarat och det var ungefär som vanligt inte överdrivet tungt ej heller det där riktigt bra flytet. De 10 km avverkades på 53 minuter.

Lördag:
Långdistans, 22 km blev det drygt 2 timmar. Ganska behagligt pass i ett lugnt och skönt tempo. Sprang cykelstigar runt stan och ut till slingan i Sandskogen där jag gav mig ut på 10 km spåret för att sedan ta mig hemmåt.
Min nya GPS verkar till att vara riktigt bra, i skogen där jag nog aldrig haft full täckning med min gamla Garmin satt samtliga km markeringar på "rätt" ställe iaf enligt klockan och jag har svårt att tro att både GPS´n och skyltarna skulle ha samma distansfel....så min tolkning får bli att skyltarna sitter exakt rätt och min klocka också visade korrekt.

v. 50

Måndag:
Morgonbackar, 10 km kändes ganska lätt idag, 52 minuter vilket är ungefär som vanligt. Nu skall jag iväg och lämna blod, så träningen blir lite lidande ett tag framöver.

Tisdag:
Styrketräning, trots blodgivningen går kändes det lätt, ökade nu på till att köra 4*20 av situpsen och armhävningarna. 10 utfallssteg fick som vanligt avsluta.

Onsdag:
10 km morgonpass, på cykelstigarna hemmavid. Härlig morgon med hög frisk luft och förvånansvärt lätt gick löpningen, kände endast av blodgivningen vid efter någon uppförsbacke då pulsen steg något mer än normalt.

Torsdag:
Idag blir det att köra dubbla pass. Styrkepasset hanns med på morgonen före lucia firande på dagis. Blev som i torsdags, hopprep följt av 4*20 situps och armhävningar och avslutade med 10 utfallssteg. I kväll blir det att köra intervaller.
Pass # 2:
Intervaller eller kanske mer riktigt fartlek, totalt 12 km i kväll varav 5 km bestod av uppvärmning och nerjogg. Själva kvalitetspasset var
1000m fart   3,58
500 m lugnt 2,35
1000m fart   3,59
500 m lugnt  2,52
1000m fart    3,55
500m lugnt   2,55
200m fart      7,48
500 m lugnt  2,35.
Idag hämmades jag av blodgivningen, fick snabbt upp pulsen och det var svårt att återhämta sig, tiderna var också sämre än normalt. Men så här brukar det var ett par veckor efter lämning så det torde inte vara något att oroa sig för.

Lördag:
Långdistans, körde idag tillsammans med YIF friidrott, vi var 10 st som gav oss iväg och 2 st som kom tillbaka....inte så farligt som det låter, alla hade inte som ambition att springa samma sträcka. Ett mycket härligt pass i ett underbart väder, ganska många småstigar och grusvägar som jag ej sprungit på tidigare, detta pass gav mersmak och när tillfälle ges framöver kommer jag att försöka vara med fler gånger. Totalt blev det ca. 19 km på 95 minuter.

Söndag:
Lite sliten efter gårdagens pass, som var längre än jag kört den senaste månaden samt bitvis gick i ett högre tempo än jag brukar köra på långpassen. Idag var det tid för styrka, eftersom det är helg blev det lite fler varv med repet, 200 st idag, sedan 4*20 situps och armhävningar och 2*10 utfallssteg.

v. 49

Måndag:
Ny tjänsteresa denna vecka, löpning i mån av tid och möjligheter. Är i Göteborg och bor på avenyn, sprang från hotellet och på lite gång/cykelstigar runt centrum. Fick ihop ca 10 ryckiga km, med många stopp vid övergångsställen e tc.

Tisdag:
Styrkepass på hotellrummet. Körde på som vanligt med 3*20 + 1*15 samt avslutade med 10 utfallssteg. Inledde med 100 hopprepsvarv. Börjar nog bli dax för att öka antalet repetetioner, lutar åt 4*20 på torsdag. Nu väntar en heldag i konfereransrummet.

Onsdag:
Morgonpass i ett regnigt Göteborg. 10 km och ca. 51 minuter

Torsdag:
Styrka på hotellrummet.
100 hopprep
3*20 + 1*15 situps och armhävningar.

Fredag:
Intervall pass direkt efter jobb, tänkte köra fartlek med 1000m fart 500 vila, 1500 fart 1500 lugnt och avsluta med 2500 fart. Efter ca. 1500 m på sista fartdelen trampade jag snett och foten vek sig, iof ganska van, brukar inträffa 1-2 gånger per år och går över ganska snabbt. Avbröt dock passet där för denna gång. I morgon är det LD.

Lördag:
Tänkt att köra ett LD pass idag, blev dock endast 5 km, efter besvär med fotleden från igår. Är svullen på utsidan, detta är iof inget större problem, men det gav förmodligen följder att fotisättningen inte blev normal så jag fick lite känning i både knä och vad, beslutade därför att avbryta passet och vila ett par dagar.