Nästan

varje dag blir det träning nu, att jag plockat fram rullskidorna och inhandlat motionscykeln, gör att det blir mer variation i träningen och kroppen ändå klarar av det. Som bekant så sliter löpningen ganska hårt på kroppen och risken för skador är nog ganska stor om jag skulle ge mig ut o kuta dagligen, mentalt skulle det oxå vara tufft.
Igår söndag blev det ett milpass på rullskidorna, gick riktigt snabbt, under 45 minuter vilket betyder nästan 4 minuter snabbare än tidigare i år på samma runda, beror säkert på att vanan ökat nu.
Idag blev det ett löppass om en mil, med min nya klocka, Suunto T3, ja den senaste tidens problem löstes helt enormt bra återigen hos löplabbet, de bytte helt sonika in den gamla och i stället för att skicka på reperation så fick jag en ny, dessutom ville de inte sälja nya skor till mig med motivationen att de inte hade tillräckligt många bra alternativ hemma just nu, bad mig återkomma om ca. en månad. 
Snacka om service, om det finns en handbok för hur kundvård skall skötas borde det vara synonymt med löplabbet.

Återhämtning

efter gårdagens testopp, men kunde inte hålla mig från en lättare genomkörare ändå, fick bli en timme på motionscykeln (idag framför Shrek 3, tillsammans med Joel), fick bli på lätt motstånd idag, så jag fick ihop nästan 33 km utan någon större ansträngning, skönt att få en liten uppmjukning av musklerna efter gårdagen.

För övrigt har dagen bestått av skruvande och fixande på Joels rum, med ny säng, och diverse förvaringsmöbler, undrar om det kan räknas på träningskontot? varmt och svettigt var det i vilket fall som helst.

Hur kan

det vara så att när man är ledig så blir det mindre tid över till träning?? när det egentligen borde vara precis tvärtom, samma sak varje sommar och vid juletid......
kan det vara så att man blir mindre strukturerad när man inte jobbar?
Nåja, igår juldagen hade jag tänkte mig en timme på motilonscykeln följt av ett styrkepass med armhävningar, situps, utfallssteg, typ 1,5 timmes träning före det att vi åkte hem till mina föräldrar, borde ju inte vara några problem hela dagen fritt inget planerat, men ordningstställande av julklappar, bygga lego, fixa med foto osv, gjorde att dagen bara sprang iväg, och av den planerade träningen blev det, nästan inget, men lyckades klämma in 30 minuter på cykeln, körde i stället på i hyfsat hårt tempo.

Idag på juldagen stod det testlopp med YIF  på schemat, så vid 11.30 samlades vi på idrottsplatsen, trodde faktiskt att det inte skulle bli något då det var halt på vägar och cykelstigar, men banan var helt ok att springa på.
Eftersom jag inte hade den ringaste aning om hur jag ligger till beträffande farten så beslöt jag mig för att sikta på 4.30 tempo, ganska sakta med tanke på säsongens resultat, men vågade inget annat p ga. dåligt med fartträning och även att hälen ännu inte är helt ok. Försöket göra mitt eget lopp och inte påverkas av hur de övriga sprang får väl säga att det lyckades hela vägen hem, när klockan ringde för sista varvet så kom jag precis i kapp de två första killarna och fick faktiskt släppa efter lite på farten för att inte springa på dem, men efter typ 150 m in på sista varvet drog de upp spurten, bestämde mig direkt för att inte följa dem och totalt i onödan påfresta kroppen, fortsatte i mitt eget tempo mot mål och klockan stannade på 41.50, utan att på något sätt känna att jag gått för fullt, ett ganska skapligt tecken, har tydligen inte tappat allt för mycket, får se på onsdag när det är dax för nyårsloppet och köra på för fullt där.

Jullöp

så var den då äntligen här, julafton, dagen då allt skall vara färdigt och det bara är å invänta Kalle Anka, mat, julklappar lugn o ro, m.m
Dagen inbjuder ju även till ett löppass i harmoni, fattades bara att vädret varit något bättre, grått o rått var det idag, inget vidare, bättre med någon grad kallt o hög luft.
Drog vid 10 snåret iväg på milspåret, tillsammans med en kille till från YIF, när vi passerat 4 km skylten så berättade jag om mitt förra pass här, den gången det passerade 5 rådjur framför nosten på mig och visade var de då kommit från och jag hade inte hunnit avsluta meningen förrän det dök upp 2 st från exakt samma plats, ganska kul faktiskt.

Rundan gick ner mot 50 minuter idag, hade inledningvis känningar i hälen men det släppte efter ett tag, på fredag är det testlopp på idrottsplatsen, vet inte alls vart jag står för närvarande har ju inte kört någon kvalitets tränng sedan (ja ett pass blev det i torsdags) i början på oktober, vilket innebär närmare 3 månader utan kvalitet, bästa att inte ha för hög målsättning på fredag, kan det månne fungera med 4.30 tempo?

God Jul!!

Morgonlöp

på måndagarna är hur konstigt det än låter den lättaste dagen att gå upp tidigt, beror säkert på att söndagskvällen tillbringas sovande framför TV´n brukar natta sonen vid åtta snåret, och sedan är tanken att jag skall se sporten på TV4 respektive SVT, men det brukar aldrig bli så....somnar nästan alltid framför TV brevid honom, skönt iof.
Gjorde så ock igår och det var därför inte så svårt att komma upp i morse, gav mig iväg strax före kl. 5, inledningsvis var vädret helt ok, men efter knappa halvtimmen drog ovädret in med blåst, hagel och efter det hyfsat med regn, bitvis var det så mycket blåst och hagel att jag fick springa och hålla för ansiktet, smällde på ganska rejält så både låren och ansiktet frös jag hyfsat om. Förutom debaklet med vädret var passet ännu ett steg på rätt håll, tyckte att jag inte hade något flyt i löpningen men när jag stannade hemmavid så visade det sig att det gått något snabbare än förra veckan. Tyvärr så har min pulsmätare börjat strula igen, börjar nu bli smått irriterad på densamma, är ju ca. ett år sedan jag köpte den och det är tredje gången som pulsmätaren bråkar.
Första gången skickades klockan in och kom tillbaka fullt fungerande, vid nästa tillfälle beställdes nytt pulsband och när det kom fungerade ej heller det.....så den gången tog butiken beslutet att byta klockan till mig utan att först kolla med tillverkaren Suunto, starkt gjort Löplabbet, service var det!
Nu är det tid igen, samma strul, börjar med att pulsen är lägre på mätaren än den brukar, passet efteråt börjar den tappa kontakt och visar ej pulsen, för att sedermera inte visa den alls.
Har testat med det mesta, byta batteri i både band och klocka, "para ihop" bandet med klockan på nytt och vad som händer är att klockan finner HR bandet men visar inget värde....
Nu har SUUNTO sagt att de vill ha mig att sända in klockan igen, vet inte om jag är så sugen på det, skicka klockan på någon form av reset, typ 1 gång i kvartalet.....känns inte som det är optimalt precis, bättre än så borde de kunna.

Har meddelat detta till dem och hoppas på någon forma av feedback med svar varför den beter sig så.


Sol och stiltje

till skillnad från hur det blåste i natt......helt underbar förmiddag, kunde absoult inte försitta chansen till ett pass idag, eftersom jag sprang igår så fick det bli rullskidorna idag, det blev längs österleden ut mot soldattorpet och en bit till innan dess att jag vek in på gamla militärvägen för återfärd, på vägen ut tryckte jag på ganska bra, vilket jag fick lida för på tillbaka vägen, det var på ganska tunga ben och slitna armar som jag tog mig åter uppför backarna mot hemmet, fick ihop 15 km. Gött.
Kanske längdskidorna får följa med till Kläppen?

Julstök

har det varit i helgen, och får jag själv säga det så har vi varit ganska effektiva! Julgransinköp och placering i julgransfoten i fredags, ja det blev t om. två granar en större att ha här inne och en minigran för uterummet, kaninen måste ju också få lite jul!, uupps höll ju på att glömma pepparkakshuset som vi fixade ihop under fredagskvällen.
Under lördagen så städade vi, jag och Joel tog in granen och när Nettan pyntade så passade jag på att kuta helgens försök till långpass. just någonstans hann vi också med att fixa iordning julskinkan. Idag söndag har det bakats pepparkakor, Ellen glacerade dem och nu ligger de och vänter på att bli uppätna mums.

Ett rullskidspass har också avverkats, Joel lekt ett par timmar med kompiss och nu blir det att inhandla de sista julklapparna.

God Jul!

Långdistans

iaf med nuvarande form eller typ hur läget är för närvarande, blev 15 km idag i Sandskogens slingor, 10+5 km, började strax efter 15.00 så det var hyfsat mörkt på slutet, det är ju inte elljus på hela slingan precis......

Efter typ 4 km så dök det upp FEM rådjur rakt framför mig, funderade en kort kort stund om jag skulle hinna att ta upp min telefon och fotografera, men insåg ganska snart det hopplösa i det hela, taskigt med ljus och dessutom så vips var de borta igen, hursom helst en upplevelse som gör det hela så underbart att ge sig ut och springa i skogen.

Det eviga inslaget här beträffande hälen och pulsen får väl ha sin plats idag också, pulsen vet jag inte om det var så bra, låg ganska högt, troligen beroende på att det var det tredje passet på typ mindre än två dygn, hälen var också lite sådär, inte lika bra som de senaste passen, men betydligt bättre än innan jag påbörjade mitt rehab pass.

På spåret

var jag knappast men väl framför programmet då jag tog dagens pass på motionscykeln. Körde det vanliga stegpasset, som passerades jämt 6 gånger, vilket betyder 30 km. När det var de tunga partierna så var det stundtals problem att följa programmet på TV´n och hänga med i frågorna.... Sambon försökte vid något tillfälle att få hjälp med svar, men naturligtvis hade jag då missat fråga och sammanhang totalt.
Var dock ganska tungt idag, troligen beroende på intervallerna från igår, var ju ett tag sedan sist och inte så konstigt att de gjorde sig påminda idag.

Intervaller!!!

första passet med fart under dojjorna sedan ja ja....troligen början på oktober. Nu är läget så att återhämtningen från maran är avklarad, d vs. pulsen är på normal nivå återigen, dessutom har hälen (som jag inte räknar som svit från maran) känt bättre den senaste veckan, bestämde mig därför att testa med lite mera fart idag.
På programmet stod ett lämpligt pass för ändamålet, nämligen 2*2,5 km. Planerad fart var 4,30/km på första varvet och 4.15/km på andra varvet, nu gick det något snabbare än så och visst hälen smärtade lite men i alls som tidigare i år, mindre ont och dessutom något högre upp i benen


Ac/Dc!!

Lyckades efter en del strul fixa ett par biljetter även till Ullevi konserten, så nu blir det att åka och se dem TVÅ gånger till våren!! Fick ju via en gammal kollega ( tack Risto) tag på biljetter till konserten i Globen, även denna gång fick jag hjälp från samma håll, denna gång fick jag var så snäll o pröjsa medlemsskap i Ac/Dc fanclub först (typ 40 dollar....) ja ja jag vet, jag är smått galen.
Efter det visade det sig att Ticnet visst hade biljetter att sälja, som medlem fanns det två stycken reserverade för mig!! Köpte min ranson om två stycken och visste inte vem som skulle ha den andra men misstänkte att det inte skulle bli så svårt att bli av med den, och mycket riktigt ett par timmar senare så, var den såld.

Rullskidor

fick inleda denna vecka. Konstigt nog ganska pigg när klockan ringde i morse, somnade sent lyckades se slutet på Wallander på TV4, nog första gången det har hänt :) men å andra sidan så sov jag typ 1,5 timme tidigare på kvällen, undrar om sportspegeln var bra?
Nåväl åter till rundan, en torr och frisk morgon som gjord för ett pass på rullisarna, "bakhalt" på vänsterskidan, vet inte riktigt om det beror på bristande teknik (troligast) eller om hjulen börjar bli slitna, det som händer ibland är att det inte biter i när jag skjuter från, måste vara försiktig, annars är det risk för problem med ljumskarna.

Kom på mig själv med att fundera på arbetet under tiden jag var ute på passet, måste betyda att jag kunde slappna av trots de "livsfarliga" skidorna under fötter.
Egentligen är nog tidiga morron pass det bästa för rullskidor, inte så mycket folk på cykelstigarna då och det betyder att man inte behöver planera körningen lika mycket. Halvvägs in på de 10 km som rullades i morse så kom jag i fullaste karriären på en cykelstig vid Edvinshem och något för sent insåg jag att de grävt bort asfalten på typ 50 cm, inget hål men tillräckligt med kant för att få hjärtat i halsgropen.....nu gick det bra med ett litet skutt eller iaf lyftande av skidorna när man passerade, bara lite jobbigt och svårt att lyfta båda samtidigt.
/Ses i spåren. Kanske.

Förunderligt

i onsdags hade jag påtagligt ont i min bråkande hälsena vid passet i Eskilstuna, idag var alla problem totalt  borta?? KÄndes till och med som jag kunde trycka på utan att det smärtade, nåväl får fortsätta med träningen som planerat och ta det lugnt även framöver.
Numera standard pass om 10 km, och knappa 53 minuter, inget överdrivet tempo att tala om. Passet gick förbi Backaskolan ner genom kvarteren föbi Willys och vidare på ner mot Regementsgatan, Österports Torg, Malmövägen och cykelstigarna hemmåt, första halvan av passet är utför medan när det vänder hemmåt igen börjar stiga.

Fest

och förkyld, passar egentligen ganska bra, har ju varit i Eskilstuna några dagar, och tänkte mig fler pass där än det som blev i onsdags.
Då jag var lite seg i halsen och det var snö och slask överallt så var beslutet ganska enkelt att hoppa över träning i både torsdags och fredags. Blev lite förstörande av den ev. formen som funnits i stället, på torsdags kvällen var vi på Harrys för att grattulera ett par kollegor, som fyller jämt. Trevlig kväll som avslutades med popquiz och seger där! På fredagskvällen var det tid för årets julbord och då var det något mera festligheter med en o annan pilsner, snaps och en god whiskey! I säng strax efter 2 på natten och upp i arla morgonstund....skulle med tåget hemmåt klockan 8, jäääsp.

Rått och kallt

i Eskilstuna. Steg upp i arla morgonstund och åkte iväg norrut, var därför när det väl blev kväll lite frågande till om jag skulle ge mig ut på ett pass, men ut och iväg kom jag även om det var ganska "råkallt" ute, fick dock upp värmen efter ett tag.
Fortsatt bra "normal" puls, d vs. indikationerna på att återhämtningen börjar bli klar fortsätter, nu är det bara hälsenan kvar att få ordning på. Dagens pass gav ett bakslag på den fronten, det som varit ganska positivt ett tag tog ett steg tillbaka idag, kanske beroende på att nu när kroppen för övrigt börjar kännas bättre så ökas farten omedvetet inte mycket men tydligen tillräckligt, dessutom var det i kuperade spår som jag förflyttade mig idag, kanske kan detta var anledning till den ömmande hälen. Blev som ganska brukligt är 10 km som skorna fick slita idag, sedan lite excentriska övningar för hälen, en bit mat och åter lite arbete.

Nytt TV pass

på motionscykeln, patetiskt, kanske....men praktiskt utan tvekan! Idag var det första halvlek av Chelseas Champion Leuge match som fick min uppmärksamhet under tiden som de 3 milen avverkades. 
Kändes mycket bra idag, pulsen var nästan oroväckande låg....vet inte om det är pulsklockan som börjat bråka igen eller om det är att jag äntligen kan beteckna mig som återställd, nåja det får väl de närmaste passen visa.
Nu känns det som tiden är mogen att öka motståndet på cyklingen, får se om jag kommer ihåg det vid nästa pass.  Avverkade 5 km slingan drygt 3 gånger under timmen som passet varade.

Snabbare

morgontur, samma runda som förra veckan men kapade några minuter idag, t om så pass att jag idag höll samma tempo som morgonturerna avverkades i före Växjö maran, mycket gott tecken.
Annars så var jag totalt oinspirerad när jag steg upp i morse för att ge mig ut, försökte komma på diverse anledningar till att återvända ner under täcket, men utvilad var jag, inga förkylningarstecken....så vad göra bara att stiga upp och iväg. Var ganska härligt väder i morse, inte för kallt och ej heller rått i luften.
Blev samma runda som de senaste veckorna, där jag har springer genom kvarteret hemifrån, ner till Regementsgatan, som jag följer till Österportstorg, vidare mot sjukhuset, Malmövägen och på cykelstigar tillbaka hem igen, 10 km allt som allt. 52 minuter och 45 sekunder idag. Ett genombrott ? Kanske.

Morgonpass

Något orolig för att även jag skall bli drabbad av förkylning/halsproblem som drabbat övriga familjen, kände mig något grötig i halsen men inget övrigt så det fick bli ett varv även idag.
Fuktigt ute och ganska blött i spåret, var inte många där ute idag, typ jag och ett par till med hund, mötte dem några gånger, tungt och segt var det nog både beroende på underlaget samt att det var det femte passet denna vecka. Fortsatt lågt tempo, snittade 5.30/km dvs. rundan tog 55 minuter.
Avslutade med rehab för hälsenan när jag kom hem.

Nu bär det iväg på nya äventyr i form av "tipsfest", så risken är hyfsat stor att nyttan med morgonens pass försvinner där.....undrar bara vad som står på programmet, varma kläder och badbyxor skall medtagas!!

Uppdaterad hemsida

ja inte är det ofta som jag gör något åt hemsidan. Nu har jag gjort ett upplägg som förhoppningsvis gör att den kan vara något av en portal, har länkat in både bloggen och även den nya sidan med fotoalbum där det även finns en mapp för er besökare att lägga upp egna bilder!!
Funderar på att även lägga in en gästbok, men å andra sidan går det ju lika bra att kommentera inläggen i bloggen, så läs om träningen den som känner för det se på bilder från vardag, fest och träning om ni vill det, hoppas ni tycker det är så pass kul och intressant att ni återkommer!

Ett par pass senare

är det nu, har inte bloggat de senaste passen då jag varit fultl upptagen med att bygga om min hemsida, men mer om det i ett annat inlägg.
I onsdags kväll blev det en timme på motionscykeln återigen, märks att det blivit några pass nu, snitt farten ökade betänklgt, var upp närmare 33 km på timmen som jag trampade och detta med samma motstånd som vid förra passet.
Det är faktiskt inte så enformigt som man kan tänka sig att sitta på cykeln en timme, naturligtvis underlättas av något hyfsat på TV att "slö" titta på, denna gång fick det bli herrarnas 20 km skidskytte, inga direkta svenska framgångar men något att koncentrera sig på.

Under torsdagen vart det sedvanliga intervaller, fortsatte att köra dem försiktigt, dock något snabbare än förra och betydligt bättre känsla i hälsenan, inte alls lika mycket smärta fast det var lite fart i dem.
2,5 km
1,5 km
1.0 km
skulle egentligen kört en vända till med samma distanser men detta avstod jag för att inte slita i onödan.

Morgonrunda

Vad säga 10 km på morgonen, i duggregn inget pass som går till historien som det underbaraste. Noterbart: Mötte polisen två gånger, de är på hugget i Ystad nuförtiden under de tidiga morgontimmarna och det lär ju behövas.Rullisarna

avdammade....är nog typ 3-4 år sedan sist, har varit lite lat/snål? och inte fixat ny dragkedja i pjäxorna alt. köpt nya tidigare, för någon vecka sedan gjorde jag det äntligen fick dem lagade och idag var det tid för comeback på dessa livsfarliga prylar.
Nåja känner att jag behörskar dem iaf ganska ok, vågar inte ge mig ut på trafikerade vägar, utan håller mig till gång och cykelstigar vilket vi ju har ganska gått om här i Ystad, tog den försiktig runda om 10 km och 48 minuter idag, var inledningsvis ganska vingliga ben men kom igång efter ett tag.
Rullskidor är en ganska behaglig träningsform, bra träning men sliter inte så farligt på kroppen, helt enkelt ett bra alternativ till löpningen.
Rundan idag bar iväg västerut på cykelstigen, och efter några hundra meter kom dagens värsta, nedförsbacken under Bellevuevägen....här har det varit incidenter tidigare idag gick det dock bra även om man var lite orolig när backen började och farten ökade okontrollerat. Resten av rundan gick längs cykelstigar och bjöd inte på några större problem. Strax för jag kommer hem är det en hyfad stigning, där mina nu ganska trötta ben gjorde att rullisarna upplevdes bakhala men knappast tror närmare att det var tekniken som bråkade.