v. 31

Måndag:
Denna veckas intervaller var flyttade till måndag, eftersom flertalet skall tävla på fredag, dock avstår jag denna gång. Idag var det verkligen betoning på långa intervaller, dagens stege var som följer:
3000m     10min 46 sekunder
vila 3 minuter
2000m       6 min 53 sekunder
vila 2 minuter
1000m       3 min 33 sekunder
Till detta kom i sedvanlig ordning uppvärmning och nerjogg (välbehövlig) så totalt blev det 11,5 km idag. Fortsatt bra fart under skosulorna, kändes dock fortfarande något orytmiskt i löpningen.

Onsdag:
Barnvagnsjogg!! Tog med snart 5 årige sonen på dagens runda, eftersom vi inte är ägare till  någon joggingvagn fick det bli den vanliga sittvagnen ( som för övrigt i princip aldrig används numera) som kom till användning. Ibland brukar han vilja följa med på rundorna och det är ju i regel väldigt svårt, intervaller eller långdistans fungerar ju inte så bra, och under de tidiga morgonpassen brukar han sova djupt, men idag fanns det möjlighet då 10 km i slingan stod på programmet, ställde in mig på ett ganska lugnt tempo som kom att bli avbrytet ett antal gånger av att han också skulle vilja springa men så blev inte fallet!! Han inledde starkt med stretching och sedan 75 meters löpning innan det var tid att stretcha igen, därefter skulle det åkas resten av rundan, men ett par gånger fick vi stanna för då tyckte han det var tid att stretcha och vätska. Stannade klockan vid dessa tillfällen för att få fram en "hyfsad" netto tid iaf, rundan tog 49 minuter och det var nog allt något snabbare än jag förväntat mig med tanke på 20 kg barnvagn att skjuta på, riktigt kul pass tilsammans med sonen, hoppas vi kan göra om det någon gång. 

Fredag:
Härligt pass om 20 km på morgonkvisten, stack iväg vid halvsju snåret och mötte upp polaren en halvtimme senare, sedan tog vi oss ned mot havet och sprang längs vattnet från Lilleskog bort mot Sandskogen, verkligen härligt med solen gassandes över havet och ganska många morgonpigga flanörer och även en del andra löpare.

v. 30

Torsdag:
Åter tid för intervaller, var väl ganska tveksam inför dagens pass, även om jag trott att jag skulle ha mer känningar av tisdagens låååång pass än som är fallet så trodde jag nog att löpningen skulle vara hämmad. Under uppvärmningen så var det precis som befarat stelt och något ömt. Sedan väntade intervallerna i form av 2*2,5 km, trodde nog att det skulle gå på ca. 10 minuter, öppnade första km på 3.43 och lyckades hålla tempot hela varvet. Tiderna blev 8,58 respektive 8,47. Totalt blev det 10 km idag.

Söndag:
Veckans sista pass, endast 3 pass denna vecka men å andra sidan så var ju tisdagens löppass något utöver det vanliga :) .
Hade idag funderingar på att köra ett pass runt 2 mil, men vid närmare eftertanke hade jag nog fått denna veckas ranson av längre sträckor. Blev istället att köra ett varv på milspåret i Sandskogen och försöka att hålla lite fart i stället, var på förhand inställd på att det skulle vara ganska segt och var glad om varvet tog ca. 45 minuter. Den första km kändes verkligen inte bra, sega och tunga ben. Men fortsatte att köra på i något högre tempo än vad jag normalt tränar i, då jag passerade halvvägs så blev jag något förvånad, 21 minuter och 45 sekunder indikerade att det trots allt fanns något att glädjas åt, kunde utan större ansträngning fortsätta och ja t om. öka på andra hälften, klockan stannade på 42.17, tror faktiskt att jag aldrig kört ett så pass snabbt milpass på träning, indikation på att formen är god denna sommar.

Ultrapass -55 km

Ultrapass, jag och polaren hade bestämt oss för att ta en heldag med löparskorna på. Startade i Ystad strax efter 10.00, sprang österut mot Stora Herrestad, sedan via Svenstorp där det fick bli vila efter ca. 13 km. Vidare mot Tosterup, Bollerup och Hannas där det blev nästa paus vid kyrkani Hannas denna gång med vätskepåfyllning och även toalettbesök, när vi nådde Löderup hade vi fått ihop 31 km och det var dax för lunch stopp, ingen kiosk i sikte så det fick bli en runda i affären, lunchen fick bestå av ett par bananer och några choklad. Efter detta bar det återigen västerut på lite större vägar, fick nu motvind och även benen började bli sega så det var att växeldra ett tag. När vi nådde Nybrostrand så fortsatte vi på södra sidan i Sandskogen, ganska skönt med annat underlag än asfalt. Hemkomna igen så hade GPS´n stannat på exakt 55 km och löptiden var 5 timmar och 15 minuter, till detta kom drygt 1 timme med pauser.
I mål var både ben och kropp ganska slitna så vi stupade på gräsmattan, sedan blev det att grilla lite och ett par välförkänta pilsner slank även ner.
Detta var utan tvekan det längsta passet som jag avverkat, som träning närmare 2 mil längre än de pass jag kört tidigare och även betydligt längre än marorna som avverkats.

v. 29

Tisdag:
Lugn kvällsjogg för att inte helt stelna till inför Färsingaloppet på torsdag. Blev dryga 10 km och testade att springa med ryggsäck, detta inför den planerade heldagen i joggingskor under nästa vecka.

Torsdag:
Färsingaloppet 10 km, förra året hade jag ingen motivation och sprang "bara" igenom loppet och målet att förbättra förra årets tid var inte speciellt svårt, närmare 2,5 minut bättre blev det också, loppet som lär mäta närmare 10,4 km tog 42 minuter, och upplägget var ungefär som förra veckans Wallander lopp, d vs. starta i högt tempo och låta det hålla så länge som möjligt, desutom så är ju första hälften i Sjöbo väldigt kuperad, så jag var ganska sliten halvvägs in i loppet, blev då omsprungen av Joppepop en kille som normalt brukar vara ett par minuter snabbare än mig, men som i år inriktar sig på kortare distanser, fram till 8 km markering såg han ut att springa från mig, men väl där hände något förmodar att han började känna av bristen på distansträning och jag såg slutet på loppet så där började jag plocka på honom och gick om igen, det försprånget höll jag ända in i mål. Vid passering 9 km så hade jag strax över 36 minuter och hoppades gå under 40 minuter, men den sista biten in mot mål är ju betydligt längre än 1000m, lär vara 1400 m så det gick om intet, kutade i mål på 42 minuter på min egen klocka har inte sett den officiella tiden ännu.

Lördag:
Långdistans ? 20 km, ett litet frågetecken för det där med lång, räknar egentligen inte passen under 2 timmar som långdistans, men visst 20 km är ju hyfsat ändå, blev inte längre idag då det skall sparas på krafterna inför tisdagens löpardag, då vi planerar för en heldag löpandes på österlen, avslutas i Ystad med bad och grillnng.


v. 28

Tisdag:
Wallanderloppet, 6 km på 22 minuter 28 sekunder, mkt nöjd, hade bestämt mig för att gå ut hårt och sedan se hur längde det höll. Totalt 15 km med uppvärmning o nerjogg samt transportjogg till och från loppet. Längre rapport finns i separat inlägg.

Onsdag:
Nya skor, skall förhoppningsvis råda bot på den onda hälsenan, har ju konstaterat att smärtan i princip endast fanns då jag använde mina "gamla" löparskor, visade sig även idag då jag testade ett par av samma modell, smärtade lite i vänsterhälsena, och då jag provade ett par Nike så var det mycket bättre, så det fick bli att byta fabrikat. I kväll var jag tvungen att även löptesta skorna, mycket lugna 5 km blev det.

Torsdag:
Återigen tid för ett intervall pass, gick förvånansvärt enkelt idag, med tanke på att det endast är två dagar sedan senaste tävlingen, dock körde vi något kortare än vanligt.

Uppvärmning
2,5 km   14,30
Intervall:
500 m   1,44
500 m   1,40
1000 m  3,33
1000 m  3,28
5 km inkl. 2 st fartökningar á 1 minut.  25 minuter 30 sekunder.

Fredag:
Transportlöpning till svärföräldrarna i Sjöbo, fick bli på väg 13 dit, hade egentligen velat ha mindre traffikerad väg att kuta på men efter lite räknande på det skulle det bli minst 6 km mer och det kände jag mig inte mogen för, blev ju ändå 26 km, och det var närmare en månad sedan jag var över 2 mil. De första 8 km var det lite segt och "tråkigt" men sedan lossnade det och flytet infann sig, km lades till km och konstigt nog gick det allt lättare allt eftersom, en sådan där dag då det bara flöt på. Hade laddat ordentligt med vätska, 1 liter sportdryck och ett par deciliter vatten förbrukades. Farhågorna för att det skulle bli problem med trafiken blev till min glädje inte besannade, trafiken var inte så riklig som befarat och de flesta saktade in eller tog ut svängarna ordentligt.
Dock inträffade "den vanliga" incidenten vid landsvägslöpning och jag förstår egentligen inte varför det blir så nästan varje gång, vad det handlar om är när det bakifrån kommer bil på omkörning och det skall naturligtvis ske precis mitt för en intet ont anandes Patrik, som tyvärr inte har ögon i nacken. Man hör ju klart och tydligt när det kommer bilar bakifrån men inte om de får för sig att köra om samtidigt som de passerar mig, och varför de inte kan tuta innan omkörningen påbörjas förstår jag inte heller.
Då man möter bilar som inte har möjlighet att gå ut en aning så stannar jag ju till i väggrenen men dessa "fjantar" som kommer bakifrån hamnar ju otäckt nära en utan minsta varning. Nu fick jag det sagt.
För övrigt var det ett kanon pass.

Söndag:
10 km morgonjogg.


Wallanderloppet

Åter dags för tävling på hemmaplan, denna gång i kriminalromanernas tecken. Visste inte riktigt hur jag låg till, har på senaste tiden fått lite motsägelse fulla tecken från kroppen, men idag kändes det lätt och bra på uppvärmningen, hade dessutom bestämt mig för att gå ut hårt och försöka hänga på långt fram. Öppnar första km på 3.22 oj oj, det var snabbt men bestämmer mig för att fortsätta hänga på, ganska snart kommer den första och enda motlutet som är något att bry sig om. I utförslöpan som följer försöker jag sträcka ut, sedan kommer ett parti som är ganska kul att springa där det börjar bli mer folk längs banan, förbi Stortorget med mycket folk, vidare till Norra Promenaden där det blir ett varv på grusunderlaget, tar även en klunk vatten där, killen som legat bakom mig större delen av loppet går nu upp och börjar dra, ganska skönt för det gör att vi fortsätter att hålla ett högt tempo, när vi kommer ut från parken blir det på knixiga vägar åter mot centrum, får bitvis kämpa för att hålla steget men det känns ändå som det inte är något större problem, med ca. 1 km kvar kommer vi ikapp en kille till och efter detta blir det lite inbördes kamp mellan oss tre, vi ligger stundtals på bredd allihop och ingen är beredd att ge sig, med ca. 400 m kvar så ökar jag tempot något för att försöka hänga av de övriga innan vi kommer till upploppet detta lyckas också utan några större problem, blir något förvånad då jag märker att de inte svarade, istället tar jag snabbt in på ännu ett par killar, dessa kommer jag ej ikapp, knappa 5 sekunder efter i mål. MIn tid blev 22.28, vilket är en förbättring med 58 sekunder jämfört med förra året och det kan väl inte annat än vara nöjd med.

v. 27

Måndag:
Sedvanliga morgonrundan om dryga 10 km, trodde nog att benen skulle vara något segare idag än som var fallet. Härligt väder för en morgontur även det inledningsvis var något kyligt. Senare under dagen kom dock känningarna från söndagens lopp....hälsenan ömmar, och framsidan på låren är väl inte heller helt fräscha, men visst en tävling skall ju kännas i kroppen.

Onsdag:
Nytt morgonpass, som vanligt något segt innan man dragit sig ur sängen och fått bort tankarna om att vända sig om, men när jag väl kommit igång med löpningen så är det ju så härligt. Blev vanliga morgonrundan även idag, och för ovanlighetens skull mötte jag inga andra motionärer idag, rundan tog strax under 53 minuter.

Torsdag:
Intervall kväll, lite nytt upplägg i kväll, körde först ett 500m lopp med gemensam start, sedan blev det start med den snabbaste tiden sist och därefter det avstånd till framförvarande som vi hade, på så sätt skulle vi komma i mål ungefär samtidigt,
3*500 och 2*1000 med detta upplägg, femhundringarna blev väl sisådär, körde på lite för hårt och därför något ojämnt, detta gällnde nog oss alla. Men på tusingarna gick det bättre och där blev det ganska jämnt när vi passerade "målet".

Söndag:
Ett par dagars uppehåll då vi varit på High Chaparral, där det inte blev tid över för något träningspass. Hade tänkt mig ett långpass i kväll, men lite dåligt med mat och sen start på passet gjorde att jag nöjde mig med 10 km på slingan i Sandskogen, verkligen underbar så här på kvällen. Min vänstra hälsena ömmar återigen, måste bruka allvar under semestern med att köra rehab några gånger varje dag.