Intervaller igen

Samma upplägg på passet som förra veckan, något tråkigt så där i förväg hade förväntat mig att det skulle bli något annat så rent mentalt var det tufft att få reda på detta pass. Men som vanligt när man är lite låg inför träningspass så går det precis tvärt om...väl igång med intervallerna så flöt det på ordentligt bra. 4*500m 30s vila 1.52 1.48 1.49 1.49 2*1km 60s vila 3.50 3.43 2*2,5 km 135s vila 9.10 8.48 snitt tiden blev ca. 6s snabbare/sekund än under förra veckans pass!!! Ganska otroligt, då jag förra veckan hade draghjälp medans det idag var sololöpning. Dock så kanske det kan förklaras av att jag idag var betydligt piggare i benen, inte lika nerkörd som sist. Nu återstår det endast ett pass av vårens hårdträning sedan börjar nedtrappning inför tävlingsmånaden Maj.

Långsamt

inte ofta jag springer i tempo som är drygt 5,30/km, men idag fick det bli så, sliten efter helgens långpass var jag fast besluten att ta mig runt de tre varven kring Backaskolan på ett sätt som gjorde att jag inte gick ner mig överdrivet mycket. Så det fick bli på bekostnad av farten och kanske även något sämre löpteknik, tror faktiskt inte att passet gav så där värst mycket av backträning inför GBG varvet. Nåväl, det är numera ljust om morgonen och för närvarande även så pass varmt att vantar inte längre behövs. Gav mig iväg när fåglarna var som gladast och det sjöngs friskt bland träden, undert vackert och rogivande med denna stilla löptur till en sådan härlig morgon. Det är nästan så jag tycker våren är trevligare än sommaren, det är ju nu allt spricker upp, buskar och träd är så under gröna och det är inte tryckande varmt. Längtar redan till nästa morgon pass, ja då under förutsättning att vädret fortsätter som det varit sista månaden.

Årets längsta

http://www.funbeat.se/tracks/index.aspx?RouteID=139457 långpass och troligen även det längsta sedan Växjö marathon. Var orolig inför passet då jag igår var fortsatt irriterad i halsen, inte ont men något som inte är riktigt riktig som vanligt, vaknade dessutom med näsblod i morse, aj aj inget långpass idag inte, men kollade feber samt vilopuls och när det var ok så beslöt jag att trots allt ge mig iväg, skulle hämta upp en löparkompiss vid 7 snåret och själv gav jag mig iväg timmen tidigare, målet var att idag få till 3 timmars löpning och när det är så långa pass är det mycket enklare att delvis springa tillsammans med någon annan. Så det fick bli en runda kring stadskärnan och efter ca. 11 km så passerades platsen vi bestämt. Sedan fortsatte vi ut på den runda som numera brukligt går först västerut mot Lilleskog för att sedan vända mot öster igen men då längs med kustremsan. Idag liksom den sista månaden är vädret helt underbart, klar himmel en värmande sol, handskarna som jag hade på mig inledningsvis åkte ganska snart av. Vi sprang förbi hamnen ner mot "Världens ände" och fortsatte ut till "jakten" när det var tid att vända hemmåt igen. På hemvägen passerades bageriet och en ljuv doft spred sig långt in i de numera ganska tungt arbetande lungorna, dock så gav det förnyad kraft. På väg hem konstaterade jag dock att det fattades ca. 20 minuter för att nå målet med dagens pass, så det fick bli ett kompletterade pass runt Källesjö och Hedeskoga för att få till de planderade 3 timmarna. När jag nu anyalyserar passet så kan jag nog konstatera att något är det som bör bli annorlunda framöver, för hög puls i förhållande till farten, troligen är det ett tecken på att kroppen är ganska nerkörd, men en träningsvecka till sedan börjar det bli tid att trappa ner på träningen till förmån för en ganska intensiv tävlings månad.

Tungt och långt

Tung vecka det här, har kört på ganska hårt de senaste dagarna, först tävlingen i Söndags och sedan ett par pass i början på veckan, trots det så kändes kroppen ganska ok under gårdagens Backa pass. Idag var det tid att kuta intervaller, efter förra veckans grymma intervaller så var det inte mycket som kunde knäcka en. Dock blev det väldig tungt idag. 4*500m 30 sek. vila 1.55 1.51 1.53 1.53 2* 1km 60 sek. vila 3.52 3.52 2*2,5km 150 sek. vila 9.22 9.05 Tanken var att vi skulle försöka hålla samma tempo på alla intervallerna och det lyckades vi ganska bra med. Det var väldigt tungt att komma igång och vid intervall nr. 3 o 4 trodde jag att det inte skulle fungera att fullfölja, men skam den som ger sig, detta gick också. Nu blir det å vila en dag innan det är tid för långpasset. http://www.funbeat.se/tracks/index.aspx?RouteID=138773

Återhämtningspass

Dock så var kroppen betydligt mindre sliten än förväntat efter söndagens tävling. Blev en runda på knappa timmen och ca. 11 km. Ganska piggt och rappt steg, kan det vara så att farten från tävlingen fanns kvar i kroppen.

Ystads Terrängen

Tävlingen även denna helgen och som numera brukligt är vid denna hemma tävling ingår denna i helgens långpass, i år blev det extra långt då det är mitt i slutspurten på maraton träning. Tror nog inte det var många som sprang tävlingsbanan (6km) två gånger före start :) till det kom dessutom att vi sprang till startområdet också. Totalt drygt 15 km för uppvärmning. Eftersom dagens upplägg var som det var så hade jag inga större förhoppningar heller, först å främst att få ett kvitto på formen samt förhoppningsvis få till ett snabbare lopp än förra året. Starten gick och jag fick till en mycket bra öppning, ytterspår och ingen trängsel för min del vid den trånga passagen ut från starten. Öppnade första km på 3 minuter och 40 sekunder, började inse att det var något för snabbt för min del, då det saknades några personer framför mig som borde befinna sig där. Efter ännu någon minuts löpning rättade det till sig och ett för mig lämpligare tempo infann sig. Vinden var på rätt håll denna dag och när varvet vände tillbaka mot idrottsplatsen så fick man vinden i ryggen och hjälpte till något. Nu började den hårda öppningen ta ut sin rätt och det blev allt jobbigare, vid varvningen var det riktigt tungt ut till det att det åter vände tillbaka mot idrottsplatsen. Nu var det ett par framförvarande killar som jag började plocka in något på, jag närmade inte mig speciellt fort men steg för steg närmade jag mig. Med drygt 1 km kvar passerades den första av dem medan det såg betydligt svårare att nå nästa som även han liksom jag fått förnyade krafter på slutet. När jag närmade mig upploppet fick jag ganska många stöttningar och på den absolut sista metern passerade jag även nästa kille. Fullständigt slutpumpad i mål och ett snyggt pers med 45 sekunder, sluttiden stannade på 46 minuter och 5 sekunder. Nu återstod det endast transportlöpning hemmåt och dagens sista 4 km. Totalt drygt 30 km och knappt 2,5 timmes löpning. Ett "snyggt" foto av mig på upploppsrakan, http://www.tufvessons.se/uppdrag/090519yt/

Näsblod

shit....är det förkylning på gång??? Brukar vara tecken på att så är fallet, får hoppas att de två nu planerade vilo dagarna innan söndagens långpass med insprängd 12 km tävling räcker för att det inte skall bli någon förkylning.

Tuffa intervaller

troligen de längsta någonsin för min del, 7 st á 1500 m, trodde nog på förhand att det skulle bli riktigt, riktigt tufft, men det gick förvånansvärt bra, ingen större känning av mjölksyra. 90 sekunders vila mellan varje. 6.00 5.50 5.48 5.50 5.43 5.44 5.37 Nu blir det troligen ett par dagars vila innan det är tid för ännu en tävling, denna gång Ystads Terrängen som går av stapeln på söndag.

Garmin 405

blev det som ersatte min kära? Suunto som bråkade för 3 eller troligen fjärde gången, har tappat räkningen.....dock så har det ju varit suverän service från löplabbet i Malmö där jag köpt klockan, de har vid alla tillfällen antingen skickat den på service eller bytt klockan mot ny utan att först kontrollera med leverantören. Igår när jag återigen kom dit med min klocka så sa de att jaha då får vi skicka in den för reparation, men när jag förklarade att jag nog hellre såg att jag fick köpa en ny av annat fabrikat så var det inga bekymmer, bara att välja i deras sortiment och full återbetalning på min Suunto, faktiskt även på ett tillbehör för överföring till PC som jag ej längre hade kvitto på, då de fått tillbaka det tidigare vid byte av klocka. Strulet med Suunton har varit att efter 3-4 månaders användning har puls funktionen lagt av, har inte hjälpt med nytt pulsband, nya batteri, att på nytt para ihop klockan med pulsbandet....det ända som fungerat är hårdvaru reset (måste skickas in) eller ny klocka. Trist. För jag tyckte om klockan när det fungerade, i synnerhet att den även fungerade utmärkt även som vanlig klocka. Idag har jag haft mitt första pass med den nya leksaken Garmin 405 och kommer säkert vart efter att lära mig även den, det som jag redan upptäckt är att mjukvaran är av en helt annan kaliber, d vs. mycket bättre iaf för mig. Häftigt med koppling till kartor och Google Earth! Dessutom går det ju att läsa in träningsdata direkt till olika träningssiter. Själva träningspasset idag var ingen höjdare, kraftigt sliten efter helgens långpass och tävlingen i måndags, ingenting i dagens pass var positivt, tungt, tråkigt etc, etc. Nu kan det bara bli bättre.

Cykling utan stödhjul!

Idag var det dagen D för vår son, första gången själv utan stödhjul!! Vi har från o till sedan slutet på förra sommaren försökt utan större framgång, kan väl inte påstå att det varit överdrivet mycket tid som lagts ner men ett antal gånger har det blivit, med samma resultat ingen som helst framgång. Men idag var det tid, ett par av kompissarna från dagis och som bor i kvarteret hade sina cyklar frammae och kom också över tröskeln och det var säkert en starkt bidragande orsak till att sonen vår också gjorde det!!! Och så glad han blev, Pappa pappa jag kan ju!! sedan ringde han runt till mor o farföräldrar, stolt som en tupp för att berätta den stora händelsen!! och minst lika glada är hans föräldrar för hans skull!

Kretstävling

och säsongspremiär. Kretsen består av 4 st Österlenklubbar, dock var deltagande från övriga klubbar än vår arrangörsklubb (YIF) närmast obefintligt iaf i seniorklasserna så vi dominerade friskt ! Själv kutade jag in på en fjärde plats, med någon distanserad som jag nog trodde jag skulle ha framför mig. Tävlingen var på en trevarvsbana men hyfsat mycket terräng inslag. På första varvet tog det ett tag innan alla kom in i rätt fart och placerade sig där respektive bör, själv hade jag någon framför mig som jag var ganska säker på att ha bakom mig när det var över, dessutom saknades det ett par killar där framme, efter första varvet hade det rättat till sig och slutplaceringarna började utkristallisera sig. Själv sprang jag ganska jämt med varvtider på 7.10, 7.20 och avslutade på 7.10. Tog inte ut mig helt då jag såg detta som ett bätte träningspass och fokus ligger längre fram i tiden. Närmare bestämt först och främst Göteborgsvarvet i halva maj.

Veckans långpass

Hade tänkt mig att springa större delen av veckans långpass med övriga långskubbare i YIF friidrott, sprang som vanligt till utgångspunkten där vi brukar träffas vid 10 snåret för ett gemensamt pass. Dock inga andra löpare där idag, så oj vad tungt det var mentalt att ge mig iväg på rundan själv, var ju inställd på att ha sällskap under passet idag, vet inte hur ofta jag kollade på klockan om det inte var tid att vända hemåt snart, men icke.....bara å fortsätta en bra stund till innan det var tid för återvända. När rundan vände hemmåt blev det nere vid havet med solen riktigt gott värmande i ryggen och dessutom i medvind! riktigt gott var det. Den lugna inledningen på veckan har nog gjort susen eftersom kroppen kändes hur bra som helst idag. På måndag är det säsongspremiär för tävling!!
Visa större karta

Lungare träningsvecka

iaf inledningsvis, och det var välbehövligt, kände mig ganska nerkörd förra veckan, hade därför planerat in en lugnare start på denna vecka och det sammanföll också med en ganska tuff arbetsvecka med mycket resor, som gjort dagarna extremt långa. Istället för 2 st morgon jogg om ca. 1 timme per dag så har det endast blivit ett pass på en halvtimme under första halvan av veckan, så nu är kroppen mycket lättare och löpningen under torsdagens intervaller kändes betydligt bättre än förra veckan. På måndag är det kretstävling och därför var det planerat för endast 3*2 km för oss som skall tävla men det var svårt att hålla sig så vi körde på även med den fjärde intervallen, dock så släppte jag helt medvetet något på tempot på avslutningen. 3 minuters vila mellan varje intervall. 7,41 7,35 7,29 7,40

Tungt

och ont i nästan hela kroppen, vet inte om det är sviter från gårdagens långpass eller i värsta fall någon förkylning på gång, usch.

Precis så

härligt som jag hade hoppats, blev dagens långpass. Skulle hämta upp en träningskamrat på vägen, men han hade inte fullt lika långlöpande planer som jag, så för att hamna rätt fick jag kuta en mil innan det var tid att passera hans boende, prick halv sju var jag där som avtalat. Efter det gick turen västerut för att vid Lilleskog vika ner på cykelstigen och nästan en timmes löpning vid vattnet (nu österut), så vackert med klarblå himmel och soluppgången rakt framför, spegelblankt hav och enbart positiva vibbar. Blev dessutom några foto med telefon, dessa är nu upplagda på min hemsida www.patrikpersson.se, under kategorin träning och tävling. Har provat detta upplägg på långpass tidigare med att springa en del först och sedan avsluta tillsammans med någon annan, passet går så mycket enklare då, man liksom delar upp det och allt bara flyter på!!!

Spyfärdig

var jag efter torsdagens intervall pass, det jobbigaste på länge. Redan före passet hade jag insett att det börjar bli tid för återhämtning, vilket får bli nästa vecka då jag planerar att hoppa över något pass. Intervallerna denna vecka var tunga, ja mycket tunga att springa, dock så var resultatet helt ok. Vi körde tre serier om: 500m 30s vila 500m 30s vila 1000m 90s vila. Hade en splitt tider som var jämna eller på rätt håll iaf. 1,52 1,52 3.55 1,52 1,52 3.48 1,52 1,50 3.37 Spyfärdig. Maxpuls. Längtar till lördag morgon och långpass i behaglig fart. Gott, hoppas det blir en vacker morgon med soluppgången över horisonten!