Långdistans med klubben

dvs YIF friidrott, som brukligt är om lördagarna brukar de köra långpass, är inte så ofta det passar in i mitt schema men idag fanns möjligheten och då var det bara å infinna sig. Skönt med omväxling på långpassen, normalt springer jag dem själv helt i min egen takt och egentligen inga problem med det, men omväxling förnöjer ju! Dessutom brukar farten bli något högre när man är några stycken, både positivt och kan även vara något negativt om det blir för ofta, brukar villa ligga kring 5.15-5-.20/km på mina långpass, när jag springer med YIF brukar farten bli kring 5 min/km en ganska liten skillnad kan tyckas men den spelar ganska stor roll. Idag sprang vi österut och hade för omväxlings skull motvind på vägen ut, genom skogen längs med järnvägen till Köpingebro, där vi fortsatte på grusvägar för Nybrostrand innan vi vek ner på södersidan och ett par km på sanddyner, tungt värre att springa på sanden. Tillbaka vägen fortsatte sedan längs med strandpromenaden tills vi kom till "Saltan" där jag sprang upp mot slingan och tog en vända för att få ihop mina planerade två timmar, sedan dusch och omklädnad i Hugo hallen. Passade på att köpa nybakade bullar och bröd på vägen hem, gissa om de smakade bra med en kopp kaffe?

Tuffa långa

intervaller stod på schemat idag. Utvecklingen på intervallerna har varit hyfsat OK det senaste året, förra året var vi nog aldrig över 6 km totalt....nu körde vi på så det blev 10 km intervaller idag, låt vara att farten går att variera något så längden på passet är inte det avgörande. För närvarande är det fokus på långa intervall med uthållighet, farten är ungefär som i halvmara tempo, och vilan är relativt kort. Dagens pass var så här: 1 km 4.16 30s vila 1 km 4.20 90s vila 2,5 km 10.18 90s vila 1 km 4.06 30s vila 1 km 4.01 90s vila 2,5 km 9.49 90s vila 1 km 3.44 SLUT! Ja naturligtvis var det både uppvärmning och nerjogg också, totalt ca. 15 km, inklusive 2 st "stillopp" på slutet. Dessa stillopp syftar till att under kontrollerade former fokusera på att hålla ett bra löpsteg även då man är ordentligt trött. De är ej heller så långa, typ 50-60 m men hyfsat jobbigt och svårt att hålla stilen.

Kommentarer

kring mitt "Är du inte riktigt klok?" inlägg igår, har jag fått på ett par löparbloggar och visst är det lite åt hållet som grannen frågade, men eftersom jag föredrar att vara hemmavid på kvällarna då familjen är uppe och vakna så är morgonturerna ett bra alternativ för mig iaf ett par dagar i veckan. Tisdagens träningpass var kvällstid och bestod av en timme motionscykel framför Bollibompa tillsammans med sonen.

Är du riktigt klok?

undrade grannen när jag steg ut om dörren strax före klockan 5 i morse klädd för en löptur, när han i sin tur var på väg till jobbet....på den frågan fanns bara det självklara svaret NÄ de tror jag inte! men härligt är det i vilket fall som helst efteråt, drygt en timmes träning en timme senare, med en mils löpning och knappa kvarten styrketräning så smakar frukosten helt förträffligt, för att inte snacka om glaset med nygjord äppel/morots juice. Löpningen var den "klassiska" morgonturen med backträning på cykelstigarna kring Backaskolen, hälsenan kändes hyfsat ok, var något orolig vid ett par tillfälle då det kändes lite obehag, mestadels i nedförsbacke, får fundera på om det kan vara något i belastningen där?

Rullskidor

på söndagseftermiddagen, en ganska lugn och avslappnad runda ingen stress och låg inte på för att få upp tempot men snittfarten blev ändock ganska hög. Åkte ut mot Hedeskoga och sedan nya cykelstigen mot Källesjö, riktigt bra åkning där, dock i motvind, väl tillbaka innanför ringleden igen så blev det ungefär samma runda i kvarteren vid edvinshems området som jag åkt de senaste passen, d vs. ett par vändor på cykelstigarna och sedan ner mot kusten och längs havet tillbaka mot centrum igen. Vid polisstationen på Kristianstadsvägen var det att ta de lugnt, nedförsbacke, kurva och gatuarbete....tur man kände till det annars hade det blivit problem där. Åkte en timme idag och kom då 13,5 km.

Långdistans

på lördagsmorgonen. Vaknade tidigt och gav mig iväg strax före halv sju. Mörkt och grådassigt ute, dock inget riktigt regn, tog svängen ner förbi Willys och åter på cykelstigen västerut, en sväng i kvarteret där och Erik Dahlbergsgatan tillbaka mot centrum igen, inte många flanörer i sikte, mötte dock ett par som var ute på morgonpromenad, hej hej på er! Sprang sedan ner förbi hamnen där det började bli lite aktivitet med avgående båtar, fortsatte förbi Saltsjöbaden längs med badstigen, blåste kraftigt och det gick ganska stora vågor på havet, tur jag hade vinden i ryggen, annars hade det säkert varit ordentligt kyligt, svängde upp mot Campingen och fortsatte längs med väg 9 tillbaka mot slingan i skogen, där det blev ett varv på 2,5 km rundan, även här ute var det hyfsat tomt på folk, brukar faktiskt vara en del bilar och folk som promenerar även vid den tidiga timmen, efter skogen bar det hemmåt igen och när jag knäppte av klockan hade jag varit ute i två timmar. Trots att de yttre omständigheterna inte var de bästa tyckte jag att det gick förvånansvärt enkelt idag, både mentalt och fysiskt även om några sviter från blodgivningen i början på veckan fortfarande finns där.

Långa intervaller

med kort vila, är det som gäller för närvarande, trodde att det skulle vara hög puls och tungt idag, brukar ju vara så efter blodgivningen, men icke fungerade bättre än på länge idag. 1 km 4.00 30s vila 1 km 4.04 90s vila 2 km 8.31 90s vila 1 km 3.59 30s vila 1 km 4.08 90s vila 2 km 8.08 Uppvärmning och nerjogg samt löpskolning, gjorde passet om drygt 13 km.

Efter blodgivning

kommer tunga träningspass, brukar ju ta ett par veckor innan jag är fullt återställd ,dock är det de första dagarna som det påverkar som mest, var ju och lämnade i måndags och tisdagens pass på motionscykeln samt dagens löpning avverkades med hög puls och tendens att tröttna snabbt. Efter löppasset körde jag situps och armhävningar här var det dock inga märkbara känningar av tappningen. Undrar då hur torsdagens intervall pass blir? Nästa blodgivning skulle vara i slutet på april, tyckte dock inte det var så vältajmat med tanke på Göteborgsvarvet och Stockholm Marathon under andra halvan av maj, så jag sköt något på den lämningen till början på juni.

Rullskidor

blev det idag, ville vila mina "löparben" efter två ganska tuffa pass under helgen. När jag åkte iväg i var det ganska blött men under de dryga 45 minuterna jag var ute så sjönk temperaturen något och på slutet var det lite småhalt. Ibörjan kändes lite ovant med rullisarna, är ju lite annorlunda åkteknik mot längdskidorna, även om det bara blev tre pass på snö så märktes det skillnad. Avlsutade passet med lite styrketräning i form av armhävningar, situps och utfallssteg. Var sedan och lämnade blod, var lite orolig för att mitt HB värde inte skulle vara bra då jag inte kompletterings käkat järntabletter denna gång, men å andra sidan har det även varit sparsamt med löpträning de senaste månaderna. Blodvärdet klarade sig, även om det var på gränsen, hade 136, får ju som lägst vara 135.

Intervaller

i Sandskogen. Körde dem själv, vilket inte är det enklaste, mycket lättare och mera inspirerande att vara några stycken och köra intervallpass, men eftersom jag inte var på plats i torsdags så körde jag det passet i dag i stället. Modifierade det dock något och lade till löpskolning och några stegringslopp, totalt ca. 1 km mer än tänkt. Uppvärmning, löpskolning och stegringslopp 3 km. Intervaller om 4*2km/st: 8:20 8:21 8:08 7:58 Blev 10-20 sekunder snabbare än tänkt på varje set. Avsutade med nedjogg och några "stillopp" där syfter var att försöka hålla ett vettigt och bra löpsteg även med trötta ben. Om det igår var på lätta ben jag sprang så var det totala motsatsen idag, ganska tunga ben, förmodligen en svit från gårdagen, då det var årets längsta pass.

Löpning igen

då var det åter till vardagen efter en veckas semester utan löpning, det blev ju en del annan träning, skidor på båda hållen. Nu var det tid att åter hoppa i löparskorna, och det var på utvilade ben som jag gav mig iväg, kände riktigt löpglädjen och steget flöt på helt underbart, dessutom minimalt med känning i hälsenan som jag har en del problem med, hoppas att denna vecka med uppehåll har gjort susen, ännu så länge bara positiva tecken på det! Gav mig iväg strax efter 7 på morgonen och det en härlig morgon att ge sig iväg. Sprang en runda i kvarteret och passerade Willys, för att fortsätta ut mot slingan i Sandskogen, väl där så fanns det en del andra morgonpigga individer. Valde att ge mig ut på milspåret även om det inte är upplyst så var det inga problem med ljuset, klar himmel gjorde att dagens första solstrålar lyste upp tillvaron. Hade radio i lurarna till att börja med men växlade efter en stund till Ac/Dc och deras nyaste platta, vilket gav mer kraft åt löpningen och nästan så man kom in i det tunga gunget under löpningen. Efter slingan blev det asfalts löpning hemmåt och nu hade trafiken börjat komma igång, passerades av en bil där någon rökare kastade ut fimpen, fy f-n vad äckligt. Då känner man sig väldigt fräsch och ordentlig i jämförelse, avverkat 20 km och allmänt välbefinnande och sedan se hur somliga väljer att förstöra sina kropper. När jag kommer in genom dörren hemma så är familjen på väg och vakna och Joel<3 kallar: Pappa kom in jag har saknat dig!! En helt underbar morgon!

Hemma igen

då var vi återigen efter nästan en veckas skidåkning. Totalt blev det 5 dagars skidåkning, varav de första var med blidväder, på måndags f.m var det t.om lite regn, så kläderna blev hyfsat blöta, dock så höll underlaget förhållande vis bra. Onsdag och torsdag så blev det kallare, under torsdagen var det så pass som minus 14 på morgonen och mycket varmare blev det ej heller uppåt dagen, så var man inte igång och åkte kändes det i fingrar och tår, men under åkningen så var det inga problem, dock krävdes det mer eller mindre heltäckt för ansikte, finns säker på några bilder.... För Joels del har det gått enormt mycket frammåt med skidåkningen, speciellt de dagar han var på skidskolan så märktes det extra tydligt, att öva på nya saker med mig var inte riktigt lika lockande. Nu tar han sig ner utan problem det skall helst inte svängas, utan raka spåret är det som gäller, nästa gång får han fortsätta i skidskola och få koll på att det kan vara kul med svängar också. Ellen såg jag inte till så där mycket i backarna, hon tillbringade ganska mycket tid med en annan famlij där det fanns ungdomar i hennes ålder, skönt att hon hittade någon att åka med, hade säkert inte varit speciellt kul för henne då jag hade svårt att komma från och åka i de större nedfarterna, hon åkte de flesta pisterna, även svart vilket jag inte fick tid till. För min egen del så var det mestadels barnbacken som gällde, även om jag vid ett par tillfälle fick en timme att åka själv, då blev det upp till toppstugan och ner igen, åkte även några turer i de röda backarna intill barnbacken under tiden som Joel var på skidskolan. Hade dessutom tagit med mig längdskidorna, lite på vinst och förlust om det gavs möjlighet att få några längdpass, och över förfäntan gick det, tre dagar åkte jag, allihop kring en timme, blev endast att valla första kvällen, sedan fungerade det med samma valla även de andra dagarna, så synd bara att det sällan ges möjlighet att åka hemmavid. Vi (barnen och jag) har redan planer för nästa års ev. resa och är sugna alla tre på att åka iväg igen, återstår det svåraste bara, att försöka övertala övriga huset om att de också skall med, men vi har ju nästan ett helt år på oss....

Tisdag i Kläppen

Innebar fortsatt träning med Joel, fick möjlighet att själv göra några åk under den timmen han var på skidskola. Det är enormt kul att vara med honom i backen resten av dagen och få se hur han utvecklas och klarar av allt mer undrar hur mycket han fixar innan det är dax att åka hemmåt på torsdag kväll? För min egen del blev det möjlighet till en timme i längdspåren då barnen skulle gå och basta med grannarna.

I backen

I går måndag var vi i backen nästan hela dagen endast med undantag för mat pauser. Ellen såg jag inte mycket av hon åkte med familjen i stugan brevid våran. Kul att hon hittat någon att åka med då jag har svårt att åka med henne då Joel ännu ej åker utan hjälp. Joel ja villa framsteg han gjorde med hjälp från skidskolan har nu funnit balansen och kan ploga i backen. Har även åkt knapp lift tillsmans med vuxen är ganska säker på att han fixar det själv i kväll. Hela barnbacken har vi åkt tillsammans där han håller i min stav då jag har den vågrätt Vädret var kanske inte det bästa i går duggregn på fm. Nu skall det dock bli kallare vartefter. Jag avslutade dagen med en timme i langdspåren dock hade de blivit sämre efter blidvädert.

Skidor

Är inte speciellt vanligt för en skåning men efter en nåtts bussfärd till kläppen kom vi i går fram. Blev en kort runda i backen innan vi installerade oss i stugan. Väl där så vilade barnen och jag tog en tur på lätt langdkidorna. Blött underlag men trots det bra glid. Det är en rundbana med lagom kupering lite upp och ner. Synd att vi inte har snö så ofta hemmavid det är ju så härligt med en längdtur.

Snö i spåren

fortfarande ingen förändring i spåren, vitt och lite småhalt, men inte det värsta, fick bli lite längre intervaller idag, hade jag varit bättre (läs varmare) så hade jag nog givit mig ut på en distansrunda i stället, men det blåste var ganska råkallt så det var bättre att hålla sig i skogen som läar ganska bra.
Dagens pass bestod av 1000 meters intervaller, hade funderingar på 8 st, men det räckte med 6 st, dels beroende på att jag kört hårt den senaste tiden och kroppen börjar bli sliten, samt även att jag sprang något för fort och ville inte riskera något med trötta ben och halt underlag, tiderna:

4,31
4,20
4,15
4,05
3,58
3,49

till detta uppvärming och nerjogg om totalt 5 km.

Enformigt?

att läsa om all min träning? känns inte som jag är särskilt varierande i mina rapporter, borde kunna vara lite mer varierande i mitt skrivande, kanske kan det bli bättre idag, men även om mina rapporter ibland är torftiga så vet jag att det finns någon därute i cyberspace som kikar in ibland, statistiken visar att ni hälsar på här ibland.

Hur som helst var det tid för en timme på motionscykeln idag, framför TV´n som brukligt är, men idag kan man nog säga att jag kom på efterkälken, motionscykeln till trots, för på TV visades program om våra duktiga skidåkare, Sixten Jernberg, Gunde Svan, Anja Persson m fl. och i det sällskapet kan väl knappast en timmes slö cyklande räknas som träning?

Nästa vecka lär det bli lite skiftande i rapporterna för då blir det en del skidåkande av, då jag lämnar delar av familjen hemma och beger mig til nordligare nejder för i första hand utförsåkning men hoppas också på något pass med längdskidorna.

Småhala

intervaller i slingan, hade tänkt mig ett distanspass följt av lite styrka, riktigt så blev det inte, blev i stället intervaller med YIF Friidrott. Blev både många sådana och ett ganska långtpass.
Inledde som vanligt vid intervall pass med 2,5 km, detta följdes av ett löpskolning och några stegringslopp, sedan började vi på själva passet.
Först 12 st intervaller á 200 m på ca 44 sekunder/st, 30 sekunders vila mellan varje.
Efter detta löpskolning och fartökningar.
2:a blocket:
8 st intervaller á 300 m på ca. 68 sekunder/st, 45 sekunders vila mellan varje.
Efter detta löpskolning och fartökningar.
3:e blocket:
6 st intervaller á 200 m på ca. 89 sekunder/st, 60 sekunders vila mellan varje.

Nedjogg och avslutande löpskolning.

Återstår att se hur kroppen är i morgon, känner på mig att detta kommer förorsaka en del träningsvärk.
Trots den relativt stora mängden och tuffa intervaller kändes det bra, hälen spökade inledningsvis, men ju mer jag kom in i passet desto mindre blev problemen.

Mjölksyran gjorde sig ej heller påmind förrän på de sista intervallerna, som blev ganska tunga på slutet, som helhet är jag mycket nöjd med passet och det känns inte som vägen tillbaka till den form som fanns i början på hösen är så lång som misstänkt!


Morgonlöpning

Närmare 10 grader kallt och småhalt, fick vara lite försiktig för att undvika att dratta omkull.
Men trots det bistra vädret så var det en sådan där morgon som är härlig att vara ute i, man riktigt känner hur det biter i kinderna och samtidigt livar upp hela kroppen. 
Det är stor skillnad på att komma iväg som jag gjort de senaste morgonpassen, strax före halv sju, mot mera "ordinarie" morgonpass, då jag sticker iväg före klockan fem....Då är det i princip folktomt överallt, en och annan polisbil har man mött under hösten, undrar just varför de börjat cirkulera i Ystad vid de tidpunkterna, kanske inte så svårt att förstå :)
Idag var det ganska mycket trafik och även några andra flanörer, dock mötte jag ingen annan som var galen nog att ge sig ut på löpning på dagens underlag.

Eftersom det sista jag gjorde igår var att köra ett en timmes pass på cykeln i går och det på bitvis högre motstånd än tidigare var det ganska sega ben som förflyttade mig runt idag, nu blir det vila fram till typ tisdag kväll, eller ja om lite skridskoåkning med familjen räknas som träning, nä det gör det nog inte.

Just det avslutade dagens pass med att påbörja styrkepass, har för avsikt att komma upp i 4*25, armhävningar, situps och utfallssteg, men fullt så drastisk var jag inte idag, nöjde mig med 3*15, någonstans måste man ju börja.

Undrar om jag kan göra det typ 3 gånger i veckan.

Långdistans

ja, iaf med dagens mått mätt, tidigare i höstas så hade jag inte betecknat detta pass om 17,5 km som speciellt långt, då var jag uppe och körde på den dubbla distansen.....
Idag kan det nog sägas vara första avstampet på nya säsongen och långpassen. Sprang idag med klubben och vi startade från "Hugo" hallen, var nog smått av rekord, 11 st hurade löpare som gav oss iväg österut, diverse språkandes om målsättningar för året, kommande tävlingar e tc.
Hur som helst flöt det på snabbt och vipps var det dax för gruppen att börja splittras upp, allt beroende på hur långt man ville springa idag, själv valde jag vika hemmåt "näst sist", och fick till närmare 90 minuters löpning, hade nog mäktat med att följa med nästa grupp också då de inte var ute mer än knappa 10 minuter mer än oss, men det är lätt att vara efterklok, bättre att ta det i eget tempo och få kroppen vänja sig sakta.

Kallt

Årets första pass, inledningsvis kändes löpsteget "stabbigt" och onaturligt, men efterhand så kom jag in i det igen. Vet inte om känslan kom av tävlingen i onsdags eller nyårsfirandet satte spår i kroppen?
Frös ganska kraftigt om fingrarna i mina löparvantar och bitvis även om benen....när jag kom hem stod det ganska klart varför, när jag kollade termometern, minus 9 grader hade ju en naturlig förklaring.
Vilka vackra vyer det blir när solen börjar skymta någonstans långt långt borta i horisonten, när jag nådde hemmet efter turen så var det med ögonen i östlig riktning och den klara himlen gjorde att ljuset började stiga över kanten precis, så underbart vackert, synd att jag inte hade riggat kameran, för då hade jag nog lyckats knäppa av en hyfsad bild, kanske någon dag framöver?

Nyår

firades med pompa och ståt, blev en låång dag.
Började med nyårsloppet på förmiddagen, starten var klockan 10, rundan avverkades i härligt väder, fick med mig Joel också som gick rundan tillsammans med farmor och farfar, dessutom hade han turen att att vinna pris efteråt, var utlottning på startnummer, ett paraply valde han, precis som han sagt tidigare, vinner jag något skall jag ta ett ett paraply som bara jag får ha. Roligt att det blev så.

Efter loppet tog vi bussen till Tomelila för att hjälpa till med matlagningen inför festen på kvällen, Joel blev passad av sin faster under tiden, som vi 7-8 killar fixade och kockade, det blev ju även lite Verner o Verner stuk. Skål.

Kvällen flöt på snabbt och vips så var klockan midnatt och det var tid att ge sig ut för att skjuta samt kolla in alla raketer och även ett glas med bubbel.

Nettan hade bestämt sig för att köra denna kväll och vi styrde skutan hemmåt vid halvtvå snåret, men en annan var inte så där sugen på att krypa till kojs, så jag ringde Richard och bjöd in mig till honom på ett par glas whiskey, trevligt värre hoppas de också tyckte det.
Var hemma vid fyra snåret och nyårsdagen har väl blivit ganska påverkat av gårdagens långa och hårda tempo.

Avslutning/avstamp?

som brukligt numera så var det att springa nyåsloppet i Ystad, hade bestämt mig för att inte kolla tiden från förra året eftersom jag inte ville pressa mig för att gå snabbare.
Vädret på nyårsaftons förmiddag var helt underbart, hög klar luft och ett par minusgrader. Hade med mig Joel som hade tävlings premiär, första gången han deltog i ett lopp, hade missat att ta med mig vagnen till honom så farmor och farfar som gick/sprang med honom fick bitvis hjälpa honom....under de 2,5 km som detta gå/lunka/löp arrangemang blev för deras del.

Loppet är upplagt så att man vid varvning väljer om man nöjer sig med ett varv eller vill kuta 2 varv och få ihop ca. 5 km. För min egen del så blev det ännu ett okej lopp med vettigt tid jämfört med förra året iaf, sprang i mål på 18.40 utan att riktigt ligga på max, detta var 35 sekunder sämre in förra året och det är jag mkt nöjd med.

Nu blir det till att komma igång på allvar igen med löpträningen och få till fler fart pass, för var det något som kändes under loppet var att styrkan inte är där riktigt, men några tuffa pass skall väl kunna fixa till så den kommer tillbaka.