Fortsatt fokus

igår onsdag var det distanspass om 90 minuter, blev ett morgonpass, typ mindre än 12 timmar efter tisdagens intervaller. M a o så var det ganska slitna ben som hasade runt på resten av kroppen. De första 20 minuterna var nog tyngst sedan började det släppa efterhand. Rundan gick hemifrån till Sandskogen och ett var på milspåret där. Ganska kul att se hur farten vs. pulsnivån skiftar när jag kommer ut till slingan. På det mjuka underlaget sjunker farten men pulsen stiger något, jämfört med löpningen på asfalten.
Idag torsdag och åter tid för intervaller, det var länge sedan "torsdags" gänget var samlat men idag var vi återigen samlade, iaf "kärntruppen". Nu var jag lite egotrippad och ville köra på med mina egna tidsintervaller som enligt schemat idag var 3*8 minuter 90% av maxpulsen.
Blev väl ca. 2100 meter/gång.
I morgon är det så denna veckas vilodag, sedan är det tid att avsluta med ett snabbdistans pass på lördag samt långpass under söndagen.
Nästa vecka är det sedan tid för den sista tunga veckan innan nedtrappningen inför Göteborgs Varvet påbörjas!

Med fokus på fart

är det nu under ett par veckor. Både denna och nästa vecka är det dubbla intervall pass, dessutom ett snabb distanspass varje vecka.
Måndagen började som vanligt med 45 minuter jogg följt av 5*100 meter stegringslopp. Kändes inte så där överdrivet bra på stegringarna inget bra driv i steget men ungefär samma fart som vanligt.
Idag tisdag var så tid för intervaller, 4 st á 6 minuter vardera, med 90% av maxpuls. Kändes ganska bra hela tiden, och distansen blev ungefär densamma varje intervall, ca. 1550m/gång. Det gör en snittfart av 3.55/km. Det håller inte på något millopp - då blir de inget pers inte, men brukar allt kunna öka farten något när det blir tävling.
Nu blir de tidig vila i kväll för i morgon bitti är det distans om 90 minuter som gäller.

Återhämtningsvecka

Merparten av veckans träningspass har varit i Eskilstuna.
Måndag var det 30 minuters jogg följt av 5*100m stegringslopp. Stegringsloppen kändes mycket bra, härligt driv i steget och snabbt gick det med.
Onsdag fick det bli backintervaller i Vilstaspåret - regntungt och hyfsad stigning.
Torsdag morgon ett lugnt joggpass om 45 minuter.
Idag lördag har det varit tid för 20 minuter i tröskelfart. Hade svårt att få bra fart under skorna, nog fortfarande något sliten, det positiva var att pulsen också höll sig i de lägre regionerna.

Långdistans

eftersom det är tävling i morgon så fick det bli omkastning på helgens träning. Kanske inte optimalt att tävla dagen efter ett långpass. Idag blev det två timmars löpning, inkl. transportlöpning till skogen där både 10 och 5 km spåret avverkades.
Ganska slitsamt pass, men kanske det delvis kan förklaras av att merparten var i skogen på slingan där det går något tyngre än på cykelstigarna.
Ser fram mot nästa vecka som är en återhämtningsvecka med färre och kortare pass.

Sammanfattning

av några dagars träning då jag varit på resande fot. Har varit långa dagar och tyvärr för lite sömn denna vecka, men är ganska stolt att jag tagit mig ut på morgonrundor trots det, är ju så härligt med frukosten efter en timmes löpning i friska luften, det liksom piggar upp hela dagen!
I tisdags kväll var tanken att det skulle bli intervaller i Eskilstuna, men icke blev de så, tyckte liksom inte det var läge vid 23 tiden, då kallade sängen.
Däremot vaknade jag vid halvsex tiden och stack ut direkt, ja jag vet inte normalt det heller men liksom betydligt piggare då än när jag gick och lade mig på kvällen före.
Inte helt optimalt med intervall pass så tidigt på morgonen men det var det enda tillfället så det fick bli så.
10*2 minuter med en snittfart av 3 min. 45 sekunder per km, tror jag är ganska nöjd med det faktiskt. Upp o nerjogg om 15 minuter vardera.
På onsdagsmorgonen blev det tre varv i central stockholm, ungefär så, Sergels Torg, Odenplan, Sveavägen, Sergels Torg igen. En timme blev det, dock insåg jag hur lyckligt lottad man är som kan öppna dörren hemma vid och slippa att springa mitt i centrum.
Så var det då fredag morgon och Jönköping var platsen idag, på väg hem från Stockholm så stannade jag där för att inte somna vid ratten igår kväll/natt.
Idag var det 45 minuter jogg följt av 5*100 meter stegringslopp. Åter härligt omgivning med cykelstigar, träd och vattendrag!
Fick till riktigt bra fart på stegringsloppen idag, där var snittet typ 3 minuter och 2 sekunder/st - nåja nu hade jag inte orkat en km i det tempot men trots allt så mycket nöjd.
Nu väntar två dagar med planerat långpass och förhoppningsvis tävling på söndag, sedan går jag in i den lugnare träningsveckan.
Skall bli mycket kul och så hur formen utvecklar sig då, för som det känns nu så finns det mycket form gömt någon stans.
*Ler och är förhoppningsfull*

Långdistans

en kall och rå morgon. Blåste små dj----r ute......gav mig ut mot Hedeskoga och vägen dit var tung tung. Vände sedan mot Källesjö och fick någorlunda hjälp av vinden. Sedan fick det bli samma sväng som förra helgen, d vs. ut till slingan och ett varv på milspåret. Det gjorde susen, mycket mindre blåst och fortsatt njutning av skogen, då solen gjorde små men misslyckade försök att ta sig igenom molntäcket.
Fick idag fler tecken på att jag börjar bli stark, har väldigt lätt för att hålla nere pulsnivån för närvarande snittfarten idag var 5.14/km och pulsen 155bpm, trots gårdagens tävling och att jag bör vara ganska hårt nertränad just nu. När det blir tid att släppa på träningen något så tror jag även att de tendenser till att jag snabbt får hög puls vid motlut eller kraftig motvind, eller rent av något lite för hög fart, detta kommer att förändras till det positiva. Ser enormt fram mot vårens tävlingar.

Kretsmästerskap

eller snarare klubbmästerskap. I herr klassen var det endast deltagare från YIF, synd att övriga klubbar inte kommer med några löpare när det inte är tävling på bana.
Idag var det första tillfället för i år att jämföra tävlingstider för denna säsongen. Hoppades naturligtvis på att sätta nytt pers på denna bana. Förra året hade jag 21 minuter 40 sekunder, officiell sträcka är 6 km, men det är nog några hundra för mycket.
Förra året räknade jag med sträcka på 5,6 km så det gör jag för enkelhetens skull även denna gång.
Hade en längre uppvärmning än normalt, för att få dagens träning att något hyfsat stämma med det som var planerat.
Uppvärmningen bestod av ett varv i lugnt tempo och nästa varv på slingan betydligt tuffare fart, varvet klarades av på 9 minuter och 34 sekunder utan större ansträngning. Pulssnitt på 166bpm (80%) riktigt lovande tycker jag.
När det sedan blev tävling steg både farten men framför allt pulsen riktigt mycket. Snittfart på ca. 3.50 och pulsen på 92% av max. Något för mycket tycker jag.
Men tolkar det som att jag har en bra grund och att det kommer bli bättre när jag släpper på träningen.
Tävlingen som går över 3 varv flöt på bra, startfältet drogs snabbt ut och sprang i princip hela tävlingen utan någon draghjälp.
Första varvet 6.55 - mycket bra! tror jag blev något försiktig då jag såg deltiden för andra varvet tappade jag något och klockade där 7.15, helt plötsligt så började mitt pers vara i fara om jag fortsatte att tappa fart.
Nåja tog mig i kragen och ökade något igen, sista varvet på 6.59 vilket med alla tiondelar inräknat gjorde 21.10 och 30 sekunder snabbare än förra året.
Nöjd var ordet.

Nertränad

så snabbt ned gå mellan eufori och känslan av att det går tungt. Nu har jag haft ett par tunga träningsdagar. Onsdagens distanspass om 60 minuter var ganska jobbigt. Det fanns dock ljusglimtar, såsom att springa på slingan tidigt på morgonen, inget belysning och endast ett svagt sken från pågående gryning!
Idag var det så tid för intervaller och faktiskt första torsdagen sedan i höstas som "gänget" åter var på plats. Dagens schema bestod av 6 st á 4 minuter.
Blev drygt 1000m per intervall, vilket gjorde snittfart på 3.50/km.
1 minuts vila mellan varje.
Om jag försöker mig på en analys av hur jag känner att formen är, så får det nog bli som sådant att jag känner mig stark och ganska fartuthållig, medan jag saknar den där riktiga farten.
Men det kanske skall så vara?
Jag litar på passet som kutas.
På lördag blir det nog en bra värdemätare, då det är tid för kretsmästerskap, 6 km terräng. Där har jag ju tid från förra året att jämföra med.

Ledigheten

går mot sitt slut. Har ju varit ledig under förra veckan. Det medför ju ett något lugnare tempo än när det är arbetsdagar. När det nu känns så pass bra i löpningen kan jag inte låta bli att fundera på om den känslan beror på att jag under senaste veckan haft möjlighet att vila något extra, och få bättre återhämtning eller om det helt enkelt beror på att den senaste månadens träning givit så pass bra resultat?
Nåja det lär ju de närmaste två veckorna ge svar på.
Idag måndag var det inbakat ett pass om 45 minuter jogg följt av 5*100 m stegringslopp. Försökte hålla farten kring 5 minuter/km idag och med en snitt puls 160-165bpm. Detta lyckades över förväntan, farten blev t om 5 sek snabbare per km.
I morgon är det veckan "tråkigaste" pass, iaf att göra själv. Backintervaller 10*200 meter tröskelfart.

Dåliga förutsättningar

för ett behagligt träningspass var det idag. Endast drygt 5 timmars sömn, för mycket mat igår och dessutom ett par snapsar samt öl. Detta borde resultera i ett enormt jobbigt löppass men idag ville kroppen totalt annorlunda!
Det började dock som förväntat, lite segt och motigt men när jag nu tänker efter så var pulsen låg hela tiden, steg inte direkt högt, ett bra tecken på att kroppen är i god form.
Styrde skorna mot Hedeskoga vidare mot Källesjö innan jag åter tog mig innanför ringleden. Sprang sedan vidare mot slingan i skogen där det blev säsongspremiär på milspåret, innan jag åter tog mig hemmåt.
Även idag var det förhållandevis mycket folk i slingan, närmare 10 bilar idag med och både löpare, gångare samt även möte med ett par (påsk?)harar i spåret. Strax över 23 km med en snitt puls av 75% av max puls, snittfarten 5 minuter 14s/km. För en månad sedan gick liknande pass med ett tempo som var nästan 15 sekunder långsammare per km och dessutom med högre puls.
All träningen börjar förhoppningsvis ge resultat!! :-)

Ny cykel

Var på besök i den nyöppnade cykelbutiken i Ystad i går, och när jag lämnar affär är jag en halvcykel rikare.....nåja hel är den väl, men finns bara ett hjul på cykeln.
Så nu är det ny utmaning i form av att lära mig cykla enhjuling. Rapporter lär följa.
Hjälm på.

Underbara morgon

Vilken känsla med dessa härliga morgon pass, speciellt på våren. Var nog på gränsen till frost då jag gav mig iväg, men solen var på väg upp och gjofde det så vackert. Sprang ut till slingan för att där köra dagens kvalitetspass, 20 minuter tröskelfart. Gav mig iväg kl. 7 så det var med viss förvåning jag noterade att det höll närmare 10 bilar vid slingan när jag kom det efter 20 minuter.
Beslutade mig för att köra tröskelpasset på 5 km slingan (som jag inte vet om den håller måtten riktigt...)öppnade i bra fart, ca. 4 min./km för att förmodligen sjunka något på slutet. Tyckte att jag höll ganska jämn fart hela tiden vilket borde göra att snittfarten blev 4.04, men distansen på GPS klockan var slingan endast 4,8 km vilket gjorde att snittet blev 4.20 istället. Är dock ganska skeptisk till den angivelsen.
Det viktiga var dock passet i sig, inte farten.
Totalt ca. 1 timmes löpning.

Vår i spåret

nåja, när solen behagade lysa genom molntäcket så var det ganska behagligt, men övrig tid fortfarande bistert i luften. Svårt att få till rätt klädsel, inte för varmt och inte för kallt.....
Idag blev det ett tråkigt pass, intervaller görs bäst i grupp. Lättare att få något extra med fart under skorna då. Men å andra sidan blev det ett pass på rätt nivå kanske? alltså inte det där lilla lilla extra som gör att skade och förkylningen lättare väntar runt hörnet.
Idag var det tid för 8st*3min/st i intervallerna. Skogen med dess mjuka underlag och svaga korta motlut gjorde det tungt. Tyckte dessutom att jag hade svårt att fokusera på tekniken idag. Trötta ben kanske?
Farten blev dock ganska jämn kom ungefär 770 meter varje gång (iaf om jag skall tro GPS klockan).
I morgon är det vilodag innan veckan avslutas med snabbdistans samt ett långpass.