Andra veckan

i detta första block. Är ju fyra veckors block där fjärde veckan är lugnare träning. Eftersom det är första blocket så ökar jag fortfarande gradvis träningen. Förra veckan var att komma igång, denna vecka blir fokus på att öka långdistans passet, 20 km är förhoppningen.
Idag liksom förra måndagen var det ca. 45 minuters jogg följt av 5*100 meters stegrings/teknik lopp. Kraften och tekniken var avsevärt mycket bättre denna vecka. Tänk så lite träning det krävs för att förbättra sig.
Me like.

Första veckan

i nya träningsperioden klar. Kan summeras med framsteg. Till denna slutledning har jag två olika pass som grund.
  • I går lördag, första 5 km tyckte jag gick sakta, men vid en koll på klockan så höll jag 5 minuter/km i snitt. T om. något för snabbt för att vara inledning på långdistanspass.
  • Dagens snabbdistans, ökade från förra veckans 10 minuter till 15 minuter idag. Dessutom ökades farten med 6 sekunder/km och pulsnivån var den samma.
För övrigt kan väl nämnas att alla borde få uppleva det härliga med att vistas i naturen en tidig morgon. Så rogivande, energigivande och njutningsfullt. Hade fler tagit sig ut i naturen hade världen sett annorlunda ut. Garanterat färre bråk och krig!

Resultat

av veckans kvalitets träning, kan allredan skönjas. Tempot på dagens långpass hamnade på 5.06min./km ett klart fall framåt. Dessutom tyckte jag att det inte direkt märktes av att farten stigit med typ 25 s. Känns som kroppen på nytt vant sig vid distanser kring 15 km, härligt då det nu börjar bli tid att öka upp mot 20 km på långturerna.

Intervaller

igång igen, tungt, jobbigt men ack så härligt! Att springa intervallerna i slingan, som brukligt är gick inte, isigt och snöigt så det förslår. Fick bli en runda runt stan, knappt 12 km och under rundan spränga i 4 st 4 minuters block med fartökningar. Blev ca. 1km/intervall. Ett tempo som jag nog skall vara ganska nöjd med, förmodligen ingen vidare ekonomisk löpning, kändes som en elefant som försökte ta sig fram, men det skall vi ändra på. Mera teknikträning och mängder med fartträning skall göra steget smidigt igen.
Full fart framåt :-)

Backträningen

är numera uppstartad också. Öppnar försiktigt med endast 5*200m och i ett lagom tempo, när toppformen närmar sig skall det nog gå att plocka 5-6 sekunder på dagens snittid som var 47s.
Naturligtvis uppvärmning och nerjogg om vardera ca. 15 minuter, avslutade dagens pass med lite löpskolning i form av hoppsan steg, hälkick.

Stegringar

fick avsluta morgonens träningsrunda som bestod av 45 minuter jogg, som följdes av 5*100 m stegringslopp, kanske bör benämnas med kordinations träning istället, då den inte fungerade alls som för ca. 5 månader sedan. Men vad annat att vänta efter att ha legat på latsidan under hösten ;-)
Är i vilket fall härligt att återigen ha ett upplägg att följa, nu skall det bli intressant och se vad vårens träning resulterar i

Säsongen 2011

inledd. Efter ha haft löpvila en vecka och istället ägnat mig åt utförsåkning så var det i helgen tid att påbörja löpträningen på allvar igen.
Distanspass på lördagen om 15 km på nästan is och snöfria vägar :-).
Idag söndag inleddes dagen med ett snabbdistans pass om 10 minuter + uppvärmning och nerjogg om vardera 20 minuter.
Måste säga att kvalitetträningen varit obefintlig sedan tidigt i höstas och det märktes då tydligt idag. Ingen som helst känsla när jag ökade farten något, men det är ju det som träning är till för, alltså att förbättra sig.
2011 - here I come!

Borde vara fem

inlägg istället för detta alena inlägg.
Men då jag slarvat med uppdateringarna tidigare i veckan så blir det att summera här.
Måndag inleddes med ett milpass på näst intill glashalt underlag - men jag tog mig runt utan några fadäser! Bättre hade det blivit tills tisdagens morgonpass, gällde att vara fortsatt uppmärksam men inte i närheten av den halka som var dagen före. Alltså blev tempot också högre :-)
Åkte sedan iväg på en liten tjänsteresa och på kvällen lyckades jag klämma in dryga halvtimmen på hotellets gym - första gympasset på några...men nu skall det bli flera.
Onsdags morgon fick det bli morgonpass i Sundsvall, snötäckt, men inte alls den halka som jag är van vid hemifrån, ett par varv fram o tillbaka längs kanalen gjorde 10 km under skorna.
Slutligen idag fredag var det återigen upp före tuppen och veckans långpass, ca. 15 km på cykelstigar som var hyfsat blöta av ett par cm blöt nysnö, inte så kul.

Upp o ner

helgens pass gick av stapeln i Varberg där vi var på en skön och avkopplande helg. Kanske var det just mycket sömn och avkoppling som var bakgrunden till att snittet för första gången på flera månader gick under 5 min/km. Eller så enkelt som att det var underlaget som inte var så slaskigt och halt längre. Dock var det blött värre, regn i kombination med smältsnö.
Så imorse var det återigen tid för ett milpass, dock på gång & cykelstigar som var mera lämpade för skridsko än löparskor.
Så idag var inte tempo mycket att yvas över, får nog räkna in dagens pass i kategorin genomförda och härdande pass.

Nya året

har börjat bra, även om årets första dag var träningsfri. Välbehövligt.
Söndag och måndag har det blivit en runda båda dagarna. Söndagens pass var bitvis längs kusten och så underbart vackert, solsken och vindstilla!
11 km blev det i går och idag måndag den traditionella milrundan i mörker.
Det blir allt positivare med stadigt lägre puls på passen, vilket bör betyda att kroppen tar till sig träningen.
Så här vackert var det i går söndag längs strandpromenaden i Ystad!
en söndag längs strandpromenaden