v. 22

Måndag:
Tillbaka i vardags träningen igen, efter tävlings uppladdning och återhämtning därefter. Sedvanliga 10 km på morgonkvisten idag, lite tung i benen efter gårdagens långpass.
Lite öm i foten, dök upp under gårdagen och vet inte vart det kommit ifrån, sitter på utsidan och stramar uppåt, kanske ett utfall av överansträngning, avvaktar ett par dagar och hoppas det går över.

Nästa utmaning

En vecka har nu passerat efter vårens utmaning, d vs. Göteborgsvarvet och sub90, det lyckades ju bra som de flesta säkert noterat. Sitter nu som bäst och funderar på vad nästa morot månde bliva, naturligtvis kommer det att vara några lokala lopp under sommaren, såsom Malmö 10k, Wallanderloppet, Färsingaloppet, Trelleborgsloppet och naturligtvis även VeteranSM som går på hemmaplan och därför planerar för att kuta 10 000 m. Mitt livs första banlopp blir alltså som SM tävling en utmaning bara det, räknar väl med att bli varvad ett par gånger minst iaf av segraren men hur som helst skall bli kul att ställa upp!
Tankar finns sedan att köra en höstmara, dock inte bestämt mig till 100% ännu, men det lutar starkt åt Växjö, den ligger lagom till avståndsmässigt samt att det sedan är 8 varvs bana är ju en utmaning bara det.
Börjar bli hög tid att köra ny mara, blev ju ingen förra året och Berlin 2006 blev ju så nära en katastrof man kan komma, gick i väggen efter typ 22 km och fick slita hund resten, borde nog klivit av då.
Redan nu stickar jag ut hakan och satsar siktar på nytt pers med 10 minuter, om jag kommer till start, d vs. en tid ner mot 3.15.

v. 21

Tisdag:
På slitna ben....kan nog dagen tur bäst beskrivas som, fortfarande något öm i låren efter lördagens tävling. Gav mig ut på kvällskvisten i slingan för en lugn och väldigt njutfull runda om 10 km, satsade på att hålla pulsen under 70 % av max, vilket gjorde att rundan tog sin tid men samtidigt njöt jag av varenda steg i denna ljuva vår kväll.

Torsdag:
Ordinarie dag för intervaller, men vi var ett par som inte var helt återställda från Göteborgsvarvet och föredrog att inte köra på i intervall fart idag, om vi försökt tror jag risken att dra på sig skador varit stor. Istället blev det ett varv på milspåret med 3 st km där farten ökades, trodde inte det skulle gå så snabbt som det visade sig gjort, ökningarna skedde med start efter 3, 5 och 7 km, markeringarna sitter nog inte 100% rätt men ganska så korrekt är det nog, tiderna blev 3.43, 3,45 och 3.32, något justerade efter att kollat GPS distanserna, exakt på sekunderna spelar ingen större roll, det viktiga eller kanske roliga idag var känslan av att ha fart i kroppen trots att den ömmade ganska betänkligt. Totalt blev det 12,5 km idag, inklusive ett första uppvärmningsvarv på korta slingan.

Fredag:
Cykeln åkte fram - första gången på 6 år tror jag, har nog inte cykeltränat sedan vi gjorde klassikern, - 02 vill jag minnas att det var....trampade från Ystad till svärföräldrarna i Sjöbo en tur på dryga 27 km, lagom tur som första pass, tog precis under timmen att avverka, riktigt riktigt bra då jag räknat med att ta närmare 1,5 timme på mig och dessutom hade jag motvind en stor del av turen.
Kommer nog att bli en del cykelträning framöver, mest som komplement till löpningen.

Söndag:
En solig söndagsmorgon som gjord för ett långpass, dock ganska kylig då jag gav mig iväg strax  före kl 7, fick dock upp värmen efter ett tag och när jag kom till slingan var det riktigt behagligt, fågelkvitter och an allmnänt trevlig miljö gjorde rundan riktigt riktigt härlig. Totalt blev det idag 20,5 km på 1 timme och 46 minuter, ett tempo på 5.11 min/km vilket är ungefär en minut lägre än förra veckans snitt under GBG varvet och det är väl ungefär där träningspassen skall ligga.

Göteborgsvarvet -08

Så var det då äntligen tid att åka till loppet som varit i sikte under hela vinter och våren, i år stannade sambo och barn hemma för att gå på konfirmation, åkte iväg med föräldrar och ett par träningskamrater. Ganska nervös på morgonen innan vi kom iväg, men väl i bilen så släppte det, kom till Göteborg vid halv 10 tiden, hämtar ut nummerlapp och handlar lite nya kläder, därefter åter till bilen och lätt lunch.
Efter lunchen och lite vila var det tid att dra sig till start området med ca. 2 timmar kvar till start, efter ombyte och ett par toa besök så tog uppvärmningen sin början, kändes mycket bra, först lugnt och stilla i ca. 3 km, därefter stretching och fixa till överdragskläder, sedan ytterliggare 2 km med fartökningar innan det var tid för start.
Trångt som vanligt i fållan, men farten var där direkt, öppnade första km på 4.05, vilket var bättre än vad jag hoppats, hoppades på ett snitt under 4.15 och gärna ner mot 4.10/km, löpningen flöt på fint fram till Älvsborgsbron och jag låg strax under 4.10/ km så långt allt gott, naturligtvis tappade jag i fart över bron, men sträckte ut bra i den nerförslöpa som kom.
Väl ute på Hissingen var det mer folk längs banan än vanligt och det fortsatte att flyta på bra, ganska plant och lättlöpt, när det var tid för Götaälvsbron så började krafterna att sina och för första gången var jag i kapp snittet på 4.10.
Uppför avenyn gick det riktigt tungt, men jag hade ganska bra koll på att jag låg bra till tidsmässigt och om jag inte tog helt slut så skulle det bli nytt pers och möjligheten att gå under 90 minuter var också stor, så därför var målet nu att hushålla med krafterna och inte gå på för hårt.
Vid sista stigningen in mot Slottskogen var det riktigt tungt, här brukar det normalt gå att öka något under den sista km så någon långspurt var det inte att tänka på denna gång. Då jag kom in på Slottskogsvallen insåg jag att det fanns möjlighet att gå under 89 minuter och försökte mig på något som iaf var tänkt som en spurt, kom i mål på 1.28.56, vilket var 2 minuter snabbare än förra året och det kan man ju inte vara annat än nöjd med.

v. 20

Måndag:
Ännu en tävlingsvecka, trots ett ganska krävande lopp i lördags så kändes benen helt ok vid dagens morgonpass, sedvanliga 10 runt Backaskolan, blir också veckans längsta träningspass, nu blir det 1 eller möjligen 2 pass om 5-7 km för att finslipa formen inför Göteborgsvarvet på lördag.

Tisdag:
En kort runda om dryga 6 km, med liten fartökning mitt i, kändes bra, låg och bra puls när jag tog det lugnt dock steg den ganska snabbt när jag ökade farten, vet inte om det betyder något eller hur jag skall tolka det.

Torsdag:
Kort runda om 3 km idag för att röra lite på mig, inklusive 2 st fartökningar om drygt 100 m, kändes mycket bra i kroppen, bara att forsätta och ladda inför lördagen nu.

v. 19

Måndag:
Nu börjar finslipning inför Göteborgsvarvet, denna vecka med slutlig fartträning som kulminerar i Lundaloppet på lördag, ett 10 km stadslopp med hyrsat stor höjdskillnad, ett pers där skulle ge ett fint avstamp inför nästa veckas GBG varv.
Något orolig är jag dock, kände mig stel på baksidan av låret då jag vaknade idag, men beslöt mig trots det för att ta min morgonrunda om 10 km, och när jag väl var igång så kändes det inget, senare idag har dock smärtan återkommit, något osäker på om det är skadekänning eller endast sviter efter gårdagens trädgårdsarbete

Tisdag:
Mässa i eftermiddag och kväll tänkte mig därför köra ett snabbdistans pass om 5 km på morgonen, men baksidan av höger lår känns ännu inte helt ok, så tog vemodigt beslutet att ställa in det, det är ju inte precis läge att äventyra något nu med endast typ 10 dagar kvar till GBG varvet.

Torsdag:
Intervaller och en fräsch kropp efter några dagars vila, gjorde nog gott för kroppen för det onda i låret var borta. Dagens intervall pass bestod av:
500 m 1.43
500 m lugn jogg
500 m 1.44
vila
500 m 1.42
500 m vila
500 m 1.42
Till det kom upp o nerjogg, totalt 8 km idag. På lördag gäller det att se hur årets form är, då är det ju tid att kuta Lundaloppet ett pers hade ju inte varit fel.

Lördag:
Då var den inne dagen som verkligen skulle visa hur formen är och ge ett tecken om hur det kan gå på lördag i Göteborg, benen och kroppen kändes utvilade ladde både fredag och på lördag fm ordentligt med dricka eftersom de lovade 25 grader för att inte tala om hur det var i solen, puh. Redan på uppvärmningen kändes det dock att värmen skulle bli besvärlig idag, det är inte många gånger man har vatten flaskan i handen under hela uppvärmningen.
Starten var som vanligt besvärlig med trångt de första 3-400 meterna, hamnade ganska långt fram i startfältet men ute på kanten och det gjorde inte saken lättare när startskottet gick. Öppnade första km i 3.40 tempo vilket förmodligen var något för snabbt, sedan började stigningarna och tempot bedarrade, löpningen flöt på bra och jag hade en "lagom" besvärlig resa fram till vätskekontrollen vid AF borgen, genom centrum flyter det på bra och där är ju dessutom mycket folk kring banan, varvar på 19 minuter och 33 sekunder och började få förhoppningar om nytt pers, d vs. under 39.26, men det tog inte lång tid och inse att så inte skulle bli fallet, redan vid 6 km markeringen hade jag tappat fart och värre blev det i stigningarna, tog mig dock samman och med en km kvar var målet att iaf förbättra min tid i Lund, och det lyckades med sisådär 8 sekunder.
På det hela taget nöjd med loppet men ett par saker önskar jag vore bättre, ett jämnare lopp, tappade för mycket på andra varvet, samt hade hemskt gärna gått under 40 minuter kanske någonstans oxå hoppats på nytt pers, trots den jobbiga banan.
Men när jag nu tagit mig en snabb koll i resultatlistorna ser jag att tiderna överlag är sämre än förra året, segraren är drygt en minut sämre än förra året, så jag skall och är trots allt nöjd med dagens lopp.