Komma igång igen

idag söndag drygt en vecka sedan tog jag första rundan, dryga 3 km med Joel på cykel och jag hållandes i balanspinnen...borde nog vara lite flitigare med cykelträningen.
Takten blev därefter, rundan tog halvtimmen med några stopp för utdelning av kalaskort.
Hälsenan som jag kört rehab för under veckan var inte något bättre alls, men efter några råd så skall tydligen övningarna ske samtidigt som löpningträningen inte är nedlagd, dock blir det inte alls samma mängd som tidigare och även lugnare på intervall passen.
Funderar starkt på att fixa till skidkängorna så rullskidorna kan komma till användning igen.

Förkylningen

troligen funnits någonstans i kroppen den senaste månaden har äntligen? brutit ut, började så smått i går med snorig näsa och näsblod, brukar vara säkra tecken på förkylning. Spelar egentligen ingen större roll, nu eftersom det ändå planerats för lite löpvila efter maran. Nu är det väl ännu mindre risk att jag får för mig att kuta Yddingen till helgen.

Annars så börjar benen kännas mera normala nu när man går, fungerar t om utmärkt i trapporna.


Sviter

idag söndag lider man nästan mer än under gårdagens lopp, njuter naturligtvis av mitt pers från i går. Dock så är den vanliga känslan i benen där, framsidan på låren i synnerhet, trappor är inget kul att gå i för närvarande....och vi som har tre våningar, familjen tycker jag beter mig hyfsat konstigt då jag går baklänges ner i trapporna, på så sätt lindras ju smärtan i framsidan på låren.
Nu blir det tyvärr löpvila ett tag framöver, möjligen några promenader den närmaste veckan, sedan planering för rehab träning.
Hälsenan som mer eller mindre bråkat hela året, måste nu bli bra, annars är jag rädd att det blir större problem framöver. Funderar skarpt på att införskaffa träningscykel och köra några pass framför Tv´n.

Växjö Marathon

Då var de klart, första maran på 2 år, förra gången var i Berlin och då mötte jag den berömda väggen efter typ, 22 km, gick betydligt bättre idag.
Hade planerat för 3.09, om det var exakt rätt dag så skulle det vara möjligt och länge såg det ut som det skulle fungera också, mer om det om en stund först några kommentarer om att springa varvbana, 8 varv som det är i Växjö.

Trodde nog på förhand att det skulle blir något enhanda kanske rent tråkigt, att springa varv på varv....första varvet var väl så där men sedan var det helt klart till sin fördel, man visste exakt vad som skulle komma, var nästa km markering fanns, hur långt det var till vätske kontroll, bara positivt, dessutom var det ju så att det fanns löpare hela tiden, trots att det "bara" var ca. 300 startande, löpare som höll samma tempo, någon som ökat tempot och sprang förbi, blev ju även varvad av segraren och även av övriga killar som hamnade på prispallen.

Åter till loppet, hade i förväg räknat ut varvtiderna om jag skulle göra ett jämnt lopp och klara 3.09, inledningen gick mycket bra, öppnade första km på 4.10 vilket var typ 20 sekunder under planerat tempo, tog sedan några km till innan jag kom in i ett jämnt tempo, vid första varvningen hade jag 30 sekunder tillgodo mot schemat, fortsatte att plocka 10-15 sekunder/varv mot tabellen, så när halvmaran var avklarad var jag dryga minuten under schemat, passeade på 1.33.20. Strax efter varvningen till 5:e varvet kom dagens första misstag (och sista?) hade satt ut egen dricka som jag fick hjälp med av polaren som tyvärr fick avstå start p ga. skada, han skötte i stället dricka langning vid varvning åt mig. Men när jag skulle greppa flaskan efter halva loppet föll den och det blev inget att dricka där, en klar miss som kostade mycket tanke iaf, vet ej om det påverkade löpningen direkt men planeringen blev lite sned, fick i stället dricka desto mer nästa kontroll.

Farten höll sig även på det femte varvet, men sedan började jag att tappa och varv nr. 6 var det första som gick långsammare än planerat, tappade nog närmare 40 sekunder där. Detta fortsatte tyvärr på resterande två varv också, gick i mål på 3.12.36 nytt pers med närmare 15 minuter och det kan man ju inte vara annat än nöjd med, att det inte blev riktigt som tänkt från början gör inget, gjorde ett hyfsat disponerat lopp och var ju medveten om att målet var högt satt och endast skulle slå in om precis allt stämde idag. Nedan varv tider, första varvet som är något längre än övriga var uträknat till 25 minuter och 39 sekunder och övriga till 23 minuter och 20 sekunder.

1:a      25.19
2:a      23.08
3:e      23.06
4:e      23.01
5:e      23.14
6:e      23.57
7:e      25.07
8:e      25.40

Som synes ganska mycket tapp på slutet, slog till med en spurt de sista 200-300 meterna och plockade en kille på upploppet, alltid kul att kunna avsluta med lite tryck under skorna.
Fick dessutom pris för fjärde placering i M35 klassen!Patrik pigg och löpvillig under första km.Kolla löpsteget!

Årets stora vecka

är här!!! På lördag är det tid, med årets största satsning, nu börjar det så smått kännas i kroppen att det är på gång, fokuseringen har börjat, räkning på varvtider, laddning med rätt kost, dryck, tillräckligt med sömn.
Om det inte helt skiter sig så borde det inte vara några som helst problem med nytt pers, d vs. under 3.26.51 tror jag det är, hoppas på tider ner mot 3.10....ett ganska stort hopp, men tror mig ha den kapaciteten i år. Har haft bra fart under skorna hela året och dessutom de sista månaderna också fått till distanspassen bra och det är väl där orosmolnen också kan tänkas vara, att jag kört på för hårt och är övertränad, är något orolig för det....hade ju en period för någon vecka sedan då kroppen protesterade, sov dåligt och fick hög puls när jag tränade.
Sömen är det inte några problem med längre, däremot så bråkar fortfarande pulsen, tycker jag iaf, körde idag ett kort pass om 5 km och försökte verkligen hålla nere fart och puls, men det gick inte så där värst bra, nåja farten var kring 5.10 men pulsen 160-165 åtminstone 5 slag för mycket.

Lördag

Sprang ett kort långpass idag på morgonen typ 17 km, flöt på bra härlig känsla när man kan vara ute 90 minuter utan att tycka det är några problem, samma oros moment som tidigare kvarstår dock, pulsen är för hög, och någon förkylning har inte känts av, är rädd för att det handlar om överträning.....159 i snittpuls, gör nästan 10 slag högre än vad jag hade på långpass för någon vecka sedan då jag höll samma fart och dessutom sprang jag ungefär dubbelt så långt den gången, hoppas nu på att det rättar till sig med en veckas vila.

Nedtrappning

Ännu en vecka med taskig rapportering, denna vecka beroende på lite nya roliga elektroniska prylar att leka med hemmavid!!
Träningen är ju nu på väg att trappas ner för den kommande formtoppen?, har kört ett morgonpass och idag torsdag snabbdistans om 5+2,5 km, i marafart. Dock lite orolig eftersom det var på tok för hög ansträngning för den farten....
På lördag blir det ett distans pass om 15-20 km och sedan är det bara korta pass och massor av kolhydrater som gäller nästa vecka.

v. 40

En något annorlunda vecka, iaf träningsmässigt, blev inget pass i måndags då jag kände mig hängig, förkylning eller nertränad, skit samma, var bästa att hoppa över passet, sedan åkte jag till Schweiz för några dagars kurs, kände mig fortsatt sliten och i sanningens namn var där inte så där överdrivet mycket tid över till träning heller, men på onsdags kvällen blev det 6,5 km som klämdes innan mellan utbildningen och den gemensamma kvällsmiddagen. Fredag morgon var jag så åter i Sverige men nu var det tid för mässa i Stockholm så det fick bli en kort sväng på morgonen med utgång från hotellet vid Arlanda, blev 6 km.

Idag lördag var det så tid för tävling, den något udda distansen om 1 timmes löpning, sanktionerad klubbtävling (YIF) på den fina banan vid idrottsplatsen. Vi var 15 glada löpare som ställde oss på startlinjen, där iaf en hade det snart 100 år gamla klubbrekordet i sikte, 15310m tror jag det var, och det klarade Stefan med galans, tror han kom typ 16,2 km, undrar om det står sig de närmaste 100 åren?
Själv hade jag planerat för 4.30 tempo dvs. det tempo jag planerar att hålla i Växjö om 14 dagar, men då blir det ju något längre distans. Öppnade de första 3 km på 4.25/km d vs. något snabbare än planerat gick som galant även om många av de som jag normalt brukar vara före försvann ....efter ett tag så var vi ett par killar som växeldrog ett par varv och då ökade vi tempot något, körde ett par km runt 4.20, men med ca. 20 minuter kvar, tyckte jag att det alldeles för lätt och beslöt mig för att öka tempot och avslutade med några km i 4 minuters tempo, tror att den sista km gick ner mot 3.35.
Ett väl disponerat lopp som gav mycket positiva signaler nu är det bara å försöka hålla träningen på en lagom nivå fram till tävlingen så skall det nog gå bra.