Trelleborgsloppet

skum dag med skum inställning. På väg dit kände jag mig inte alls motiverad, inget nervös, bara att åka dit och kuta. Hade haft en förhoppning om att gå under 38 minuter denna dag men det skulle ganska snart visa sig inte vara rätt tillfälle alls.
Kom fel i starten, fick jobba mig igenom fältet de första 300 meterna för att inte riskera att trängas vid passagen ut från idrottsplatsen, fick bra flyt i löpningen de första 500 meterna, men sedan kom känslan av att det inte riktigt flöt på denna dag.....första km gick på 3.45 vilket gjorde att jag snabbt insåg att mina förhoppningar grusades då den alltid brukar gå typ 15-20 s snabbare än snittfarten dessutom var den ganska flack, det skulle komma de som gick långsammare p ga. svag stigning.
Blev snabbt passerad av löpare som jag vet att jag iaf skall kunna hålla samma tempo som t om ligga före om jag hade ambitioner på att gå under 38 minuter.
Halvvägs in i loppet pekade det på en sluttid av 39 minuter, då återstod det dock 500m med svagt uppför, det gjorde att det drog ut ännu något på sluttiden.
Summering av dagen bör väl vara att jag höll i och tryckte på vad kroppen klarade av, vek inte ner mig trots att det inte gick som tänkt, sista km är jag också nöjd med, min vana trogen kan jag ge lite extra där och plockade in tre placeringar samt fick till en hyfsad snitt fart om 3.35 där typ 20 sekunder snabbare än snittet på hela loppet.
Alltid något att ta med sig.
Nästa tävling är Veberöd halvmarathon - kan jag hålla samma fart där blir det ju riktigt riktigt bra!

Genomblödning

i kombination med uppladdningspass inför stundande tävling på lördag.
Tisdagens relativt tuffa intervall pass skulle bort ur benen samtidigt som jag ville ha ett pass till denna vecka innan det är tid för Trelleborgs loppet på lördag.
Det blev 5 km på slingan, med sonen cyklandes brevid, märks att det är skola, benen hans var trötta efter typ 1 km, men runt kom vi iaf.
Pappan hans tycker det är ganska trevligt när han är med!
Själv avslutade jag med 5*100 m stegringslopp.

Shit

va tungt, ett riktigt riktigt grispass idag. I förväg lät det inte så farligt men tungt blev det och gick nog ganska snabbt också. Uppvärming och löpskolning, en av de stora fördelarna med YIF passen är att det blir annorlunda mot när jag kör på själv, nya och annorlunda övning.
Kan med lätthet konstatera efter dagens övningar att jag är stel som ett kylskåp och har kordination som typ obefintligt, där finns de ganska mycket att jobba på.
Över till intervallerna, som var tidsintervaller, ganska juste upplägg iväg angiven tid, vila och tillbaka samma håll som man kom från.
På så sätt vet man ju var man bör vara efter andra intervallen, en liten tävling mot sig, dessutom blir de att jag de som inte kom riktigt lika långt som man själv på vägen ut och samtidigt hålla undan för de som kom längre....Sammantaget kan man nog konstatera att det gör dem ganska intensiva.
3 minuter*2 med en snittfart av 3.47
2 minuter*2 med en snittfart av 3,43
1 minut *2 med snittfart av 3,30
1 minuts vila efter varje intervall
3 minuter innan serie 2....
3 minuter*2 med en snittfart av 3.45
2 minuter*2 med en snittfart av 3,40
1 minut *2 med snittfart av 3,23
splittade på rätt håll!
Men sedan var man hyfsat slut oxå efteråt.....härligt sliten.

Morgonlöpning

har sina fördelar. Förutom att frisk luft är underbart, att frukosten smakar så, så gott efteråt, att man njuter av den "goa" känslan som kommer efter ett träningspass resten av dagen.
Förutom nämnda saker så får man också naturupplevelser som är underbara, nedan ett par foto från morgonens tur:
njutningsfullt!
Och förutom den underbara rundan får väl tilläggas att dagens pass bestod av 45 min lugn jogg, och som avslutning därefter 5*100 stegringslopp.

Transportlöpning

om man nu kan kalla ett pass om 25 km för det :-)
Skulle till Tomelilla och ett besök hos föräldrarna där, passade på att förflytta mig dit till fots.
Ganska blåsigt ute men hade riktigt flyt med sydöstlig vind vilket gjorde att jag större delen av passet hade medvind. Nedför backarna mot slingan och fem km i slingan och vidare mot Nybrostrand, ganska varmt och kvavt till att börja med. Mellan Nybro och Köpingebro/St. Köpinge är det en ganska tråkig sträcka, sedan släpper det igen och börjar se målet på dagens pass. Strax före Övraby kommer så den tuffaste delen av passet med en lååång stigning och dessutom kommer det en sista knyck om ett par hundra meter när man tror att den är klar....Dock flyter det på lätt sedan, när jag passerat två mils sträcket och avståndet till slutdestinationen minskar snabbt. Härligt med dessa öppna landskap att passera med ömsom tröskande på åkrarna och ömsom hagar med kor och hästar. En riktig njutning för sinnet.

Korta intervaller

har det inte blivit så mycket av i år. Fokus har ju legat på längre intervaller för att få fartuthålligheten. Tyvärr har detta nog gjort att jag tappat en del i toppfart och även lätt till något sämre löpteknik, tror jag iaf.
Nu när det går in i höstperiod och det åter börjar bli tid med tävlingar så tänkte jag försöka ändra på detta.
Idag var det så tid för intervaller i högre fart, tyvärr så är det ganska tungt och på gränsen till mjölksyra i benen. Efter sedvanlig uppvärmning var det så tid för "fight":
200m @ 35 s
400m @ 1.20 min
600m @ 2.06 min
800m @ 2.52 min
800m @ 2.52 min
600m @ 2.06 min
400m @ 1.20 min
200m @ 33 s
Som synes riktigt jämnt tempo, och en fullt godkänd - hög - grad av ansträngning.

Tramade vatten

under dagens backintervaller.
Gav mig iväg från hotellet vid halvsex tiden, när jag närmade mig slingan i Vilsta och de tänkta backintervallerna öppnade himlen sig och en annan var genomblöt på typ 10 sekunder, men va f-n redan dyngsur var det bara att fortsätta, svagt buller långt borta gjorde att jag inte vågade mig riktigt så högt upp i slingan som planerat fick bli start längst ned och köra mina 200 meters intervaller därifrån.
Iväg på första och litade på GPS klockan då jag stannade efter att den berättade då 200m var kutat. Bara att dra med foten i slingan så jag på de efterföljande intervallerna visste när de var tid å stanna. Och det fungerade typ under de 4 första, på femte kunde jag skilja strecket sedan var det fullständigt utraderat av allt regn. Tyckte inte det var lönt att rista fram nytt nöjde mig med att ta märke på skogen och köra efter det i stället.
Själva intervallerna flöt på riktigt bra trots gårdagens långpass, kanske hjälpte det regnet till, blev ju enormt mycket syre i luften.
Tillbaka på hotellet var jag nästan blötare än efter att stått i duschen.....men trots det ;-) så in i en varm och härlig dusch, stod säkert kvar och njöt flera minuter längre än normalt.

Runners high!

Då var det ett sådant där enormt härligt pass där det bara flyter på, känslan av att kunna springa på hur länge som helst, naturligtvis bidrog säkert dagens fokus med att hålla pulsen nere till att ansträngningen inte blev så hög, men två timmars löpning varav en mil i "hyfsat" kuperade Vilsta motionsspår. En vacker naturupplevelse som tyvärr dras ned av dåligt underhållna spår. Mycket rötter och allmänt löst underlag gör att det inte är helt roligt att kuta där, känns som man måste vara på helspänn nästan hela tiden för att undvika skador.
Förutom milen där var det transportlöpning ToR hotellet men det räckte ju inte så det fick bli upptäckstfärd på vägar och cykelstigar.

Inget avverkat

Skoskavet fortsätter att bråka och det rejält, detta i kombination med en rejäl störtskur i morse gjorde det enkelt att ta beslutet att hoppa över löpningen idag.
När vi dessutom har resten av dagen bokat gjorde det susen för välbefinnandet - avkopplande lugn morgon innan dagens bestyr började.
Men i morgon då......kanske skavet är bättre?

Dubbelt

så varmt denna morgon som igår! Ja vädret skiftar minst sagt idag fick den långärmade bli hemma.
Gick faktiskt riktigt bra att stiga upp i morse, inte alls lika trött som dagen före. Dagens pass börjar härligt, nedförsbacke hemifrån mot stan gör att det flyter på bra i början och att kroppen lätt blir varm innan det är tid för backintervallerna.
Då jag springer dessa i en backe alldeles intill ett hyreshus går det inte att låta bli och fundera på hur många som står bakom gardinerna och funderar vad det är för en galning som kutar uppför och nedför backen 10 gånger i arla morgonstund.
Men å andra sidan om det nu är någon som roar sig med det vid 5.30 snåret på morgonen kan man ju undra om de inte har något vettigare för sig.
För min egen del är det ju en del av välbefinnandet och om de bara visste hur gott man mår resten av dagen sedan :-)

Rackans skor

som ger skav....kan inte dra mig till minnes att jag haft problem med nya löparskor någon gång tidigare, iaf inte i samma utsträckning som dessa. Morgonens pass orsakade ett nytt skav, fortfarande är det högerfoten som bråkar, lite skumt faktsikt vänster skon sitter helt perfekt och ger inga bekymmer alls medan höger inte alls känns lika bekväm, borde kanske kolla så det är samma storlek på dem, det har jag inte gjort.
Nåja klockan ringde tidigt i morse för att återuppta de svintidiga morgonpassen, riktigt trött när jag steg upp, har inte kommit in i arbetstiderna ännu.
Men jag masade mig ut iaf, 45 minuter jogg som följdes av 5*100 m stegringslopp @ 18 sekunder.
Tyvärr så hade sommarens vackra och varma väder lyckats att försvinna, endast 9℃ så det fick bli att dra på sig jackan idag.

Helgen

har erbjudit två pass i Sandskogen.
Igår lördag blev det ett snabbdistans pass om 5 km höll ca. 4 min/km och det var ganska tungt, svårt att förstå hur det går till att öka både fart och distans då det är tävlingen på 10 km.
Fortsatte med att springa in mina nya skor - de fick vara med på uppvärmning och nerjogg totalt 5 km, är inte riktigt kompis med dem ännu, men det kommer förhoppningsvis.
Idag söndag var det att börja komma in i normala gänger på nytt, är ju tid att jobba i morgon. Idag innebar det långdistans före frukost, hade tänkt mig en runda runt Ystad med start hemmavid. Vädret var dock inte överdrivet somrigt så det blev att ta bilen till slingan som ju erbjuder ett visst skydd mot väder och vind, sedan kan det ju diskuteras hur pass kul det är att springa dubbla varv på milslingan följt av ett 5 km varv?
Men nu är det iaf avklarat och resten av dagen blir det å ta de lugnt med familjen samt att ladda depåerna på nytt, känner mig ganska tömd efter morgonens tur. På vägen hem köptes nybakade frallor som avnjöts med en suveränt god kopp kaffe i uterummet. Både mysigt och gott :-)

Mjölksyra

på tok för fort.....blev ett intevall pass i kväll trots allt. Hade ju funderingar på att tävla i morgon kväll, Kullaloppet, men bestämde mig i f.m för att hoppa över det. Hade ju gårdagens backintervaller kvar i benen men va f-n det kan väl inte vara hela världen?
Efter uppvärmning och allmänt snack om hus, semester, arbete tillbyggnader var det så tid att ge oss av på den tunga delen av kvällens träning. Egentligen är det nog mycket av det sociala som gör att intervall kvällarna är så "heliga" för mig, påminner om den tiden jag försökte mig på att lira fotboll, d vs. mkt tugg och en del skitsnack med polarna. Naturligtvis är det också mycket enklare att motivera sig för intervallerna då man inte är mol alena.
Inget planerat på förhand och ingen "tränare" som berättade vad vi skulle springa idag så helt på någon form av känsla beslöt vi följade:
500 m
1000 m
500 m
1000 m
2500 m
förhållandevis lång vila mellan varje, inte riktigt lika länge som respektive intervall varade men efter de korta hade vi 90s och på tusingarna 3 minuter.
Öppnade riktigt hårt, hängde på Reine som normalt är ganska mycket snabbare än mig. Efter typ 150m började mjölksyran och 30 meter senare var det bara att släppa, då var benen som ett par furor fyllda med mjölksyra.
Stannade klockan på 1.39 d vs. en km fart på under 3.20, ups detta var ju bara första för kvällen.
Utav bara farten fortsatte det hyfsat även på resterande, även om det var riktigt tungt och benen var slutkörda när kvällen var över.

Solbackar Onsdag erbjöd 10 st intervaller...

Solbackar Onsdag erbjöd 10 st intervaller om 200 m i backe, klarades av i ett soldränkt Ystad vilket gjorde det till ett gassande gött pass. Snittade 41-42 s per backe joggvila mellan varje. Varvade ned med en kopp kaffe i solen efteråt. Gött värre :-)


Lördagsdistans

Lördag f.m och som brukligt ett långpass. Köpte ju nya skor i fredags så det var tid att inviga dem! Hade traskat runt här hemma med dem först i förhoppning om att inte få några problem vid långpasset.
Gav mig iväg hemmifrån i riktning mot idrottsplatsen för att ansluta till YIF´s långpass, dock inte så många denna dag, vi var två som gav oss iväg och vi hade lite olika planer för dagens pass också så det blev ca. 5 km innan jag åter löpte själv.
Det var en härlig lördags f.m med strålande solsken och ett böljande hav, grymt vackert att springa på standpromenaden med havet på en sidan och skogen tätt inpå, det är dessa stunder som man söker efter. Då vi passerade Ystads Saltsjöbad var det ett gäng som körde Yoga pass på en brygga där, nice :-)
Med de nya skorna och åter dämpning under fötterna rullade det på västerut. Dock började det ömma oroväckande i fötterna, kanske inte så lycket att köra långpass i nya skor, farhågorna började så sakta att krypa fram.....Efter Nybrostrand började jag närma mig halva distansen av det tänkta passet och kände av ett begynnande skoskav på högerfoten, så när jag hade nått halva sträckan, 12,5 km var det att stanna för att sträcka ut strumpor och knyta om skorna så de satt stenhårt och inte kunde röra sig på foten. Jag startade om på nytt och bestämde mig för att ta samma håll tillbaka för att ännu en gång få njuta av skogen och havet.
Ett tag efter pausen kändes skoskavet på nytt och jag började bli rädd att behöva ringa sambon för att bli upphämtad, men skam den som ger sig och efter en ganska kort stund försvann det. Jag tog mig hela sträckan hemmåt och kunde konstatera att en viss irritation fanns på foten och en dag med sanddaler var nog att föredra.